En Sıcak Konular

Tren kazası davası sil baştan

11 Ağustos 2009 14:42 tsi
SAKARYA'nın Pamukova İlçesi'nin Mekece Köyü yakınlarında 22 Temmuz 2004 tarihinde meydana gelen ve 41 kişinin ölümüyle sonuçlanan hızlandırılmış tren kazasıyle ilgili Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nce verilen kararı, Yargıtay 2'nci Ceza Dairesi usule

Yargıtay bozma gerekçesini, ‘kovuşturma ve soruşturma aşamasında şikayetçi olan 5 kişinin yokluğunda kararın verilmesi’ olarak gösterdi. Yargılama, bu 5 kişinin de katılımıyla yeniden yapılacak.

Pamukova'da 41 kişinin öldüğü, 89 kişinin de yaralandığı tren kazasının Sakarya 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan duruşmasında, mahkeme heyeti tarafından oluşturulan bilirkişi, 80 kilometre hızla gitmeleri gerekirken 132 kilometre hız yapan makinistler Fikret Karabulut ve Recep Sönmez'i 8'de 4, yol tamiratlarını yapmayan ve sinyalizasyon hatası nedeniyle TCDD'yi de 8'de 4 oranında kusurlu bulmuştu.

Geçen yıl 1 Şubat'ta verilen kararda, makinistler Fikret Karabulut 2 yıl 6 ay hapis cezası ile 1100 TL para cezası, Recep Sönmez 1 yıl 3 ay hapis ve 733 TL para cezasına çarptırılmiş, Tren Şefi Köksal Coşkun ise beraat etmişti. Bilirkişi tarafından aynı oranda kusurlu bulunan TCDD için ise herhangi bir işlem yapılmamıştı.

Davayla ilgili karara makinist avukatları ve ölenlerin yakınları olmak üzere 20 kişi itiraz etti. Dava dosyaları, kararda adları geçen yakınlarını kaybeden veya yaralananların da bulundugu 177 kişiye tebliğ edildikten yaklaşık 6 ay sonra Yargıtay'a gönderildi.

Yargıtay 2'nci Ceza Dairesi 1.5 yıl önce karara çıkan hızlandırılmış tren kazasıyla ilgili dava dosyasını inceledikten sonra 5 yüksek yargıçtan oluşan mahkeme heyeti, kararı ‘usulden’ bozdu.

Yüksek mahkeme bozma gerekçesi olarak şu görüşleri belirtti:
“Vekilleri bulunmayan katılanlar Esma Boz, Müjgan Karayel, Alper Çabuk ve Ayşe özden ile katılan sıfatını alabilecek surette suçta zarar gören ve kovuşturma aşamasında alınan ifadelerinde sanıklardan şikayetçi olduklarını beyan ettikleri halde duruşma günü bildirilen tebligat yapılmadığı ve davaya katılma olanağı tanınmadığından yasal yollara başvurma hakkı bulunan şikayetçiler; Hasan Yüksektepe, Sema Yavuz, Şahin Gültekin, Emrah Gültekin ve Abubebir Gültekin'e yokluklarında verilen hükmün tebliğ edildiğine dair dosyada bir belgeye rastlanılmadığından gerekçeli hükmün katılanlar Esma Boz, Müjgan Karayel, Alper Çabuk ve Ayşe özden ile şikayetçiler Hasan Yüksektepe, Sema Yavuz, Şahin Gültekin, Emrah Gültekin ve Abubekir Gültekin'e usulune uygun olarak tebliğ ile tebligat ilmihubarleri ile birlikte verilmesi halinde temyiz dilekçeleri de eklenerek incelenmek üzerine dairemize gönderilmesi.”

Yargıtay'ın bu bozma kararı sonrasında Hızlandırılmış Tren davası dosyası yeniden görülmesi için Sakarya 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Bozma kararında makinistler Recep Sönmez, Fikret Karabulut ile tren şefi Köksal Coşkun için verilen hapis cezasıyla ilgili görüş belirtilmiyor. Ancak bu 5 kişinin ifadeleri de alındıktan sonra yeniden karar verilmesi isteniyor.



Bu haber 734 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,546 µs