darbe hazırlığı | " /> darbe hazırlığı | "/>

En Sıcak Konular

Devlet parası ile darbe hazırlığı

12 Ağustos 2009 08:44 tsi
Devlet parası ile darbe hazırlığı Ergenekon savcıları, Eruygur döneminde Jandarma bütçesinden darbeye zemin hazırlama çalışmaları için kullanılan ‘9010 ve 830 kalemi ile Haber Alma Ödeneği’nin izini sürüyor

Ergenekon terör örgütü iddiasıyla başlatılan soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcıları, ‘darbeye zemin hazırlamak için kurulduğu’ iddia edilen Cumhuriyet Çalışma Grubu’na Şener Eruygur döneminde Jandarma bütçesinden aktarılan paranın peşine düştü.  Eruygur’un Jandarma Genel Komutanlığı bütçesinden “9010 ve 830 kalemi ile Haber Alma Ödeneği” adı altında aktarılan paralar mercek altına alındı. Zekeriya Öz’ün ‘tanık’ Genelkurmay eski Başkanı Hilmi Özkök’e “830 kalemi’ ödeneği nedir” sorusunu yönelttiği ortaya çıktı.

CÇG İÇİN JANDARMA BÜTÇESİ KULLANILDI

‘Ergenekon üst düzey yöneticisi’ olarak yargılanan emekli Orgeneral Şener Eruygur’da ele geçen Cumhuriyet Çalışma Grubu (CÇG) raporlarında, grubun yaptığı çalışmaların “9010, 830 kalemi ve Haber alma ödeneği”nden karşılandığı tespit edildi. Eruygur’da ele geçen bazı dökümanlarda da söz konusu ödeneklerden ayrılan paranın nerelere harcandığı da ayrıntılarıyla anlatıldığı görüldü. Bunun üzerine soruşturmayı derinleştiren Ergenekon savcıları, CÇG’nin resmi olarak kayıtlı olmaması ve Genelkurmay arşivlerine girememeleri nedeniyle yeterli ilerlemeyi sağlayamadı.

ERUYGUR YETKİLERİNİ KÖTÜYE KULLANDI

Sanıkları arasında Şener Eruygur’un da olduğu 2. Ergenekon iddianamesinde savcılar ödeneklerle ilgili olarak ‘’Çalışmaların ekonomik maliyetlerine ve bu maliyetlerin nasıl karşılandığına bakıldığında, Eruygur’un Jandarma Genel Komutanı olduğu dönemde, devletin kendisine verdiği imkan ve yetkileri tamamen kötüye kullanarak Ergenekon örgütünün amaç ve hedefleri doğrultusunda kullandığı...’’ değerlendirmesinde bulundu.

‘DEVLET PARASI İLE DARBE HAZIRLIĞI’

Savcıların CÇG ile yaptıkları değerlendirmede de “Şener Eruygur’un, illegal yapılanmayla örgütün temel hedef ve yöntemlerinden birisi olan ülkede askeri müdahaleye  zemin oluşturma faaliyetlerini sürdürdüğü, tüm bu faaliyetleri de yine emir ve kontrolünde olan devletin ödeneklerinden yaptığı, planlarda gizliliğin öne çıkarılarak, gönderilecek mektup ve smslerin kaynağının gizleneceği anlaşılmaktadır’’ denildi.

CÇG raporlarına girmiş

Jandarma İstihbarat Teknik Daire Başkanlığı’na bağlı olarak oluşturulduğu belirtilen “9010, 830 kalemi ve Haber alma ödeneği” kapsamında CÇG’nin faaliyet raporlarında, bu faaliyetleri gerçekleştirebilmesi için başlangıç olarak asgari 200.000 ABD doları kaynak ayrılması gerektiği belirtiliyor. CÇG’nın 19 Ocak 2004 tarihli devre raporunda, Cumhuriyet Platformu çalışmaları başlığı altında, Ulusal Birlik Hareketi STK Platformundan bahsedildiği, bu kapsamda UBH’nin yaygınlaşması için işbirliğinin sürdürülmesi ve bunun için hazırlanacak basın bildirisinin, bedelinin ‘830 kalemi’nden ödenmesi gerektiği belirtiliyor.

İŞTE BAZI ÖRNEKLER

CÇG faaliyet raporları ve Jandarma’nın matbu evrak formlarındaki bazı ödemeler: l Hilafetin ilgasının 80. yılı programı cari harcamalar: 1.500.000.000 TL.  l Afiş çalışması 7.000.000.000 TL

Gazete bildiri çalışması 20.000.000.000

Reklam panosu çalışması 2 milyar TL

100.000 mektup çalışması 40.000.000.000 TL

50.000 SMS çalışması 25.000.000.000 TL

Ödenek ‘tanık’ Özkök’e soruldu

3. Ergenekon iddianamesinde ‘tanık’ olan Genelkurmay eski Başkanı Hilmi Özkök’e söz konusu ödeneklerin sorulduğu görüldü. Savcıların, CÇG belgelerini göstererek ‘’(830 kalem ve Haber alma ödeneği) olarak belirtilen ödenekler nelerdir, hangi amaçla kullanılır, bu ödenekleri kullanma yetkisi kimlerindir, Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde ise Şener Eruygur’un bu ödenekleri belirtildiği şekilde kullanma yetkisi var mıdır, Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde ise ve usulsüz olarak kullanılmışsa bu usulsüzlük ve kullanılan paranın miktarı nasıl tespit edilebilir’’ diye sorduğu ve Özkök’ün de ‘’Jandarma Genel Komutanlığı’nın ödeneği ve bütçesi ayrı: Harcamaları nasıl yaptıklarını ayrıntılı olarak bilemeyeceğim’’ dediği belirtildi.

Harcamalarda Koç imzası var

3. iddianamenin tutuksuz sanığı olan Albay Cihandar Hasanoğlu’na söz konusu ödenekler soruldu. CÇG’nın faaliyet raporları kapsamındaki ödeneklerde imzası olduğu kendisine hatırlatılan Hasanoğlu ‘’İstihbarat Teknik Daire Başkanlığı’nın resmi olarak haber alma ödeneği olduğunu biliyorum. Onun dışında ayrıca örtülü bir ödenekleri varsa bunu bilmiyorum. Resmi belgeler dışında hiç bir belgeye imza atmadım’’ dedi.  Ancak savcılar, CÇG içinde faaliyet gösterdiğini iddia ettikleri Albay Hasanoğlu’nun “9010 haber alma ödeneği”nden yapılan harcamaların bir kısmında imzasının yer aldığını tespit ettiler. Ergenekon soruşturması kapsamında tutulu yargılanan Kurmay Albay Mustafa Koç’a da söz konusu çalışmalardaki imzaları ve harcamalarla ilgili bilgisi soruldu.

Star



Bu haber 471 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,472 µs