savaş çıkabilir | " /> savaş çıkabilir | "/>

En Sıcak Konular

Kırım'da savaş çıkabilir

12 Ağustos 2009 14:11 tsi
Kırım'da savaş çıkabilir Rusya ile Ukrayna arasındaki sorunun Kırım'da savaş başlatmaya doğru ilerlediği ileri sürüldü.

Kırım Haber Ajansının (QHA) bildirdiğine göre, Ukrayna'daki milliyetçi Bratstvo (Kardeşlik) Partisi'nin lideri Dmitriy Korçinskiy, Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko'ya gönderdiği mektubu ve Rusya'nın Ukrayna'ya yeni büyükelçi göndermeyi geciktirmesini yorumladı.

Korçinskiy "Rusya Devlet Başkanının gönderdiği mektup savaş öncesi üslupla yazılmış. Rusya'da kriz Ukrayna'dan daha hızlı gelişiyor ve Rusya halkının memnuniyetsizliğinin bir ortak dış düşmana yönlendirilmesi gerekiyor" diye konuştu.

Mevcut durumda en uygun ortak düşmanın Ukrayna olduğunu savunan Korçinskiy, "Medvedev, Yuşçenko'yu Rusya karşıtı politika izlemekle suçluyor. Gerçekte ise Yuşçenko'nun Rusya karşıtı politikası birkaç cümleden ibaret. Genel olarak Ukrayna, önceki yönetimlerin yaptığını yapıyor. Ancak Rusya'nın Rusya yanlısı Ukrayna'ya ihtiyacı yok. Şimdi yapıldığı gibi, ikide bir çirkinliğini göstereceği milliyetçi Ukrayna'nın olması Rusya'nın çıkarınadır. Büyük bir ihtimalle olanlar Kırım'da çatışmayla sonuçlanacak" dedi.

Önce çok para yatırılan Kırım'daki ayrılıkçı hareketin etkinleştirileceğini ileri süren Korinskiy, bu Kırım projesinin Rusya elitini seferber etmek ve ekonomik kriz ortamında seçmeni aktifleştirmek için güzel bir bahane olacağını savundu.

Yuşçenko'nun bu durumda bir şeyler söylemeye çalışacağını, ancak sesini yükseltemeyeceğini savunan Korçinskiy, Medvedev'in mektubuna Ukrayna tarafının güçsüzlüğünün neden olduğunu, güçsüz siyasetçilerin reytinginin yükselmediğini kaydetti.

Korçinskiy'e göre, Rusya yönetimi, Ukrayna ile çıkacak bir çatışmada, Yuşçenko'nun zafer kazanabilecek bir Cumhurbaşkanı olmadığı görüşünü taşıyor.

Medvedev, Yuşçenko'ya gönderdiği mektupta, bu ülkenin NATO'ya üye olma girişimini ve Moskova'nın kontrolü dışındaki bir Ortodoks Kilisesi'ne yönelik desteği gibi konularda birçok rahatsızlığını dile getirmişti.

Kremlin tarafından dün açıklanan mektubunda, Yuşçenko'nun Ocak ayında yapılacak devlet başkanı seçimini kaybetmesini istediğini belirten Medvedev, "Yeni yönetimin ilişkilerde ilerleme sağlamaya hazır olacağını umuyorum. Rusya-Ukrayna ilişkileri stratejik ortaklığa dayanan farklı bir temelde yeniden başlayacak, bu da çok uzun bir süreyi almayacak" ifadesini kullanmıştı.

Medvedev, iki ülke arasındaki ilişkiler düzelinceye dek yeni büyükelçi atamayacaklarını belirtmişti.

A.A.



Bu haber 882 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,566 µs