En Sıcak Konular

Örnek proje icralık oldu

11 Ağustos 2009 17:18 tsi
BURSA'nın Karacabey İlçesi'ne bağlı Doğla Köyü'nde 5 yıl önce Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın ‘50x4 Projesi' ile aldıkları düvelerin taksitlerini ödeyemeyen köylüler icralık oldu.

Bakanlığın hayvancılığa destek projesi kapsamında Holstein cinsi 4'er düve sahibi olan ‘Doğla Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi' üyesi üreticiler, 2 yılı ödemesiz geçen sürecin sonunda, taksit ödemeye başladı. Üreticiler ilk taksit ardından ödeme güçlüğü çekmeye başladı. Üst üste taksit ödemeyen 50 üreticiden 42’sine icra geldi.

Doğla Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Osman Eser, 120 haneli köyde projenin başlangıcında hayvan sayısının 700‘ü bulduğunu belirterek, “Girdilerdeki artışa karşın ürettiğimiz mahsullerin gerek süt fiyatları, gerekse tarım ürünlerinin para etmemesiyle borçlanmaya başladık. Gelinen noktada köydeki hayvan varlığı 150‘ye kadar düştü” dedi.

Proje ile birlikte inekleri teslim aldıklarında sütün 80 kuruş, yemin çuvalının 12 TL olduğunu anlatan Eser, sütün bugünkü fiyatının 50 kuruşa gerilediğini, yemin ise 32 liraya yükseldiğini vurguladı. Kooperatifin her üyesinin ortalama 20-30 bin TL borcu bulunduğunu anlatan Eser, vadesi geçen borçlar sebebiyle Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Destekleme Genel Müdürlüğü'nden icra tebligatlarının gelmeye başladığını kaydetti. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifi borçlarıyla birlikte köylünün toplam borcunun 500 bin TL'yi bulduğunu ifade eden Eser, 20 arkadaş çaresizlik içindeyiz” dedi.

Doğla Köyü Muhtarı Şerafettin German da, borçlarını ödeyemeyen köylülerin perişan olduğunu kaydederek, “İşin enteresan yanı üreticiler borçlarını ödeyemeyince Tarım Bakanlığı'ndan köye müfettiş geldi. Sorunlarımızı dinledi ve konuyu Tarım Bakanı'na ileteceğini söyledi. Aradan bir hafta geçince icra tebligatları gelmeye başladı” diye konuştu.

Borçlu köylülerden Erol Direk da yanlış tarım politikaların kurbanı olduklarını savunarak, “Hayvanın damda durması bile zarar yazıyor artık. Günlük 33 litre hayvan başı süt üretimi ve ineklerimizin güzelliğiyle Türkiye'ye örnek gösteriliyorduk. Ancak, hayvancılıkla birlikte tarımsal gelirlerimiz de heba oldu. Arazilerimizi satılığa çıkardık, ama alan yok” dedi.

Borçların faizlerinin silinmesi ya da ertelenmesini istediklerini anlatan Halim Kaplan ise karpuzun 5, buğdayın 35, biberin 20 ve sütün 48 kuruştan alıcı bulduğu bir ortamda borç ödemenin olanaksız olduğunu öne sürdü. Eskiden yüzde 100 faizlerle aldıkları borçları bile ödediklerini anımsatan Kaplan, “Bugün yüzde 20 faizli borçları ödeyemez haldeyiz. Bize asgari ücretle iş versinler ona bile bu yaştan sonra razıyız” diye konuştu.



Bu haber 650 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,436 µs