En Sıcak Konular

Kürt sorunu bu noktaya nasıl geldi

14 Ağustos 2009 22:41 tsi
Mehtap TV'de Yasin Aktay'ın sunduğu Tersi ve Yüzü programına katılan Ünal Tanık ve Dç. Dr. Ali Murat Yel, Kürt açılımını tüm yönleri ile tartıştılar.

Haber7.com Genel Yayın Yönetmeni Ünal Tanık ile,  Dç. Dr. Ali Murat Yel,  Mehtap TV'de Yasin Aktay'ın sunduğu Tersi ve Düzü programında  Kürt açılımını konuştular.

Hükümetin bu açılıma yönelik tavrı, muhalefetin konuya itiraz gerekçesi ve meselenin sosyolojik boyutları ile uluslar arası kamuoyunun beklentileri ile ele aldılar.

Yasin Aktay, Kürt sorunun çıkış noktasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu ve dönemin Başbakanı Yıldırım Akbulut'un terör hareketi için gerilla hareketi tanımını kullandığını bu yüzden de çok eleştiriler aldığını dile getirdi. Yasin Aktay Diyarbakır cezaevinde yaşananların Kürt hareketinin yeniden çıkışının kaynağını oluşturduğunu anlattı.

Ünal Tanık, Türkiye'nin siyasi geçmişini ele alırken Adnan Menderes, Adalet Partisi ve Anavatan iktidarı dönemlerinde olaya yaklaşımlarını anlattı. Tanık, Ahmet Türk ile Deniz Baykal arasında geçmişte yaşanan bir anıyı hatırlatarak Ahmet Türk'ün yaşadığı işkencelerden dolayı ikisinin de çok üzüldüğünü Ahmet Türk'ün ölmek için dua edecek noktaya geldiğini vurgularken bugün CHP'nin kendisinin hazırladığı Kürt raporundan çok çok geri noktalarda olduğunu vurguladı.

Doç. Dr. Ali Murat Yel,  Meclis açılışında Ahmet Türk'ün Devlet Bahçeli ile tokalaştığını bunun toplumda çok büyük takdir gördüğünü belirterek "Başbakan da bunu yapabilirdi. Ancak Başbakan yanaşmadı. Bugün çok büyük belenti var. Belki o beklenti doğrultusunda çözüm bulunamayacak. Ama bugün gelinen nokta yine de umut vericidir. Başbakan Erdoğan'ın bu noktaya geç gelişi CHP liderine Öcalan'la görüşme ile eşdeğer değerlendirmesine yolaçmıştır.  Marksist Leninist bir örgütün müslüman bir halka rağmen bu noktaya gelmesi de örgüt açısından başarı olarak değerlendirilebilir. Bölge halkının bir takım haklardan mahrum bırakılmasının olayın bu noktaya gelmesine neden olabilir mi ben buna inanmıyorum. Ben bu noktaya ulaşmada bir takım güçlerin katsınının olduğu düşüncesindeyim. Silahlı eylem örgütü başarıya ulaştırır felsefesi bu teoride tuttuğu görülüyor.

haber7



Bu haber 575 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,209 µs