En Sıcak Konular

Kanaat önderleri umutlu

13 Ağustos 2009 08:19 tsi
Kanaat önderleri umutlu Hükümetin Kürt meselesine çözüm için gündeme getirdiği 'Demokratik Açılım' Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da olumlu yankı buldu.

Bölgenin saygın isimleri, İçişleri Bakanı Beşir Atalay tarafından 'Kardeşlik ve Huzur Projesi' olarak nitelendirilen adımların terörü bitirip birlik ve beraberliği güçlendireceğine inanıyor.

Diyarbakır'da emekli müftü Mehmet Salih Ocak, "Bin yıldır birlikte yaşadığımızı unutmamamız lazım. Ortak paydalarımızı dile getirirsek kardeşlik güçlenir." derken Muşlu din alimi Mustafa Baskın, çözüm arayışlarının huzuru getireceğini söylüyor. Mardin'de Kikan aşireti reisi Mehmet Timurağaoğlu'na göre açılım uzun yıllardır süren şiddete nokta koyabilecek nitelikte. Diyarbakır Baro Başkanı Emin Aktar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın önceki gün Meclis'te yaptığı konuşmayı "Barışa büyük katkı" sözleriyle değerlendirirken eski CHP Hakkâri Milletvekili Esat Canan ise DTP'ye de büyük görev düştüğünü söyledi.

PKK terörünün 15 Ağustos 1984'te yaptığı ilk eylemden bu yana 25 yıl geçti. Türkiye teröre yaklaşık 40 bin insanını kurban verdi. Bölgesel konularla uğraşmak yerine kardeş kavgasını önlemeye dönük projeler üzerine çalışmalar yapıldı. Sorun güvenlik kaygısı olarak algılandığından çözüm de askerî yollarda arandı. Gelinen noktada ilk kez demokrasiyi öne alan bir açılım için düğmeye basıldı. Hükümet 'her türlü riski alarak' kardeş kanını durdurmak için bölge insanına elini uzattı. Bölge insanı da samimi çağrıya destek verirken, Başbakan'ın Meclis konuşmasındaki söylemlere sahip çıktı. Kanaat önderleri, gelişmeleri heyecanla izliyor. Bölgenin saygın isimleri umutlu. Gösterilen iyi niyetin ve atılacak adımların, kardeşlik bağını güçlendireceğine inanılıyor.

Seyda Mehmet Salih Ocak (Diyarbakır): Bu memleket çok zorluk çekti. Bu sıkıntılar artık bitsin istiyoruz. Kimse hak istemiyor, sadece haksızlıklar giderilsin. Devlet şefkat elini uzatmadığı için sorun bu kadar büyüdü. Ama şimdi devlet şefkat elini uzatıyor. İnanıyoruz ki akan kan duracak.

22. Dönem Milletvekili Mehmet Nezir Nasıroğlu (Batman): Hükümeti kutluyorum. Barışın bir an önce sağlanması için herkesin üzerine önemli görevler düşüyor. Hükümet adım attı. Halkın içerisindeyiz, bölge insanı bu çalışmaları destekliyor.

Diyarbakır Baro Başkanı Emin Aktar: Çok insanî bir çıkış. Bence bu süreçte bizim empati duygusunu güçlendirmeye ihtiyacımız var. Başbakan'ın söylemi bu duygunun gelişmesine katkı sunacak. Toplumda karşılıklı olarak neye ihtiyacımız olduğunu gösterirken barışa katkı sağlayacaktır.

Kikan aşireti reisi Mehmet Timurağaoğlu (Mardin): Hükümetin başlatmış olduğu Kürt açılımı uzun yıllardır süren şiddete nokta koyabilecek nitelikte. Başta tüm siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşlarının bu önemli konuda ellerini taşın altına koymalarını bekleriz. Oluk gibi akan bu kanın önüne geçilsin. Aile ocaklarımıza artık ateş düşmesin.

Diyarbakır Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Galip Ensarioğlu: Birlikteliği pekiştirecek ve toplumda olumlu etki yaratacak bir konuşmaydı. Herkes buna katkı sağlamalıdır. Siyasî hesaplar geride bırakılmalı. Milleti çatıştıran, kızıştıran bu çatışmadan medet ummak, kan üzerinden siyaset vatanperverlik değildir.

Emekli İmam İbrahim Sarımurat (Van): Türk ve Kürtler yıllarca kardeşçe yaşadı. Terör ve şiddet ise akıllarda kuşkular oluşturdu. Fitnenin ortadan kaldırılması, barış ve huzurun yeniden tesis edilmesi, karşılıklı güvenin kurulması gerekir. Bundan sonra anadilde eğitim hakkı ve camilerde Kürtçe vaaz imkanı sağlanabilir.

Şeyh Mustafa Baskın (Muş): Kürt açılımının eşitsizliği ortadan kaldıracağını ümit ediyorum. İnancımız hiçbir şekilde ayrılığı tasvip etmemektedir. Dinimiz, inanan insanların kardeş olduğunu vurguluyor. Bu açılımın da eşitlik getirmesini temenni ediyorum. Çekilen bunca sıkıntının son bulmasını umut ediyorum.

Eski CHP Hakkâri Milletvekili Esat Canan: Türkiye'de barışın ve kardeşliğin sağlanabilmesi için artık cesaretli bir başbakanın olduğu inancını taşıyorum. Bundan sonra onun elini güçlendirmek için tüm kesimlere önemli görevler düşüyor. Sorunun çözümü konusunda Başbakan'ın aldığı risk kadar DTP'nin de risk alması lazım.

Düderan Aşireti lideri Ali İlbaş (Siirt): Bölge insanının mutlu olmasına karşı çıkanlar olacaktır. İhmal edilen bölgeye sahip çıkan Başbakan'ımızı sonuna kadar destekliyoruz. Kürt sorununu çözme noktasında da doğru sonuca gideceğine inanıyoruz. Bu sadece Kürt halkı için değil, herkes için kazanımdır.

Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Şen: Türkiye'nin büyümesi, insanların işsiz kalmaması, kanın durması, ülkenin selametini isteyen herkesin Başbakan'ın konuşmasının arkasında durması gerekiyor. Hükümetin sorunun çözümü için geçmişten bu yana niyetinin olduğunu biliyorum.

Van Baro Başkanı Ayhan Çabuk: Sorunun çözümü konusunda hükümet ve parti olarak siyasî riskleri göze aldığı gözüküyor. Konuşmasında sorunun çözümü konusunda kararlı olduğu mesajını verdi.

Hakkari Baro Başkanı Necip Korkmaz: Halkın özlem duyduğu buydu. Gözlerinde ümit kıvılcımlarının parıldamasına sebep oldu. Atılan adımlar bölgede herkes tarafından destekleniyor.

Hisarcıklıoğlu: Hak ve özgürlükler AB standardına yükseltilmeli

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve Başkanlık Divanı üyeleriyle görüşerek demokratik açılım konusundaki fikirlerini aldı. TOBB'un vizyonunun bireysel hak ve özgürlüklerin 72 milyonun tamamı için AB standartlarına yükseltilmesi olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: "İnsanlarımızı ekmek, hürriyet ve emniyet arasında tercih yapmak zorunda bırakmamalı. Barış, huzur ve kardeşlik içinde yaşayan, özgüveni yüksek bir Türkiye, gelecek kuşaklara bırakacağımız en büyük mirasımız olacak."
 
zaman



Bu haber 632 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,579 µs