En Sıcak Konular

Ağaç dik, dünya sevinsin

0 0 0000 00:00 tsi
Ağaç dik, dünya sevinsin Dünyamız gittikçe ısınıyor. Bu ısınmaya “dur” demek isteyenlerin alabileceği çok güzel bir önlem var: ağaç dikmek. İşte fidan dikmenin püf noktaları ve ekolojik fidanların adresi.

Her gün gazetelerden susuzluk, ısınma, kuraklık, çölleşme konularında haberler okuyoruz. Bindiğimiz uçaklar, kullandığımız elektrik, enerji, arabalar, tüketim hırsımız neden oluyor bu ısınmaya. Biz düşünmeden tükettikçe, harcadıkça dünyanın dengesi bozuluyor. Havası, suyu, toprağı ısınıyor. Buzulları eriyor. Bunlar çok uzaklarda olup biten şeyler gibi görünüyor ama aslında tehlike yanı başımızda. Buğday tarlalarımız hasretle rahmet [yağmur] bekliyor. Kocaeli’nde şehir suyu günde sadece iki saat veriliyor evlere. Göllerimiz kuruyor, su kaynaklarımız tükeniyor. Kısacası, suyumuz ısınıyor...

Bu korkunç ama gerçek senaryoda neyse ki, bizim de yapabileceğimiz bir şeyler var. Mikdat Kadıoğlu, küresel ısınmaya karşı alabileceğimiz önlemler arasında ağaç dikmeyi de sayıyor (http://www.iyibilgi.com/index.php?s=haber&id=11107). Kadıoğlu, ağaç dikmenin ısınmaya nasıl engel olduğunu şu sözlerle özetliyor: “Varsa kendi bahçenize, evinizin etrafına veya komşularınız ile birlikte yerel yönetimlere başvurarak yollara, vb boş yerlere ağaç dikin. Ağaçlar, havadaki karbonu alıp oksijen verirken aynı zamanda kışın rüzgârı kesip buharlaşma ile olan soğumayı önleyip evlerimizin ısıtma faturasını; yazın ise gölge yaparak soğutma ihtiyacını azaltıp enerji faturası ve dolayısı ile fosil yakıtı kullanımını azaltabilir.”

Fidan dikmenin tam zamanı

Hem çok güzel bir iş yapmış, hem de dünyanın ısınmasına karşı bir adım atmış oluyorsunuz ağaç dikerek. Üstelik, şimdi tam zamanı çünkü dikim mevsimi ağaçların uykuda olduğu Kasım-Nisan ayları arasında. İstanbul Ağaç şirketinin web sitesi ve www.agaclar.net nasıl fidan dikileceğini anlatıyor:

Toprak hazırlanır: Dikim yapılacak bahçe bölümü kısmen veya tamamen gübrelenir, sürülür. Bir miktar nehir veya ocak kumu eklenebilir.

Çukur hazırlanır: Çukurlar, dikilecek fidanın veya ağacın kök hacmini kapsayacak boyutlarda olmalıdır. Çukur derinliği (diz boyu dediğimiz), 60 cm.’den az olmamalıdır. Şayet fidan dikilecek topraklar işlenmemiş veya iyi işlenmemişse, o takdirde çukur ebadı biraz daha büyük tutulur, işlenmemiş topraklarda çukurdan çıkan toprakların üstten çıkarılan ayrı, alttan çıkanları ayrı bir yerde toplanır ve çukur doldurulurken üstten çıkan alta, alttan çıkan toprak ise üst tarafa konur.

Çukur dipleri kabartılır: Çukur dipleri, toprak işlenmiş olsun veya olmasın mutlaka bir miktar kabartılmalı ve sulanmalıdır. Çukur çapları derinliğinden bir miktar geniş tutulursa iyi olur. Çukurların dikim zamanından bir süre evvel açılıp, mümkünse donlu bir periyot geçirmesinin faydalı olacağını söyleyebiliriz.

Dikim sahası kuvvetli rüzgarlara karşı ise, dikimden 10-15 gün evvel dikilecek fidanın boyuna göre hazırlanacak bir herek, çukurun tam tabanına saplanır. Hereklerin oldukça düzgün ve budaksız olması, kabuklu ise, kabuklarının soyulması iyi olur. Hereğin toprağa saplanacak ucunun yakılmış ve katranlanmış olması ömrünü uzatır.

Fidan çukura yerleştirilir: Dikilecek bitkilerin tüplü olması tercih edilmelidir (kökündeki toprakla birlikte ve içerdiği nemi koruyacak şekilde naylon torba, saksı v.b gibi kap içindeki fidanlara tüplü fidanlar diyoruz). Tüplü bitkinin kökünü saran kap, hemen çukurun başında, kökü saran toprağı dağıtmadan, dikkatlice çıkarılıp elde tutulur. Diğer bir kişinin yardımı ile fidan çukura yerleştirilir, çukur toprakla doldurulur. Doldurulan toprak ayakla basılarak bir elimizle de fidan tutularak sıkıştırılır. Dikim esnasında fidan kökleri rüzgâr almamalı, direk güneş ışığına maruz kalmamalıdır.

Toprağın seviyesi kök boynu hizasına gelinceye kadar doldurma ve sıkıştırma işine devam edilir. Toprak doldurulurken ayakla iyice sıkıştırmak ve toprak içinde boşluk kalmamasına dikkat etmek lazımdır. Fidan çevresinde 80–100 cm çapında, 10-15 cm derinliğinde sulama çanağı hazırlanır.

Can suyu verilir: Dikim işi bitince “can suyu” denilen ilk su verilir. Burada toprağın çamur haline gelmemesine dikkat etmek lazımdır. Can suyundan sonra özellikle yaz aylarında 15 günde bir sulanarak mümkünse çapalanması çok yararlıdır. Çapalamanın, toprakta oluşan ve evoporasyonu hızlandıran kapilariteden kaynaklanan kaymaklanma olayını önleyeceğini hatırlayalım.

Dikim sırasında nelere dikkat etmeli?

·Havanın kapalı olduğu bulutsuz ve rüzgârsız günler tercih edilmelidir.
·Ağır topraklarda, yağmurlu havalarda dikim yapmaktan kaçınılmalıdır.
·Dikim yapılacağı esnada bitki, kuvvetli güneşin etkisinden korunmalıdır.
·Aşırı soğuk havalarda dikim yapılmamalıdır.
·Dikilecek fidanda kök kıvrılması, gövde ve dal yaralanması olmamalıdır.
·Çıplak köklü fidanlar sadece uygun mevsimde dikilmelidir
·Fidan dikilirken köklerin hava ile uzun süre temas ettirilmemesi gerekir.

Ekolojik elma fidanları Isparta’dan

Fidanları nasıl dikeceğimizi öğrendik. Şimdi sıra geldi, güzel bir fidan bulmaya... Fidanlarınızı birçok üreticiden alabilirsiniz ama ekolojik meyve fidanı dikmek daha da bir güzel.

Isparta’nın Eğirdir gölü çevresinde Yukarı Gökdere köyüne yerleşmiş olan Yasemin Ute Kılıç, ekolojik meyve yetiştiriyor. Her sene, ekolojik meyvelerinden az miktarda da fidan üreten Kılıç, kargoyla fidanları istenen adrese gönderebiliyor. Şişli’deki ekolojik halk pazarına yolunuz düştüyse, Yasemin Hanım’ın nefis elmalarına rastlamış olabilirsiniz. İşte bu nefis elmaların yanı sıra, kiraz, kayısı, şeftali, erik fidanı da üretiyor. (Yaşam Ekolojik Tarım Ürünleri Ltd. Şti. Telefon: 0246 - 331 83 31)

iyibilgi.com



Bu haber 3,238 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,031 µs