En Sıcak Konular

ASKİ: Su tasarrufu bırakılmasın

13 Ağustos 2009 11:37 tsi
Ankara Büyükşehir Belediyesi ASKİ Genel Müdürü Kamil Kılıç, başkente her ne kadar su sıkıntısı olmasa da su kullanırken dikkatli olunması ve tasarrufun bırakılmaması gerektiğini bildirdi.

Büyükşehir Belediyesi Basın Merkezinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Kılıç, Ankara'da bu yıl içinde mevsim normallerinin üzerinde görülen yağışın, son yıllarda yaşanan kuraklığın izini silerek, barajların da yüzünü güldürdüğünü belirtti.

Ankara'nın içme suyu ihtiyacını karşılayan barajlardan bir yıl önce kot altından pompalar yardımıyla su alındığını anımsatan Kılıç, bu yıl içindeki yağışlarla barajların doluluk oranının yüzde 10 seviyelerinden yüzde 32'ye kadar çıktığını kaydetti.

Barajlardaki rezervin artması ve su problemi yaşanmıyor olmasına karşın suya olan bakışın değişmemesi gerektiğini belirten Kılıç, her ne kadar su sıkıntısı olmasa da suyu kullanırken dikkatli olunması ve tasarrufun bırakılmaması gerektiğini vurguladı.

Kılıç, şu anda Kesikköprü dışındaki 6 barajdaki toplam su miktarının 496 milyon metreküp olduğuna işaret ederek, hiç yağmur yağmasa bile mevcut su rezervinin başkentin bir buçuk yıllık ihtiyacına cevap verecek düzeyde olduğunu belirtti.

Bu yılın başından itibaren Ankara'yı besleyen 6 baraja toplam 534 milyon metreküp su akışı olduğunu bildiren Kılıç, '' Barajlara 2006 yılında toplam 257 milyon metreküp, 2007 yılında 170 milyon metreküp, 2008 yılında 209 milyon metreküp su geldiğini hatırlarsak, son 7 aylık süre içerisinde barajlara gelen su miktarının önemini daha iyi anlarız'' dedi.


DERELERDEN 176 BİN METREKÜP SU


Başkentte, kuraklığa bağlı yaşanan su sıkıntısının, 2007 yılı Mayıs ayında devreye alınan Kızılırmak Projesi'yle 20 yıl süreyle çözümlendiğini belirten Kılıç, şunları kaydetti:

''Başkentin içme suyu ihtiyacını karşıladığımız Çubuk 2, Bayındır, Kurtboğazı, Çamlıdere, Eğrekkaya, Akyar ve Kavşakkaya Barajlarından kuraklık nedeniyle tam kapasiteli su alamıyorduk. Bu barajlarımızı besleme imkanına sahip, boşa akan dere ve çayları da barajlarımıza bağladık. Bunlardan, geçen yıl bağlanan Kirmir ve Berçin Çayı ile yeni bağlantısı yapılan Devret Deresi'yle günde ortalama 176 bin metreküp suyu Kurtboğazı Barajı'na aktardık.''

Kılıç, başkentin, kış aylarında günlük su tüketiminin 800 bin metreküp olduğuna, yaz aylarında ise bu miktarın 1 milyon metreküp civarına kadar çıktığına dikkati çekerek, su kaynaklarını korumanın ve gelecek nesillere aktarmanın en iyi yolunun suyu bilinçli kullanmaktan geçtiğini ifade etti.


TASARRUF ÖNLEMLERİ


Kılıç, her vatandaşın alabileceği basit bazı tasarruf önlemleri bulunduğunu belirterek, bunları şöyle sıraladı:

''Evdeki bozuk musluklar tamir edilmek suretiyle bir musluktan yılda 1 ton su, traş olurken ve diş fırçalarken muslukları kapatarak kişi başına yılda 12 ton su, duş süresini 1 dakika azaltarak yılda kişi başına 18 ton su, sebze ve meyveleri elde yıkamak yerine su dolu bir kapta yıkayarak 4 kişilik bir ailede yılda ortalama 18 ton su, sifonu gereksiz yere çekmeyerek ve haznesi küçük olanları tercih ederek yılda 16 ton su, bulaşıkları elde yıkamak yerine makinede yıkayarak yılda ortalama 40 ton su tasarruf etmek mümkündür.''

aa



Bu haber 507 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,160 µs