'büyük bir iş için' Türkiye ile masada | " /> 'büyük bir iş için' Türkiye ile masada | "/>

En Sıcak Konular

ABD, 'büyük bir iş için' Türkiye ile masada

14 Ağustos 2009 13:33 tsi
ABD, 'büyük bir iş için' Türkiye ile masada Washington Post'ta yayınlanan bir söyleşi, Türkiye ile ilgili ulusal medyada dikkat çekmemiş bir pazarlığı gün yüzüne çıkarttı.

ABD’nin, Irak’taki kuvvetlerinin çekilmesi konusunda Türkiye ile görüşmeler yaptığı bildirildi. Irak’taki 130 bin kadar ABD’li askerin çekilişini düzenlemekle görevli bayan Tüğgeneral Heidi Brown ile bir söyleşi yapan Washington Post, büyük bir ABD üssü olan Kuveyt’in bu iş için yeterli olmayacağını belirterek “Brown ve muhatapları, alternatif rotalar için Ürdün ve Türkiye ile anlaşmalara varmaya çalışıyor” diye yazdı.

2003 yılındaki Irak işgali sırasında ABD’nın kara kuvvetlerine hava ve topçu desteğini sağlayan güçleri yöneterek savaş döneminde bir Amerikan muharip tugayı komuta eden ilk kadın olarak tarihe geçen 49 yaşındaki Heidi Brown, Bağdat’taki Saddam’ın saraylarından birinde Washington Post gazetesi ile yaptığı söyleşide yürütülen çalışmalara ilişkin bilgi verdi.

Ağustos 2010’a kadar halen 130 bin olan Irak’taki Amerikalı asker sayısının 50 bine indirilmesini, 2011 yılının sonuna kadar tüm ABD’li kuvvetlerin ülkeden ayrılmış olmasını öngörüldüğünü anlatan Brown, ülkedeki Amerika’nın kontrolündeki 200 üsten gelecek yazın sonu itibariyle sadece 6 büyük üs ve bir düzine küçük tesisin kalacağını da anlattı.

Heidi Brown, ilk görevinin, binlence araç ve silah dahil olmak üzere ülkeden götürülmesi gereken malzeme ve ekipmanın tespidi ve çekiliş oparesyonuna Iraklı güçlerin ne gibi bir katkıda bulunabileceğini belirlemek olduğunu kaydetti. Washington Post da, “Bu büyük bir iş” diyen Brown’un anlatıklarından hareket ederek şunları yazdı:

“Amerikan kuvvet ve ekipmanının çoğu, Irak’a ABD’nin büyük bir üssünün bulunduğu Kuvyet’ten girip çıkıyor. Ancak bu merkezin, gelecek yıl geri çekilecek kuvvet ve ekipmanı için yeterli olması beklenmediği için Brown ve mutapları alternatif rotaları belirlemek üzere Ürdün ve Türkiye ile anlaşmalara varmaya çalışıyor.”

Washington Post, haberinde, ABD güçlerinin Irak’taki kentlerden çekildiği 30 Haziran’dan bu yana Amerikan askerleri arasındaki kayıpların en düşük düzeye indiğini, Temmuz’da 5 askerin öldürüldüğüne, Ağustos’da ise hiçbir ölüm olayı olmadığına dikkat çekti, “Ancak isyancı gruplar son ABD askeri ülkeyi terk edinceye dek onlara saldırmaya yemin etti” diye yazdı.

Zaman



Bu haber 1,448 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,718 µs