En Sıcak Konular

Türk: Keşke Bahçeli ile yan yana gelsek

15 Ağustos 2009 11:16 tsi
Türk: Keşke Bahçeli ile yan yana gelsek Başbakan Erdoğan'ın 'Kürt açılımı' kapsamında görüştüğü DTP lideri Ahmet Türk, MHP lideri Bahçeli'ye seslendi

Hükümetin Kürt açılımı sürecinde,  önemli muhatap kabul ettiği DTP'nin Genel Başkanı Ahmet Türk, açılım sürecine dair ilginç değerlendirmelerde bulundu. MHP lideri Devlet Bahçeli'ye övgüler yağdıran DTP'li Türk, 'Keşke yan yana gelip, tartışabilsek. Sayın Bahçeli ile farklı düşünebiliriz ama bir vicdani sorumlulukla, insani sorumlulukla sorunlara yaklaşmasını bekliyorum' diye konuştu.
AKŞAM Ankara Temsilcisi Utku Çakırözer ile Parlamento muhabiri Dilek Gedik'in TBMM'deki makam odasında sorularını yanıtlayan DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, başka Genel Başkan Yardımcısı Emine Ayna olmak üzere bazı parti sözcülerinin yaptığı sert açıklamalarla ilgili de 'üslup' uyarısında bulundu. Türk'ün açıklamaları şöyle:

"HASSAS SÜRECİN BİLİNCİNDEYİZ"
Hassas bir süreç. Hassas sürecin bilincindeyiz. Ben dahil, arkadaşlarım dahil, toplumda acıların bitmesini isteyen herkes hassasiyet göstermelidir. Bir demokratik insani duruş ortaya koymamız lazım. Bu meseleler, basit meseleler değil. Gerçekten çağdaş demokratik değerleri esas alırsak sorunun çözümü zor değil. Bütün kışkırtıcı, sürecin önünü kesmeye yönelik anlayışlara rağmen toplum çok fazla etkilenmiyor. Toplumda beklentiler büyük. Toplumdan da ciddi destek var. Ege'den, Orta Anadolu'dan tutun, Marmara'ya kadar birçok dernek, işadamı, vatandaş bu sürecin uzlaşı ve diyalog sürecine evrilmesi konusunda düşüncelerini ortayı koyuyor.

"BAŞBAKAN, BAYKAL VE BAHÇELİ İLE GÖRÜŞMELİ"
Başbakan bugün icranın başıdır. Elbette İçişleri Bakanı, bu işin mutfağındadır. Ama diğer siyasi partilerin liderlerinin muhatabı Sayın Başbakan olmalıdır. Meseleyi iç siyaset malzemesi kullanma isteklerine rağmen Başbakan'ın bu liderlerle gidip görüşmesi, ziyaret etmesi bence toplumdaki gerginliğini önünü keser. Karşı çıksalar da gidip konuşmayı doğru buluyorum. Doğru bildiğimiz şeyleri inatla, kararlılıkla sürdürmeliyiz. Zaman zaman tıkanıklıklar olabilir ama her şeyi, bu acıları dindirmeyi unutmadan sürdürmeliyiz. Dünyanın her tarafında böyle çözülmüş.

BAHÇELİ'YE SICAK MESAJ
Biz medeni insanlarız. Türkiye'nin geleceği ile doğru kararları verme konusunda sorumluyuz. Bunları yaparken çok farklı düşünebiliriz, çok sivri bir şekilde birbirimizi eleştirebiliriz. Düşüncelerimizden rahatsız olabiliriz ama ben medeni ilişkilerimizin, diyaloğun birlikte sorunun çözümüne katkı sunabilecek bir rol de oynayabileceğimize inanıyorum. Farklı düşünceler de demokrasinin gereğidir. Gerçekten bir diyalog olabilse, birbirimize derdimizi anlatabilsek, bu konuda birbirimizin düşüncesini alabilsek. Çok yararlı olur.

"MHP KONGRESİ'NDEN ÖNCE GÖRÜŞMEK ZOR"
Bir görüşmenin alt yapısını, mutfağını hazırlamadan bir girişim olması, böyle bir görüşmenin gerçekleşmemesi toplumda umutsuzluğa, bir kırgınlığa yol açabilir; bunu çok iyi hesaplamak lazım. Biz bunu bir iç siyasi malzeme olarak kullanmak istemiyoruz. Gideriz, reddediliriz, olmaz. Bu çalışmalara bir katkı sunmaz. Bunu iç siyaset malzemesi olarak kullanmak isteseydim, gider, CHP'nin, MHP'nin kapısına dayanırdım. Ama bu doğru değil. Bu görüşmek istemediğimiz anlamına da gelmez ama bunun alt yapısını, mutfağını iyi hazırlamak lazım. MHP Kongresi'nden önce böyle bir buluşmanın gerçekleşeceğini düşünmüyoruz. Onlar açısından sıkıntılı olur.
 
"BAHÇELİ ASLINDA BÜYÜK ŞANS"
Ben Bahçeli'nin gerçekten temkinli ve gerçekten bu partiyi bile sokaktan çeken, sağduyuya davet eden bir insan olduğunu biliyorum. Farklı düşünebiliriz, bir vicdani sorumlulukla, insani sorumlulukla sorunlara yaklaşmasını bekliyorum. Bahçeli gibi duyarlı, ölçen, tartan bir insanın olumlu adımlar atması toplumun, ülkenin yararına. Eğer böyle duyarlı bir adım atarsa biz gider kendisini tebrik ederiz. Bu konuları basın üzerinden tartışmaktan çok farklı da olsa, yan yana gelip tartışmanın yararlı olduğuna inanıyorum. Bahçeli tartarak adım atan birisi. Böyle birisini şans olarak görmek gerekir.

ŞAHİN DTP'LİLERİN SERT ÇIKIŞLARI
Herkes sürecin hassasiyeti konusunda temkinli davranıyor. Bazı arkadaşlarımız zaman zaman sürecin amacını aşan açıklamalar yapabiliyor. Ben kendi arkadaşlarıma da çağrı yapıyorum. Bunları bir art niyetin ifadesi olarak görmemek lazım. Bazen toplum içinde konuşurken bazı kelimeleri kontrol etmek zor olabiliyor. Ama inanın ki bir bütün olarak, bir parti, bu uzun yıllardır acı duyduğumuz bir sürecin demokratik bir sürece evrilmesi için çaba gösteriyoruz. Tabii ki hassas ve serinkanlı olmak lazım. Bunu bütün Türkiye'den, kendi partimden, arkadaşlarımdan da istiyorum. Hassas bir süreç. Olabildiğince yapıcı, pozitif bir rol oynamamız gerekir. Her kelimemizin toplumda tartışıldığını, değerlendirildiğini görmemiz gerekiyor. Ona göre üslubumuza dikkat etmemiz gerekir. Bunu sadece kendi partim için söylemiyorum. Bütün Türkiye için söylüyorum.

ÖCALAN'IN YOL HARİTASI
Umut ediyorum ki barışçıl bir sürecin gelişmesine katkı sunacak bir yol haritası olur. Birileri önemsemeyebilir ama toplum, PKK, Öcalan'ın söylediklerini önemsiyor. Bu süreçte etkili, ilgili olan biridir. Bu dönemde, çok yok sayamayız söylediklerini. Ama tabii ki bu işin alt yapısını siyasiler hazırlayacak, bu siyasi bir meseledir.

PROVOKASYON UYARISI
Bu sürecin çok hızlı işlemesi lazım. Provokasyonları düşünerek, kararlı ve hızlı bir çabayı göstermemiz lazım. Bunu, bir-iki günde çözülecek bir sorun olarak da görmemek lazım. Hassas bir süreç. Bu süreci sabırla ve kararlılıkla yürütmek zorundayız.

AKŞAM



Bu haber 570 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,382 µs