En Sıcak Konular

Donanma Komutanlığı'nda devir teslim

14 Ağustos 2009 21:41 tsi
Deniz Kuvvetleri Komutanlığına atanan Oramiral Uğur Yiğit, Donanma Komutanlığı görevini Koramiral Murat Bilgel'e devretti.

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç'ın personeli selamlamasıyla Gölcük Deniz Ana Üs Komutanlığı Poyraz Rıhtımı'nda başlayan devir teslim töreninde konuşan Oramiral Uğur Yiğit, Cumhuriyet donanmasının 86. yılını geçirdiğini belirterek, günümüzde tersane bölgesi olan Gölcük'ün Cumhuriyetin ilk yıllarında haritalarda yerleşim yeri dahi olarak gözükmediğini söyledi.

Oramiral Yiğit, Deniz Kuvvetleri'nin harbe hazır hemen hiçbir gemisi bulunmadığı, yaralı Yavuz Muharebe gemisini havuzlayacak kabiliyetti bile olmadığı günlerden, ebedi başkomutan Mustafa Kemal Atatürk'ün eşsiz ön görüsü sayesinde Türkiye Cumhuriyeti'nin güvenliğinin denize ilişkin ana politika ve vizyonunun belirlenmesiyle üstün duruş ve vuruş gücüne kavuştuğunu kaydetti.

''Atatürk'ün bizzat belirlediği rotada ilerleyen ve hızla gelişen Cumhuriyet Donanması'nın eriştiği güç, yeri gelmiş Mondros Sözleşmesi'nin ardındaki kadife yumruk olmuş, boğazların egemenliğini geri almış, yeri gelmiş gücünü Kıbrıs'a taşımış, yeri gelmiş Ege ve Doğu Akdeniz'deki karmaşık sorunların aleyhimize sonuçlanmasını engelleyen caydırıcı bir unsur olmuştur'' diyen Yiğit, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Donanmamız, bugün, Atlantik'ten Büyük Okyanus'a kadar tüm denizlerde şerefle bayrak dolaştırmaktadır. Türk Deniz Kuvvetleri, başta Araştırma Merkezi Komutanlığı ve tersanelerimiz olmak üzere, sanayimiz ve üniversitelerimizle müşterek, 21. yüzyılın bahriyesini inşa edebilecek ve donatabilecek ulusal teknolojik düzeye yelken açmıştır. Milli Gemi TCG Heybeliada Korveti'nin 2008 yılında denize indirilmesiyle Donanmamızda, Cumhuriyetle birlikte başlayan hızlı gelişim ve değişim sürecinde yeni bir dönem başlamıştır. Bugün eriştiğimiz personel, materyal ve harekata hazırlık seviyesiyle yaratıcı ve yenilikçi tüm projelerimizde saklı olan asıl enerji Atatürk'ün ışığıdır, rotası ise O'nun işaret ettiği rotadır. Bu üstün düzey son birkaç yıllık bir atılımın sonucu değildir. Bu eser, kısıtlı kaynaklara rağmen, zengin gelenekleri bulunan bir milletin çalışkan, bilgili, azimli ve fedakar evlatlarının, diğer bir deyimle 86 yıldır bu rotada seyreden tüm bahriyelilerin eseridir.''

Yiğit, Donanma Komutanlığı görevini devraldığı gün, hedefinin denizlerdeki hak ve menfaatleri korumak, kollamak amacıyla emrindeki birliklerin harbe hazırlık durumlarını idame etmek olduğunu ifade ettiğini anımsatarak, bu görev sırasında yüce Türk milletine layık olma heves, heyecan ve arzusuyla dolu olduğunu, yürekleri Atatürk, vatan ve deniz sevgisiyle özdeşleşmiş birlik komutanları ve seçkin personelini ise ''en büyük güvence'' olarak nitelendirdiğini dile getirdi.

Yiğit, şöyle devam etti:

''Görev sürem içinde Gölcük, İzmit, İstanbul, Erdek ve Aksaz'da geniş bir çevreye yayılan, muvazzafından emeklisine, erinden amiraline köklü ve mümtaz Donanma ailesi içinde büyük bir gurur, şevk ve heyecanla hizmet vermeye Donanmamız'ın duruş ve vuruş gücünü en üst düzeyde idame etmeye çalıştım. Cumhuriyetimizin Anayasa ile belirlenmiş temel değerleri ve Türkiye Cumhuriyeti'nin bölünmez bütünlüğünün muhafazası, denizlerdeki hak ve menfaatlerimizin korunması için verilecek her göreve her zaman ve her yerde hazır olduğumuzu özellikle ifade etmek isterim.''

-BİLGEL'İN KONUŞMASI-

Koramiral Emin Murat Bilgel de Deniz Kuvvetleri'nin ana vurucu gücünü oluşturan çağdaş ve güçlü Türk Donanması'nın komutasını teslim almaktan gurur duyduğunu belirterek, ''Türk bayrağını, atalarına yakışır şekilde dünya denizlerinde şeref ve onurla dalgalandıran ulusal ve uluslar arası hak ile menfaatlerimizi koruyan, ülke savunmasını kendisine öncelikli görev alan Türk Donanması'nın harbe hazırlık seviyesini asgari şekilde muhafaza etmek, her göreve hazır tutmak ve daha ileri gidecek şekilde gelişmesine olanak sağlamayı amaçlamaktayım'' diye konuştu.

Bilgel, Büyük Atatürk'ün kurduğu Cumhuriyet Donanması'nın yıllardır gerek materyal, gerekse eğitim grafiğinin hızla yükseldiğine işaret ederek, şöyle konuştu:

''Bölgedeki barış ve istikrarın en büyük teminatı Türk Donanmasıdır. Bu teminat, Türk Silahlı Kuvvetleri mensubu olmanın bizlere getirdiği görev ve sorumluluk bilinciyle hareket eden, daima ileriye bakan, yaratıcı, değişen teknik ve risklere anında adapte olabilen, etik ve ahlaki değerlere önem veren, örf ve adetlere bağlı, Atatürkçü düşünce sistemine sahip Donanma Komutanlığının seçkin personeliyle devam edecektir.''

Oramiral Uğur Yiğit'in forsunun arya, Koramiral Murat Bilgel'in forsunun toka edildiği törende, TCG Kemal Reis Firkateyninden 15 pare top atışı ile selamlama gerçekleşti.

Oramiral Yiğit, Koramiral Bilgel'e Donanma Komutanlığı brövesini taktı, Bilgel ise Donanma Komutanlığı fors ve şildini Yiğit'e verdi.

Törene, Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Salim Dervişoğlu, Kocaeli Valisi Gökhan Sözer, İstanbul Valisi Muammer Güler, Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım ile işadamı Erdoğan Demirören ve bazı işadamları katıldı.
 
 
zaman



Bu haber 760 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,366 µs