En Sıcak Konular

Dolar yeniden düşüşe mi geçiyor?

13 Ağustos 2009 09:39 tsi
ABD Merkez Bankası (FED) ekonominin resesyondan çıkışa işaret ettiğini ve faizlerin ekonomideki toparlanmayı desteklemek için uzun bir süre düşük seviyede kalacağını açıklarken bankacılar küresel risk iştahında belirgin bir artışa neden olan bu açıklamayl

Bankalararası piyasanın dünkü spot kapanışında 1.4940/80 lira olan en iyi dolar alış ve satış kotasyonları, bu sabah ilk işlemlerde 1.4860/1.4920 lira aynı saat itibarıyla euro dolar paritesi ise 1.4216 seviyesinde işlem gördü.

Tezgahüstü piyasada bu sabah ilk işlemlerde gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 10.15 seviyesindeydi. Gösterge kıymetin ortalama bileşik faizi, Çarşamba günü spot kapanışta yüzde 10.35 ve valörlü işlemlerde yüzde 10.20 olmuştu.

FED kararının küresel piyasalarda olduğu gibi iç piyasalarda da yön belirleyici olacağını belirten bir bankacı, "Dolar/TL'de dün küresel satış baskısı bugünde kurtarıcı diyebileceğimiz FED kararı ile küresel piyasalardaki gelişmeleri izlemeye devam ediyoruz. FED'den kısa vadede faiz artırımı olmayacağına ilişkin güçlü açıklama ve resesyondan çıkış ibareleri küresel risk iştahındaki artışta öne çıkan en önemli iki neden" dedi.

Dolar/TL'de gün içinde 1.48 TL seviyesinin altının denenebileceğini ancak bu seviyelerin altında daha hareketler için ise dış verilerin risk iştahına etkisinin önemli olduğunu belirten bankacı sözlerini şöyle sürdürdü: "Kısa vadede 1.45'li seviyeler yeniden beklenti dahilinde ancak burada dış piyasanın etkisi önemli, faiz tarafında ise yaklaşan TCMB kararı ile çok kısa vadede yeniden tek haneli seviyeleri görürüz diye düşünüyorum" dedi.

Bugün iç piyasada Temmuz ayı bütçe verilerinin açıklanabileceği beklenirken Euro Bölgesi'nde TSİ 1200'de 2. çeyrek GSYH verileri açıklanacak. ABD'de ise TSİ 1530'da Temmuz ayı perakende satışlar ve ABD işsizlik maaş başvuruları verileri yakından izlenecek veriler arasında yer alıyor.

DEĞİŞİM İHALELERİ

Hazine bugün 7 Ekim 2009 ve 17 Şubat 2010 itfalı senetlere ilişkin değişim ihalesi düzenleyecek. 7 Ekim 2009 itfalı senet TCMB'nin Resmi Gazetede ilan edilen gösterge niteliğindeki fiyattan geri alınacak ve karşılığında 11 Mayıs 2011 itfalı gösterge tahvil ihraç edilecek. 17 Şubat 2010 itfa tarihli değişken kuponlu (FRN) ise yine bugün TCMB tarafından için Resmi Gazete'de ilan edilen gösterge niteliğindeki fiyattan geri alınacak ve karşılığında 02 Nisan 2014 itfa tarihli FRN ihraç edilecek. Rekabetçi Olmayan Teklif (ROT) ve ihale sonrası teklif yoluyla satış yapılmayacak ihalelere sadece Piyasa Yapıcı (PY) bankalar katılacak.

ABD Merkez Bankası Fed, ABD ekonomisinin iki yıl önce başlayan finansal krizin ardından istikrar kazanmaya başladığı yönünde işaretler gösterdiğini kaydetti ve finansal krizle mücadele kapsamında başlatılan olağanüstü tedbirlerden birinin sonlandırılması için takvim verdi. Fed, gösterge kısa vadeli faiz oranını sıfır ile yüzde 0.25 arasındaki bantta tuttu ve gösterge faizin ekonomideki toparlanmayı desteklemek için uzun bir süre bu seviyede kalacağını belirtti.

Fed, daha önce Eylül ayında sona ereceğini açıkladığı uzun vadeli Hazine tahvili alım imkanının büyüklüğünü değiştirmediğini, ancak süresinin Ekim sonuna kadar uzattığını açıkladı. Fed'in kurul toplantısında, ekonominin durumu tanımlanırken, Ağustos 2008'den beri ilk defa, daralma, zayıflama veya yavaşlama ifadesi kullanılmadı.

Uzun vadeli ABD tahvilleri getirileri, Fed'in Hazine tahvili alım programını Ekim sonuna kadar durduracağı yönündeki haberlerle gece yükseldikten sonra yatay seyretti. Fed'in bu hareketi ABD Hazinesi'nin yoğun tahvil ihracının piyasada nasıl emileceği yönünde işlemciler arasında soru işaretleri yarattı.

sabah



Bu haber 531 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,551 µs