En Sıcak Konular

IMF 50 milyarlık yeni tedbir paketi istiyor

12 Ağustos 2009 11:42 tsi
Eylülde anlaşmaya varılması planlanan IMF, yeni ek tedbirler istedi. Ekonomi yönetimi IMF’nin istediği 50 milyar liralık tedbir için önlem paketi üzerinde çalışmaya başladı.

Eylül ayında anlaşmaya varılması planlanan IMF’nin yine son dakikada ek tedbir istediği ortaya çıktı. 2008 yılının mayıs ayından bu yana görüşmelerin sürdürüldüğü ve3 yıllık stand-by anlaşması çerçevesinde Türkiye’ye yaklaşık 20 milyar dolarlık kredi verecek olan IMF’nin, üç yıl süresince yaklaşık 50 milyar liralık tedbir alınmasını talep ettiği öğrenildi. Türkiye ile IMF arasında yılan hikayesine dönen yeni stand-by’a ilişkin görüşmeler, IMF’nin akaryakıt başta olmak üzere bazı ürünlere yapılan zamları yeterli bulmayarak ek tedbir talep etmesine takıldı.

Ekonomi yönetimi, 2009 ve 2010 yılı için alınabilecek ek tedbirlerle ilgili yeni bir çalışma başlattı. Ekonomi yönetimi, akaryakıta, şekere zam yapılması, TMO’nun fındık alımlarının durdurulması gibi önlemlerin ardından IMF’ye alınan önlemlerle ilgili bir bilgi notu sunmuştu.

IMF’nin söz konusu tedbirleri yeterli bulmadığı kaydedildi. Belirli büyüklükte 2009 ve 2010 yılı için tedbir alınmasını istedi. Bunun üzerine, tedbirler konusunda yeniden çalışma başlatıldı. Ekonomi kulislerinde dolaşan bilgilere göre, bürokratlar IMF’nin talep ettiği büyüklükte bir tasarruf sağlamak için 37 maddelik bir önlemler listesi hazırladı. Listede, bütçe harcamalarının kısılmasının yanı sıra ek vergi öngören düzenlemeler de yer alıyor. Çalışmaların tamamlanmasının ardından, IMF’ye sunulacak ve görüşü beklenecek. Ekonomi yönetiminin, yeni tedbirler paketini IMF teknik heyeti ile görüşerek hazırladığı bildirildi. IMF personelinin büyük kısmının ağustosta tatile çıktığı, çalışmaların Türkiye masasındaki bazı görevlilere e-posta aracılığı ile gönderildiği belirtildi.

Teknik heyet eylülde gelecek

IMF ile ek tedbirler konusunda yürütülen pazarlıkların eylüle kadar tamamlanması planlanıyor. Tedbirlerde bir uzlaşmaya varılması halinde, IMF teknik heyetinin yeni anlaşmanın teknik görüşmelerini yapmak için eylül ayında Türkiye’ye çağrılacak. Ekonomi yönetimi, IMF’yle görüşmeleri ekimde Türkiye’de yapılacak IMF toplantıları öncesinde tamamlamayı amaçlıyor.

37 maddelik önlem paketi hazırlanıyor

- 2008 yılının mayıs ayından bu yana devam eden IMF ile stand-by pazarlığı, tedbir paketine endekslendi.

- 3 yıllık stand-by çerçevesinde Türkiye’ye yaklaşık 20 milyar dolarlık kredi verecek olan IMF, 3 yıl süresince yaklaşık 50 milyar liralık tedbir alınmasını talep ediyor.

- Son olarak görüşmeler, 2009 yılı ve 2010 yılı için alınacak tedbirlere takıldı.

- 37 maddelik bir tedbirler taslağı hazırlayan ekonomi yönetimi, vatandaşa etkilemeyecek tedbir almanın yollarını arıyor.

- Üzerinde çalışan tedbirler arasında ise sağlık harcamaların kısılması, yatırım ödeneklerin kesilmesi bulunuyor.

-  Ayrıca, yeni üzerinde çalışan tedbirler içinde, bazı vergi oranlarının arttırılması, vergi indirimlerinin kaldırılması da yer alıyor.

star



Bu haber 576 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,973 µs