En Sıcak Konular

Beyin tümörünün ilk belirtisi ne?

12 Ağustos 2009 14:34 tsi
Uzmanlar uyarıyor..

Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümü'nden Doç. Dr. Orhan Şen, kişilerdeki çift görme ve görme bulanıklığının, beyin tümörünün ilk belirtisi olduğunu söyledi.

Doç. Dr. Şen, beyindeki normal hücrelerin anormalleşerek büyümesi sonucunda kötü huylu ve iyi huylu olarak kitleleşen yapıların beyin tümörleri olarak nitelendirildiğini açıkladı. Yeni doğan çocuklar dahil tüm yaş dönemlerinde tümörün gülebileceğini anlatan Doç. Dr. Orhan Şen, "Orta yaş sonrası özellikle kanserli hastaların büyük bir bölümünde kanserin yayılması ile beyinde tümör ortaya çıkabilir. Meydana gelen kitle, kafatası içi basıncının artmasına sebep olarak beyin üzerine baskı yapmaya başlar ve birtakım olumsuz belirtiler gösterir. Beyin tümörlerinin erkenden teşhis edilebilmesi, çoğu kez hastanın hayatını ve yaşam kalitesini etkilemektedir." dedi.
Beynin, baskı altında işlevlerini yerine getiremez hale geldikten sonra bazı belirtilerin başladığını anlatan Şen, "Baş ağrısı, epilepsi benzeri bayılmalar, vücudun bazı bölgelerinde kısmi felçler, şiddetli kusmalar, bazı fiziksel yeteneklerin kaybı, kişilik bozuklukları, baş ağrısı gibi belirtiler meydana gelir." şeklinde konuştu.

Beyninde tümör olan hastaların, ancak yüzde 60'ında baş ağrısı görüldüğüne dikkat çeken Orhan Şen, hastaların, ağrının son bir kaç ayda ortaya çıktığı ve gittikçe şiddetlendiğinden şikayet ettiğini aktardı.

Çift görme ve görme bulanıklığının, beyin tümörlerinin ilk belirtisi olduğuna dikkat çeken Şen, "Kol ve bacakta kuvvetsizlik, beceriksizlik, dengesizlik, son zamanlarda ortaya çıkan vücudun sağ ya da sol yarısında uyuşmalar, ellerde güçsüzlük, uyuşukluk, beceriksizlik görülebilir. Yürürken dengesizlik başlaması da bir beyincik tümörünün belirtisi olabilir." ifadesini kullandı.
Beyin tümörlerini ikiye ayrıldığını anlatan Şen şunları söyledi: "İyi huylu tümörler olarak bilinir. Beyin dokusundan kolaylıkla ayrılabilirler ve tümü veya tümüne yakın kısmı çıkarılabilir. Bu nedenle ameliyat sonrası sonuçları çok iyidir. Ancak, tümör iyi huylu olsa dahi, beyinde hayati önem taşıyan, hassas bölgelere yerleşmiş ise sonuçlar maalesef yüz güldürücü olmaz. Kötü huylu tümörler ise çok hızlı ürerler. Çamur kıvamındadırlar. Bu nedenle ameliyatla tamamen alınamazlar. Ameliyat sonrası belli bir zaman süresi içinde tekrar büyüyerek beyine baskı yapmaya devam ederler. Kötü huylu tümörleri de üreme hızlarına göre sınıflara ayırmak mümkündür. Ameliyattan sonra 5-6 yıl yaşama şansı veren tümörler oldugu gibi 5-6 ayda yenilenerek hastanın ölümüne neden olan tümörler de vardır."



Bu haber 734 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,460 µs