En Sıcak Konular

Güven timleri tebdili kıyafet gezecek

13 Ağustos 2009 16:01 tsi
İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne yeni atanan Hüseyin Çapkın’ın ilk uygulaması olarak lanse ettiği Güven Timleri göreve başladı. Asayiş Şube Müdür Yardımcısı Dursun Güneş, “Güven timleri, ayaklı MOBESE’ler olarak İstanbul’un her

HASTANELERE YERLEŞECEKLER
Asayiş Şube Müdürlüğü’nde yapılan basın toplantısına İstanbul’da kurulan üç bölge amiriyle birlikte katılan Dursun Güneş, Güven Timleri'nin 10 Ağustos’tan itibaren görevlerine başladığını ve üç günlük süre içerisinde dahi başarılı çalışmalara imza attığını söyledi.


İki kişilik ekipler halinde sivil kıyafetlerle görev yapacak Güven Timleri'nin şehrin kalabalık, insan sirkülasyonunun yoğun olduğu noktalara, pazar yerlerine, büyük ve sorun gelen hastanelere yerleştirileceklerini belirten Dursun Güneş şunları söyledi:
“Ekipler, başta kapkaç, dolandırıcılık, yankesicilik, işyerlerinden hırsızlık gibi konularla mücadele etmek için kuruldular. Görev yaparken tamamen suçüstüne yönelik olarak çalışacaklar. Sistemin temel kuralı suçlu bizi görmeden, bizim suçluyu görmemiz olacak. İstanbul’da MOBESE Merkezi’nde olaylar ve şehir kameralarla izlenip, görüntülerden suç unsurları tespit edilip, ilgili ekiplere bilgi verilmek suretiyle yakalanması sağlanıyor. Güven timleri de adeta canlı MOBESE görevi yapacaklar.


Üç bölgede görev yapacak toplam 471 personeli 2 yıldan az 12 yıldan fazla olmayan meslek tecrübesine sahip arkadaşlarımız arasından seçtik. Tüm personeli üç aşamalı eğitime tabi tutuyoruz. İlk olarak suç ve suçlu profili eğitimi veriliyor. Bu eğitimde hem sistemimizi anlatıyoruz hem de deneyimli amirler suç yoğunluğunun olduğu noktalar ve suç işleme potansiyeli yüksek olan şahıslarla ilgili eğitim veriyor. Yani personel sokağa çıktığında kimle uğraşacağını öğrenmiş oluyor. İkinci olarak İstihbarat ve Terörle Mücadele şube müdürlüklerinde görevli uzman amir arkadaşlarımız iki günü teorim üç günü pratik olma üzere takip eğitimi veriyor. Son olarak da kelepçe takma, suçlu taşıma, arama yapma ve yamın savunma teknikleri konusunda eğitim veriliyor”


KIYAFET SINIRLAMASI YOK
"Personelimiz tamamen sivil çalışıyor. Çok uç noktalara kaçmamak kaydıyla kılık kıyafet konusunda serbest bırakıyoruz. Dışardan bakıldığında polis imajı verecek görünümde olmamaları gerekiyor. Saç, sakal bırakabilir; küpe takabilir, capri giyebilirler. Herhangi bir sınırlama yok. Görev yaptıkları bölgenin özelliklerine göre giyinebilecekler. Suçlunun takibi konusunda da herhangi bir bölge sınırlaması yok. Kadıköy’de takibe alınan şahıs gerekirse Avcılar’a kadar takip edilebilecek".


GÜVEN ARTACAK, İHBAR YAĞACAK
Güven timlerinin göreve başlamasıyla birlikte halkın polise duyduğu güvenin artacağını öne süren Güneş, "Emiplerimiz, en büyük desteği vatandaşlardan alacak. Diyaloglar kurulacak. Her personele kartvizitler bastırdık. Birimin tüm iletişim bilgileri bu kartvizitte yer alıyor. Bölgedeki esnaf, okul idarecisi, muhtar, apartman yöneticileri gibi vatandaşlara bu kartvizitleri dağıtıp sürekli temas halinde olacaklar" dedi.


BAŞARILIYA ÖDÜL, BAŞARISIZA NÖBET
Güven timlerinin performans değerlendirmesine tabi tutulacaklarını söyleyen Güneş, "Bölge ve tim amirlerimizle düzenli olarak her hafta toplantılar yapılacak. Bu toplantılarda o haftanın performansı değerlendirilecek. Başarılı, başarısız noktalar belirlenecek. Yeni gelişen suç ve suçlu profilleri tartışılacak. O haftanın en başarılı olayları seçilecek. Oylama sonucunda en fazla oyu alan tim haftanın timi seçilecek. O arkadaşlarımız kendisi ve ailesiyle birlikte sosyal ve kültürel faaliyet imkanlarıyla ödüllendirilecek. Timler arasında rekabet ortamı oluşturacağız. Başarılı arkadaşlarımız gönüllülük ve performans esasına uygun olarak operasyonel şube müdürlüklerinde görevlerdirilecekler. Başarısız arkadaşlarla ilgili ise öncelikle sorun neyse onu çözmeye çalışacağız. Başarıyı sağlayamazsak en son çare olarak nöbet hizmetlerinde görevlendireceğiz" diye konuştu.


POLİS KARTVİZİTLERİNİ DAĞITTI
Simitçi, mısırcı, dondurmacı, milli piyonga satıcısı kılığına giren güven timlerinin çalışmaların medya mensuplarına tanıtıldı. Beyoğlu, Dolapdere Caddesi'nde çakmakçı gibi davranıp yol kenarında bekleyen bir polis, saat 13.00 sıralarında park halindeki otomobilden teyp çalan 34 yaşındaki A.D. ile 35 yaşındaki Ş. M.'yi kaçarken yakaladı. A. D.'nin poliste çoğunluğu hırsızlıktan 20, Ş. M.'nin ise 11 kaydının bulunduğıu ortaya çıktı.


İSTİKLAL CADDESİNDE UYGULAMA YAPTILAR
Bu arada İstiklal Caddesi'nde dondurmacı kılığındaki bir polis, bir kadının çantasını çalan kapkaçının yakalandığı senaryo canlandırıldı. Eminönü'ndeki Yeni Cami önünde de turist çiftin çantasından cüzdan çalan bir kişinin yakalanması canlandırıldı.


Güven Timi polisleri, görev yaptıkları yerlerden geçenler ile esnafa kart vizitlerini dağıttı ve kendilerini cep telefonlarından bile arayabileceklerini söyledi.

Hürriyet



Bu haber 634 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,747 µs