En Sıcak Konular

'Barış elçisi' omuzlarda uğurlandı

11 Ağustos 2009 22:55 tsi
Güneydoğu'da kan davalı aileleri barıştırmasıyla tanınan ve "Barış elçisi" olarak adlandırılan Sait Şanlı, sevenleri tarafından son yolculuğuna uğurlandı.

Tedavi gördüğü Ankara’daki özel bir hastanede yaşamını yitiren Kasaplar Odası Başkanı ve Liceliler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Sait Şanlı’nın cenazesi dün akşam uçakla Diyarbakır’a getirildi.
Ulucami’de öğle namazından sonra kılınan cenaze namazının ardından Şanlı’nın tabutu omuzlarda yaklaşık 2 kilometre uzaklıkta Mardinkapı Mezarlığı’na getirilerek, toprağa verildi.

CUMHURBAŞKANI VE BAŞBAKAN İÇİN MEKTUP
Şanlı’nın oğlu İsmail Şanlı, babasının çok sayıda seveni olduğunu belirterek, toplumsal barışa katkıda bulunmak için yoğun çaba harcadığını söyledi.
Ayak damarlarının tıkanması nedeniyle babasının yürüyemez hale geldiğini ve ameliyat olması gerektiğini anlatan Şanlı, ameliyatın Ankara’daki özel bir hastanede gerçekleştirildiğini belirtti.
Şanlı, babasının ikinci ameliyata girmeden önce toplumsal barışın sağlanması için Cumhurbaşkanı ve Başbakan’a mektup yazdığını da ifade ederek, şöyle dedi:
"Babam ayağa kalktıktan sonra toplumsal barışı sağlamaya yönelik Cumhurbaşkanı ve Başbakan’a göndermek üzere bir mektup hazırlamıştı. Ameliyattan sonra mektubu gönderecekti. Ama bunu gerçekleştiremediği için üzgünüz. Tek amacı toplumsal barışın sağlandığını görmekti. Üzüntümüz bunu görememesidir."
Şanlı, babasının Güneydoğu’dan sonra Karadeniz bölgesindeki kan davalarını da son erdirmek için çalışmalar yapmayı planladığını belirtti.

"BARIŞ SAĞLANINCAYA KADAR UĞRAŞIRDI"
Babasının son olarak cezaevindeki bir mahkumla, dışarıda olan bir aile arasındaki barışın sağlanması için Edirne’ye gittiğini ifade eden Şanlı, "Sağladığı barışlarda eksiklik bırakmıyordu. İki tarafı da ikna edip kan davasında sağladığı barışın yarım kalmamasını istiyordu. Babamın sağladığı barışlardan çok şükür hiç biri bozulmadı" dedi.

MEZARINI KENDİ KAZDI
Şanlı, babasının ameliyat için Ankara’ya gitmeden önce herkesten helallik istediğini ve bunun için de Liceliler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nde toplantı düzenlediğini hatırlatarak, şunları söyledi:
"Öldüğümde ’Diyarbakır kitlenecek’ diyordu ve hatta dernekte 600 kişinin katıldığı bir toplantı yaptı. Dernek üyelerine ’Ben gidiyorum hakkınızı helal edin’ dedi. Daha sonra Mardinkapı Mezarlığı’na giderek, kendi mezarını kazdı. Üstünü de hocaların tavsiyesi üzerine tahtayla kapatmış. Sanki bu günleri görecekmiş. Bu olay 22 gün önce oldu. Zaten 20 gündür yoğun bakımdaydı. Ameliyata girmeden bir gün önce mezarını kazmış. Hatta, ’baba niye bunu yapıyorsun. Sen ameliyata giriyorsun’ dedik. O da ’ben herkesten helallik istiyorum’ dedi. Öleceği malum olmuş. Biz babama layık olmaya çalışacağız."
Merkezi İstanbul’da bulunan Liceliler Vakfı Başkanı Ali Rıza Karadağ da, Şanlı’nın cenazesi için Diyarbakır’a geldiklerini belirterek, şöyle konuştu:
"Biz büyük bir insanın kaybı için buradayız. Bölgenin en değerli insanlarından birini kaybettik. Hepimizin başı sağ olsun. Kendilerinden aldığımız öğütlerle onun misyonunu devam ettirmek istiyoruz. 1996 yılında kurulduk, ama Şanlı’nın hızına hiç bir zaman yetişemedik. Her zaman kalıcı olmak istiyordu. Barışı hep Allah için yaptığını söylerdi."
Cenaze törenine, DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş, DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk, Diyarbakır Vali Yardımcısı Miktat Alan, İl Özel İdare Genel Sekreteri Ahmet Aydın, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak, Emniyet Müdürü Mustafa Sağlam ve çok sayıda vatandaş katıldı.

dha



Bu haber 713 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,725 µs