güçlü vizyonumuz olmalı ki... | " /> güçlü vizyonumuz olmalı ki... | "/>

En Sıcak Konular

Öyle güçlü vizyonumuz olmalı ki...

11 Ağustos 2009 15:38 tsi
Öyle güçlü vizyonumuz olmalı ki... Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Mezopotamya bölgesini tekrar dünyanın yükselen yıldızı haline getirmek için sınırsız işbirliği teklif ettiklerini söyledi.

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ile birlikte Bağdat'ı ziyaret eden Davutoğlu, Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ile birlikte üçlü basın toplantısı düzenledi.

Su konusuyla ilgili bir soru üzerine Davutoğlu, Basra ve Musul'daki çiftçilerin ve su ihtiyaçlarının önemli olduğunu belirterek, ortak bir politikayla ortak hazine olan suyun doğru kullanılması gerektiğini söyledi. Davutoğlu, saniyede 500 metre küp suyun Türkiye'nin Suriye ve Irak'a taahhüdü olduğunu ve bunu gerçekleştirdiğini kaydetti.

Fırat'la ilgili olarak, geçen yılki kuraklık nedeniyle Kasım-Mart ayları arasında sıkıntı olduğunu anımsatan Davutoğlu, ancak son 2-3 aydır 500 metre küpün üstünde su verildiğini, bu işe önem verdiklerini ve gelişmeleri takip ettiklerini ifade etti.

Dicle'de ise hiçbir baraj bulunmadığından, olanı gönderdiklerini belirten Davutoğlu, birlikte oturup su kaynağının en etkili şekilde kullanılması konusunun önemine değindi.

Bu çerçevede, üçlü toplantıların hemen hayata geçirilmesi için Zebari'ye teklifte bulunduğunu söyleyen Davutoğlu, ayrıca su kullanımıyla ilgili teknolojik işbirliği konusunu da ele aldıklarını ifade etti.
Davutoğlu, "Biz sadece su işbirliği konusunda değil, su da dahil olmak üzere bütün alanlarda Mezopotamya bölgesinin dünyanın yeniden en bereketli ve en müreffeh bölgelerinden biri haline getirilmesini istiyoruz. Başta Suriye ve Irak gibi dost ve kardeş ülkeler olmak üzere, birlikte bölgemizi tekrar dünyanın yükselen yıldızı haline getirmek için sınırsız işbirliği teklif ediyoruz" diye konuştu.
Su da dahil olmak üzere her konuda artık bölgenin tekrar dünyada hak ettiği yeri alması gerektiğine işaret eden Davutoğlu, bu çerçevede Türkiye-Irak, Türkiye-Suriye ve Irak-Suriye arasında problem çıkmasına izin verilmemesi gerektiğinin altını çizdi. "Öyle güçlü vizyonumuz olmalıdır ki, böyle problemler aramızda kardeşçe halledilmeli" diyen Davutoğlu, bir aile olarak her türlü işbirliğine hazır olduklarını kaydetti.

-"ENTEGRASYON VE İŞBİRLİĞİNİN ARTIRILMASINI İSTİYORUZ"-

Davutoğlu, Irak ile ilişkilere yönelik bir soru üzerine, Türkiye'nin Irak ile güçlü tarihsel ve coğrafi ilişkileri olduğunu belirterek, iki ülkenin birbirine bağlı kültürel ve ekonomik ilişkilerinin de bulunduğunu kaydetti.

Türkiye'nin işbirliğinin yanı sıra Irak'a entegre de olmak istediğini ifade eden Davutoğlu, Türkiye ve Irak'ın iki eşit derecede saygıdeğer ulus ve ülkeler olduğunu ve birbirlerinin egemenliklerine saygı duyduklarını söyledi. Ekonomik değerlerin de sistematik şekilde paylaşıldığını belirten Davutoğlu, bu bağlamda yeni bir anlayışı ortaya çıkarmak istediklerini, bunun ise iki ülkenin birbiriyle aynı platformda çalışmalarıyla sağlanabileceğini kaydetti.

Davutoğlu, yeni bir vizyonun ortaya koyulduğunu ifade ederek, bu çerçevede Yüksek Düzeyde Stratejik İşbirliği Konseyi kurma kararının alındığını kaydetti.

Başbakanların ortaklaşa başkanlık yapacakları yapıya, ekonomi, enerji ve güvenlik bakanlarının da katılacaklarını söyleyen Davutoğlu, böylece bir yıllığına ortak politikaların ortaya konacağını kaydetti. Davutoğlu, bunun yeni ve sistematik bir mekanizma olduğuna işaret etti.

İki ülkenin bir koordinasyon içinde olduğunu belirten Davutoğlu, entegrasyon ve işbirliğini artırmak istediklerini yineledi. Davutoğlu, iki ülke arasındaki sorunları azaltmayı, ortak çıkarları ise çoğaltmayı hedeflediklerini kaydetti.

Davutoğlu, "Irak'taki direnişçi gruplarla yapılan toplantı ve terör örgütü PKK ile mücadele" konusunda yöneltilen sorular üzerine de, Irak'la olan ilişkilerdeki politikanın ve yaklaşımın şeffaflıktan yana ve belli ilkeler üzerine kurulu olduğunu belirtti.

Irak'ın toprak bütünlüğünün, siyasi birliğinin ve sürdürülebilir siyasi istikrarının önemine dikkati çeken Davutoğlu, son 6 yıldır Irak'taki gelişmeleri çok yakından takip ettiklerini kaydetti.

Türkiye'nin Irak yönetimiyle yakın ve iyi ilişkileri olduğunu vurgulayan Davutoğlu, Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin geçen haftalarda Türkiye'ye geldiğini ve bugünkü toplantının yapılmasına karar verildiğini anımsattı.

Davutoğlu, etnik kökeni ne olursa olsun Irak'ta herkesle iyi ilişkiler yürütüldüğünü belirterek, "Dolayısıyla bizim için Şiilerle Sünniler arasında, Kürtlerle Araplar ve Türkmenler arasında hiçbir fark yok. Hepsi bizim Iraklı kardeşimizdir. Kaderimiz, geleceğimiz aynıdır, bu nedenle Türkiye elinden gelen çabayı gösterip farklı etnik ve mezhep grupları arasındaki uçurumun kapatılmasına çalışmaktadır" diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Türkiye'nin her zaman Irak hükümeti ve halkıyla yan yana olduğunu da vurguladı.

A.A.



Bu haber 873 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,599 µs