En Sıcak Konular

Petrolde rekor kıran ilimiz...

13 Ağustos 2009 19:37 tsi
TPAO: Adıyaman, petrol üretiminde tarihi rekor kırdı

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Mehmet Uysal, Adıyaman'ın petrol üretiminde tarihi bir rekor kırdığını, yeniden rekor kıracağını söyledi.

Uysal, Batman'daki incelemelerinin ardından geldiği Adıyaman'da, Şambayat kuyularının bulunduğu sahayı gezerek, yetkililerden bilgi aldı.

Uysal, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, TPAO'nun son yıllarda faaliyetlerini arttırdığını, Forchem Dergisinin ilan ettiği gibi 2008 yılında Türkiye'nin en karlı kuruluşu olduğunu, bu nedenle çalışmalardan son derece memnun olduklarını belirtti.

''Üretimimiz arttı, artan üretim karşılığında kar oranımız da arttı. Bizden sonra gelen üç kuruluşun karının toplamı bizim karımızın toplamı kadar değil. O bakımdan bir kamu kuruluşunun karlılık oranında birinci olması bizim için övünç kaynağıdır'' diyen Uysal, arazideki faaliyetleri yerinde görmek üzere en doğudan batıya doğru bir seyahat düzenlediklerini dile getirdi.

Uysal, Cudi kuyusunun kendileri için önemli olduğunu, o nedenle önceki gün ilk olarak Cudi kuyusuna gittiklerini, Batman civarında iki tane çok güzel keşiflerinin bulunduğunu, bunların Taşpınar ve Beyazçeşme olduğunu belirterek, Adıyaman'da da iki gün kalacağını ifade etti.

-''ADIYAMAN TARİHİ REKORU YAKALADI''-

Adıyaman'da son olarak Şambayat sahasının keşfinden sonra faaliyetlerinin arttığını vurgulayan Uysal, şöyle konuştu:

''Planlanmış üretim rakamı geçtiğimiz yıl 7 bin varil civarındaydı ancak bu yıl biz yeni yapılan keşiflerden dolayı 10 bin varili şu anda yakalamış durumdayız ve keşfimiz giderek artacak. Adıyaman'a bizim de bu şekilde katkımız olacak. Arkadaşlar canla başla çalışıyorlar, ben de o çalışmalara destek olmak üzere zaman zaman araziye gelip onlarla birlikte çorba içiyoruz. Ben de 30 yıllık TPAO mensubuyum, benim de ömrümün çoğu arazilerde geçti. Adıyaman'da 15 yıldan fazla çalıştım. Adıyaman'daki bütün Çemberlitaşlar, Karakuşlar, Cendereleri bütün arazileri karış karış bilirim. O bakımdan da Adıyaman'a geldiğimde ikinci vatanıma gelmiş gibi seviniyorum, çok sevinç duyuyorum.

Biz 1980'li yılların başında 15 bin varil petrol üretiyorduk ve bütün hedefimiz 25 bin varile çıkabilmekti. Adıyaman sahalarının, özellikle Karakuş sahasının keşfiyle birlikte üretimimizde çok büyük artışlar oldu ve TPAO tarihi rekorunu Adıyaman'da yakaladı. 75 bin varillik üretime biz Adıyaman sahalarının üretimiyle çıktık, o bakımdan Adıyaman'ın yeri benim gözümde apayrıdır. Ben Adıyaman'a çok değer veririm. Daha sonraki keşiflerde maalesef istediğimiz rakama ulaşamadık ve üretimimiz giderek azaldı, ancak vazgeçmiyoruz. Aramalarımıza devam ediyoruz ve neticede Şambayat sahası gibi bir saha keşfettik. İnşallah Şambayat sahası da Karakuş gibi bir saha olur ve Adıyaman bizim üretimimizi 100 bine ulaştırır. O zaman rekorların kırıldığı bir yer olarak Adıyaman, TPAO'nun tarihinde yerini alır.''

-''2010 YILINDA KARADENİZ'DE SONDAJ YAPACAĞIZ''-

Bundan sonra çok büyük projelerinin de olduğunu, Karadeniz'de çok ciddi yatırımlar yaptıklarını anlatan Uysal, ''Karadeniz'de 4 milyar dolara ulaşan bir yatırımımız oldu. Sondaj gemisiyle de anlaşmamızı yaptık, sondaj gemimiz 2010'un Ocak ayında Boğazlardan geçecek ve Karadeniz'de sondajlara başlayacak. Karadeniz'de bizim tespit ettiğimiz petrol ve doğal gaz miktarları Türkiye'nin ihtiyacını karşılayacak miktarda. Bizim için bunlar son derece önemli yatırımlar ve orada elde edeceğimiz başarılarla Türkiye 2017-2018 yılında çok ciddi üretim rakamlarına yükselecek'' dedi.

2023 yılında Cumhuriyet'in 100'üncü kuruluş yılının kutlanacağını anımsatan Uysal, sözlerini şöyle sürdürdü:

''O yılda da Türkiye petrol ve doğal gaz ithal etmeyen bir ülke haline gelecek. Bütün stratejilerimiz bu yönde. Biz, Batman'da ve Adıyaman'da bulduğumuz petrollerden elde ettiğimiz gelirleri Karadeniz'de yatırıma dönüştürüyoruz. Çünkü deniz yatırımları çok yüksek maliyetli. Burada bir kuyuyu delmek için yaklaşık 10 milyon dolar harcıyoruz ama, Karadeniz'de bir deniz sondajı yapmak için 200 milyon dolar harcanacak. Onun için bizim buralardan daha çok petrol bulup Karadeniz'deki o projeleri bir an önce hayata geçirmemiz lazım.''

-''ÇEVREYE OLUMSUZ ETKİMİZ OLAMAZ''-

Diyarbakır'da açılan petrol arama kuyularından çıkan gazın çevre ve insan sağlığını tehdit ettiği konusunda haberler yapıldığını hatırlatan Uysal, sözlerini şöyle tamamladı:

''Yer altından petrol üretildiği sırada, o petrolle birlikte bir miktar gaz gelir. Eğer gelen gaz petrolden daha çoksa oraya, petrol-gaz ayrıştırıcısı koyarız ve gazı ayrı üretiriz, petrolü ayrı üretiriz. Ama gaz çok miktarda değilse o ayrıştırıcının da bir ekonomik maliyeti var tabi, o ekonomik maliyeti karşılamıyorsa Petrol İşleri Genel Müdürlüğünden izin alarak o gazı yakarız ve bu işlemde tamamen çevre şartlarına uygun yapılır.

Onun dışında gaz yakma olaylarına da zaten Petrol İşleri Genel Müdürlüğü müsaade etmez. Petrol İşleri Genel Müdürlüğünün müsaade etmediği bazı kuyuları da kapatmış durumdayız. O bakımdan bizim çevreye her hangi bir olumsuz etkimiz olamaz. TPAO, Türkiye'de çevreye duyarlı iş yapan birkaç kuruluşun başında gelen bir kuruluştur.''



Bu haber 639 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,527 µs