suç üstü | " /> suç üstü | "/>

En Sıcak Konular

Aydın Doğan'a suç üstü

12 Ağustos 2009 09:06 tsi
Aydın Doğan'a suç üstü
Aydın Doğan'ın Hürriyet ve Milliyet'in kağıt ihtiyacı için küçük yatırımcıyı nasıl zarara uğrattığı savcının soruşturma dosyasında detayıyla anlatıldı...

Aydın Doğan'ın gazeteleri Hürriyet ve Milliyet'e kağıt ithalatı sırasında küçük yatırımcının nasıl zarara uğratıldığı, Üsküdar Cumhuriyet Savcısı'nın soruşturma dosyasında detayıyla anlatıldı. Doğan Grubu gazetelerinin, suç tespit edilemediği için takipsizlik kararı verildiği propagandasının aksine, soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Celal Avar, küçük yatırımcının zarara uğratıldığı kanaatine varıldığını belirtiyor ve küçük yatırımcının nasıl zarara uğratıldığını detayıyla kararda anlatıyor.

Savcı Celal Avar tarafından hazırlanan soruşturma evrakında halka açık şirketler Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş. ve Doğan Gazetecilik (Milliyet) A.Ş.'nin gazete kağıdı ve baskı malzemelerinin Doğan Dış Ticaret ve Mühendislik A.Ş. üzerinden ithal edilmesi şeklinde bir yapılanmaya gidildiği belirtildi.

MÜMESSİLİ OLDUĞU FABRİKADAN, ARACI İLE KAĞIT ALINMIŞ
Üsküdar Savcılığı'nın yaptığı soruşturmada, Doğan Dış Ticaret'in, halka açık şirketler olan Hürriyet ve Milliyet'e satacağı kağıtların ithalatını yaparken, mümessili olduğu fabrikadan aracı vasıtası ile kağıt aldığı belgelendi.
Doğan Dış Ticaret'in, Finlandiya merkezli kağıt üreticisi Stora Enso'nun Türkiye mümessili olduğunun belgelerinin de yer aldığı soruşturma dosyasında, bu şirketin yurtdışında kurulu herhangi bir şirketin danışmanlığına veya aracılığına ihtiyacı olamayacağı da belirtildi. Gazete kağıdını direkt Stora Enso'nun üretim fiyatları üzerinden Türkiye'ye getirebilmesi mümkün iken, Hürriyet ve Milliyet'e satılan gazete kağıtlarını üretici firma Stora Enso'dan temin etmeyerek, tabela şirketi olarak kurulan Sortal ve Shawcliff üzerinden (ortalama % 5.15 USD, % 5.86 EURO oranında kar marjı koyarak) ithal edildiği savcılık kararında açıkca belirtildi.
Savcılık kararında ayrıca kar marjının, üretici firmaların değil, off-shore şirketlerinin satış bedellerini maliyet bedeli olarak esas almak suretiyle belirlendiği kaydedildi.

DOĞAN'A SUÇÜSTÜ: ÖDEMELER DİREKT DOĞAN HOLDİNG'TEN
Savcılık kararında, tabela şirketleri Sortal, Shawcliff ve Eurozone'nin gazete kağıdı ithalatı sürecinde fiili olarak hiçbir katkılarının olmadığının tespit edildiği de belirtiliyor. Kağıdın Store Enso'dan alınıp, nihai olarak Hürriyet ve Milliyet tarafından tüketildiği; ancak araya iki ayrı şirketin girerek kar elde ettiklerinin açıkca görüldüğünün belirtildiği savcılık soruşturmasında, aradaki kağıt üzerinden kar elde eden firmaların da Aydın Doğan'a ait olduğuna dikkat çekiliyor.

Gazete kağıdı ithalatı sürecine ilişkin yurtdışında takip edilmesi gerektiği iddia edilen işlemlerin de, tabela şirketi konumundaki Falcon Purchasing tarafından yerine getirildiği; ancak bu şirketin aktif çalışanlarının da Doğan Dış Ticaret A.Ş. personeli olduğuna dikkat çekildi.
Shawcliff şirketinin kağıt ve baskı malzemesi alımları sırasında üretici firmalara (Abitibi Consolidated Inc., Agfa Gevaert N. V. ve Kodak Polychrome) ödeme taahhütlerinin yine Doğan Yayın Holding tarafından yerine getirildiği tespitine yer verildi.

DOĞAN'IN ŞAHSİ KÂRI ARTIYOR KÜÇÜK YATIRIMCI ZARAR EDİYOR
Üsküdar Savcılığı'nın yaptığı soruşturmanın sonucunda, Hürriyet ve Milliyet'in gazete kağıdı ve baskı malzemesi ihtiyacı için ithalat gerçekleştiren Doğan Dış Ticaret'in, gazete kağıdı ve baskı malzemesi alımlarını direkt olarak üretici firmalar yerine Doğan ailesinin sahibi olduğu / kontrolü altında bulundurduğu ve kamuoyunda “vergisiz ülkeler” olarak bilinen yerlerde kurulu olan ve yine Doğan Grubu'nda fiili olarak görev yapan kişilerin yönetici olarak göründüğü, personeli ve müştemilatı olmaması sebebiyle herhangi bir operasyonel yetkisi bulunmayan şirketler (Eurozone, Sortal, Shawcliff) üzerinden ve üretici firmalar tarafından İstanbul Doğan Dış Ticaret teslim fiyatlı olarak kesilen faturalara aynı gün veya bir gün sonra işlemlere konu olan gazete kağıtlarının, üretici firmaların satış fiyatları üzerine yüksek kar marjı koyarak Doğan Dış Ticaret'e fatura etmesi şeklinde alım işlemlerinin gerçekleştirildiği kanaatine varıldığı belirtildi.

KÜÇÜK YATIRIMCININ CEBİNDEN DOĞAN'A PARA TRAFİĞİ NASIL İŞLİYOR
Doğan Dış Ticaret çalışanlarının yönetici olarak göründüğü, aslında personeli bulunmayan EUROZONE'a aktarılan tutarlar hariç olmak üzere, yalnızca Sortal ve Shawcliff'e gazete kağıdı ithalatı işlemleri üzerinden 1999-2007 döneminde faiz hariç (toplam 31.134.865- TL (25.429.045-USD ve 333.656 Euro) tutarında para kazandırıldığı belirtilen savcılık yazısında, baskı malzemesi ithalatı işlemleri üzerinden de 2000-2007 döneminde faiz hariç toplam 1.983.049 TL (1.193.298-Euro) tutarında maliyet fazlası ödeme yapıldığı anlatılıyor.

YURTDIŞINDA KURULU TABELA ŞİRKETLERİNE KİMLER ORTAK
Savcılık yazısında, üzerlerinden kağıt ithalatı gerçekleştiren bu şirketlerin Aydın Doğan kontrolündeki FALCON HOLDİNG (Aydın Doğan hissesi % 84.29) bağlantılı oldukları; kurulan alt şirketler ile ağ oluşturulduğu, bu kapsamda Falcon Holding'in %100 hissedarı olduğu FALCON ENTERPRISES LTD.'nin kurulduğu, akabinde Falcon Ltd.'nin % 100 hissedarı olduğu BORN ENTERPRISES şirketinin kurulduğu, Born Invest'in ortaklığı ile FALCON PURCRHASING (% 100), SHAWCLIFF (% 100) ve EUROZONE (% 98 Born % 2 Falcon Ltd.) şirketlerinin kurulduğu, yine ortaklarının tamamı Aydın Doğan'ın çocukları olan CLARITY şirketi üzerinden ve bu şirketin % 100 ortağı olduğu SORTAL şirketinin kurulduğu belirtildi. Kurulan bu şirketler ile ticari işlemler yapan Doğan Dış Ticaret'in Aydın Doğan'dan sonra Falcon Holding'te % 8.57 hissedar olduğu, Doğan Dış Ticaret'in çoğunluk hisselerinin başlangıçta Adilbey Holding'e ait iken, 2004 yılından itibaren hisselerinin % 98.25'inin Doğan Yayın Holding'e nakledildiği, Doğan Yayın Holding'in de Hürriyet Gazeteciliğin % 60, Milliyet Gazeteciliğin % 58,09'una sahip olduğu, dolayısıyla tüm bu şirketlerin Doğan ailesinin kontrolünde/sahipliğinde olduğu kaydedildi. Doğan Dış Ticaret'in 1997-2007 yılları arasında, gazete kağıdı satışlarının ortalama % 87'sinin (söz konusu dönemde toplam 1.023.680.727 YTL tutarında satış gerçekleştirilmiş olup, Hürriyet ve Milliyet'e yapılan satışların toplam tutarı 888.856.246 YTL'dir), baskı malzemesi satışlarının ise % 91'inin (söz konusu dönemde toplam 92.239.83 YTL satış gerçekleştirilmiş olup, Hürriyet ve Milliyet'e yapılan satışların toplamı 92.239.183 YTL'dir) Hürriyet ve Milliyet'e yapılan satışlar olduğu, Doğan Dış Ticaret'in yurtiçi satışlarının büyük bir kısmının Hürriyet ve Milliyet'e yapılıyor olmasının yurtdışında kurulu olan ve Doğan ailesinin sahibi olduğu / kontrolü altında bulundurduğu şirketlerin kağıt talebinin asıl kaynağının Hürriyet ve Milliyet olduğunu gösterdiği ifade edildi.

Kaynak: Vakit

 



Bu haber 1,006 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,293 µs