35 yıl sonra ortaya çıkan büyük sır | " /> 35 yıl sonra ortaya çıkan büyük sır | "/>

En Sıcak Konular

35 yıl sonra ortaya çıkan büyük sır

12 Ağustos 2009 09:57 tsi
35 yıl sonra ortaya çıkan büyük sır Kıbrısta 1974teki İkinci Barış Harekâtı sırasında silahlarını bırakıp Türk askerlerine teslim olan, hatta o anda çekilen fotoğrafları harekâtın simgesi haline gelen 5 Rum askerinin kemiklerinin bir su kuyusunda bulunması ortalığı karıştırdı.

Kıbrıs Barış Harekâtı’nın ikinci aşamasında 14 Ağustos 1974’te çekilen fotoğraflar, dün dünya gündemine damgasını vurdu. Vatan'ın haberine göre fotoğrafların 35 yıl sonra bu kadar önemli hale gelmesine sebep olan olay ise, bu karelerde görülen ve Türk askerleri tarafından teslim alınan 5 Rum askerinin kalıntılarının Kuzey Kıbrıs’taki bir Türk köyünde yer alan su kuyusunun içinden çıkması oldu.

Kıbrıs’ta barış harekâtından sonra her iki tarafın kayıplarını bulmak için kurulan komisyonun araştırmaları sonucunda 2006 yılının sonlarında adanın kuzeyinde terk edilmiş bir köydeki su kuyusunda yapılan araştırmalarda 14 kişiye ait olduğu belirtilen kemik parçaları bulundu. Kemikler, Kayıplar Komisyonu tarafından çatışmalar sırasında yakınlarını kaybeden kişilerden alınan DNA örnekleri ile analiz edildiğinde bunlardan 5’inin 35 yıldır kayıp olan Rum askerlere ait olduğu, hem de bu askerlerin 14 Ağutos 1974’te Türk ordusu tarafından teslim alınan askerler olduğu belirlendi.

“Savaş suçu” İDDİASI

Geçtiğimiz cuma günü askerlerin ailelerine konuyla ilgili bilgi verilmesinin ardından dün de resmi açıklama Rum Dışişleri tarafından yapıldı ve olay dünya basınında geniş yer buldu. Rum gazeteleri ve TV’leri açıklamanın ardından habere geniş yer veririken Rum ve Yunan televizyon kanalları da askerlerin ailelerini canlı yayına çıkardı.

Ölen askerlerden birinin ağabeyi Andreas Hadjikyriakos, “Bu infazı kesinlikle kabul etmeyeceğiz. Sorumluların cezalandırılmasını istiyoruz” dedi. Yunan Dışişleri Bakanlığı da, “Bu olay, Türkiye’nin müdahalesi sırasında savaş suçları işlendiğini kanıtlıyor” açıklamasını yayınladı. Rum basını fotoğraflarda görülen askerlerin kimliklerini ve yaşlarını da yayınladı.

* K. Antonakis Michael (30)

* Nicolaou P. Chrisostomos (26)

* H. Philippos Stephanos (19)

* P. Ioannis Charalambos (24)

* Skordis C. Georghios (25)

535 KAYIP BULUNDU

Kıbrıs’taki kayıpların akıbetinin açıklığa kavuşması için çalışan Kıbrıs Türk Kayıplar Komitesi Üyesi Gülten Plümer Küçük, 2004’ten bu yana Kıbrıslı Türk ve Kıbrıs Rum olmak üzere toplam 535 kayıp kişi bulunduğunu kaydederek, 164 kayıp kişinin kimliklerinin tespit edildiğini ve ailelerine teslim edildiğini söyledi. Şimdiye kadar ortaya çıkartılan kemiklerden elde edilen bulgulara göre kayıplardan 120’si Kıbrıslı Rum; 44’ü ise Kıbrıslı Türk.

BU FOTOĞRAF İKON OLMUŞTU

Barış harekâtında esir alınan 24 yaşındaki Ioannis Papayiannis’e sigara ikram eden Türk askerinin bu fotoğrafı barış harekatının ikon fotoğraflarından biri olmuştu. Yabancı ajansların da Kıbrıs harekatı için en çok yer verdiği karelerden biri haline geldi. Rumlar şimdi bu karedeki askerin kemiklerinin bulunmasının ardından Cuma günü asker için özel bir cenaze töreni düzenlemeye hazırlanıyor.

‘BİZ DE TÜRKLERİ HUNHARCA ÖLDÜRDÜK’

Esİr Rum askerlerinin Türk ordusu tarafından infaz edildiğine ilişkin iddia tartışılmaya devam ederken Rum basını da 1974’te Rum EOKA çetelerinin Türk köylerine yönelik katliamlarını anlatan bir yazı dizisi başlattı. Rum Kesimi’nin etkili gazetelerinden Politis’ta iki EOKA militanının ifadelerine dayanarak hazırlanan yazı dizisinde “1974: Savaş Suçları” isimli araştırma dosyasında Andreas Parashos imzasıyla yer alan “Muratâğa, Atlılar ve Sanallar’da 106 Kadın-Çocuğun Katledilmesi -1974’te Kıbrıslı Rumlar Tarafından Kıbrıslı Türklere Karşı İşlenen En Büyük Savaş Suçu” başlıklı araştırma haberi büyük yankı uyandırdı. Haberde Rumlar’ın Kıbrıslı Türk kadınlarına tecavüz ettiği, gündüzleri hırsızlık geceleri tecavüz edildiği iki EOKA mensubu tarafından itiraf edildi.

İtiraflarda Gazimagosa’da bulunan Türk köylelerinde kadınlı çocuklu sivillere yapılanlar şu cümlelerle anlatıldı:

‘106 KİŞİYİ HUNHARCA ÖLDÜRDÜK’

“Muratâğa, Atlılar ve Sandallar Magosa Kazası’ndaki üç küçük Kıbrıs Türk köycüğüydü. Sakinlerinin toplam sayısı yaklaşık 200 idi, bunların çoğu Muratağa’da ikamet ediyordu, sayıları 100 civarındaydı. PigiPeristerona (Alaniçi) Milea (Yıldırım), Limnia (Mormenekşe) ve Agios Sergios (Yeni Boğaziçi) köylerine çok yakındı. Kıbrıs’ın yakın tarihindeki en büyük savaş suçu o üç köyde Kıbrıslı Türklere karşı işlendi. Büyük çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere 106 insan 14 Ağustos 1974’te EOKA-B katilleri tarafından büyük bir soğukkanlılıkla katledildi.



Bu haber 953 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,720 µs