En Sıcak Konular

Türk-Rus yakınlaşması kimleri rahatsız etti?

14 Ağustos 2009 15:51 tsi
Türk-Rus yakınlaşması kimleri rahatsız etti? İngiltere'de yayınlanan ünlü The Economist dergisine göre Türkiye Rusya arasında yaşanan yakınlaşmanın sebebi, bakın neymiş...

İngiltere'de yayınlanan ünlü The Economist dergisi, son zamanlarda yaşanan Türk ve Rus yakınlaşmasından iki ülkenin başbakanlarının iyi anlaşmasının da rol oynadığını belirterek, "Erdoğan ve Putin iyi anlaşıyorlar. İkisi de maço, sportmen ve ikisi de otoriter eğilimler taşıyor" diye yazdı.

Dergi, bir zamanlar Türklerin Rusları "kalleş" diye niteleyecek kadar düşman olduğunu hatırlatarak, bugünlerde "kalleş" kelimesinin Türk-Rus gaz anlaşması için kullanıldığını ileri sürdü.

The Economist'te yayınlanan "Eski Rakipler, Yeni Ortaklar" başlıklı yazıda, Osmanlı İmparatorluğu döneminde Türklerle Rusların birçok kanlı savaş yaşadığı ve modern dönemde ise Türkiye'nin Sovyetler'e karşı NATO'nun güney kanadının bekçiliğini yaptığı hatırlatılarak, "Ruslar kalleştir, diye ünlü bir Türk atasözü bile vardır. Ancak iki ülkenin başbakanları Vladimir Putin ile Recep Tayip Erdoğan'ın 6 Ağustos'ta Ankara'da düzenlenen bir törenle anlaşma imzalayacağını kimse tahmin bile edemezdi. Kalleş kelimesi şimdi bazıları tarafından, Rusya'nın Gazprom'unun Karadeniz'den Avrupa'ya uzanacak gaz boru hattının Türk karasularından geçmesini öngören anlaşma için kullanılıyor" denildi.

Avrupa'nın Rusya'ya olan doğalgaz bağımlılığını kırma çabalarının en çok Türkiye'ye yaradığını savunan dergi, enerji zengini Ortadoğu ile eski Sovyetler Birliği'nin kavşak noktasında bulunan Türkiye'nin, enerji kartını AB üyeliğini ilerletmek için açıkça kullandığını ve bu amaçla da Rusya ile işbirliği yaptığını iddia etti.

Yazıda, "Amerikalılar bu konuda ne düşünüyor? Alman Marshall Fonu'ndan, analist Ian Lesser, onların bu gelişmeden fazla rahatsız olmadığını söylüyor. Ona göre Türk-Rus yakınlaşması, Ankara'nın izlediği komşularla sıfır sorun politikası çerçevesinde görülüyor. Rusya konusunda bölünmüş olan Avrupa ise tavır bile alabilecek durumda değil" denildi.

Yazıda ayrıca, dünyadaki çok kutuplu sistemin Türkiye gibi büyük ülkelerin bağımsız politikalar izlemesine olanak sağladığı belirtildikten sonra, "Ankara da bugünkü Rusya'dan rahatsız olmayan birkaç ülkeden biri. Hatta Rus Patrik Kirill'in faaliyetleri ile İstanbul'daki Ortodoks Partiği'nin gücünü sınırlandırmak isteyen Türkiye'nin çıkarları bile çakışmış görünüyor. Ayrıca Putin ile Erdoğan iyi anlaşıyorlar. Her ikisi de maço, sportmen ve ikisi de otoriter eğilimler taşıyor.ö Yazıda, buna rağmen karşılıklı kuşkular bulunduğu da belirtilerek, Rusya'nın, Çeçenler konusundaki Türk ilgisinden, Türkiye'nin de PKK'nın Moskova tarafından terörist olarak nitelenmemesinden rahatsız olduğu hatırlatılıyor" ifadelerine yer verildi.

Radikal



Bu haber 1,111 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,659 µs