En Sıcak Konular

Gömlek devi Abbate'nin hazin sonu

11 Ağustos 2009 14:37 tsi
Abbate bir zamanlar Türkiye'nin en büyük gömlek üreticisiydi. Abbate'nin üretcisi Öztay Tekstil iflas etti.

Şimdi de Abbate gömleklerinin üretildiği Bilecik'teki fabrika binası icra ile satılıyor.Eski Başbakanlardan Necmettin Erbakan'ın yeğenlerine ait Abbate gömleklerinin Bilecik'te kurulu bulunan fabrikası icra yoluyla satışa çıkarıldı.

Fabrikanın üzerine kurulduğu arsa dahil tüm fabrika araç gereçleri de icra kapsamında satışı çıkarıldı. Fabrika binasının üzerinde bulunduğu arsanın toplam büyüklüğü 128 bin 375 m2…

Bilecik İcra Müdürlüğü'nün icra yoluyla satışa çıkardığı fabrika binası, Bilecik 2'inci Organize Sanayi'nde bulunuyor. Satışa konu olan mülkte fabrika binası, yemekhane, misafirhane ve arsa bulunuyor.

14 bin 570 m2 alan üzerine kurulu bulunan fabrika binası ve arsa ile birlikte tüm yapının satış bedeli makineler ile birlikte 26 milyon 643 bin lira.. Söz konusu tutarın 17 milyon 387 bin lirası bina ve arsa için, kalan tutar ise makine parkı ve diğer gereçler için belirlenmiş durumda.

Bilecik İcra Müdürlüğü'nden yapılan duyuruda Abbate Gömleklerinin bir zamanlar  üretildiği fabrika binasının satışı 18 Eylül'de açık artırma yoluyla gerçekleştirilecek. İlk satışta alıcı çıkmaması durumunda ikinci satış tarihi ise 28 Eylül olarak belirlenmiş.

Son bir yılı aşkın bir süreden beri haciz kararları ile gündemden düşmeyen ünlü gömlek markasının sahibi Öztay Tekstil'in de geçtiğimiz Mayıs ayında iflas ettiği ortaya çıkmıştı. Öztay Tekstil'i, eski başbakanlardan Necmettin Erbakan'ın iki yeğeni Mahmut Rauf Çataklı ve Hüseyin Yavuz Erbakan yönetiyordu...

BİR ZAMANLAR DEVLER ARASINDAYDI

Abbate, Türkiye'nin ilk gömlek markalarından biriydi. Markanın üreticisi Öztay Tekstil, 1989 yılında Ahmet Tayan tarafından kurulmuştu. Tayan, 2000 yılında şirketteki hisselerini eski başbakanlardan Necmettin Erbakan'ın yeğeni, Mercek Holding'in sahibi Mahmut Rauf Çataklı'ya satmıştı. 

Yılda 7 milyon adet gömlek üretme kapasitesine sahip olan Öztay Tekstil, ayrıca Avrupa'nın en büyük üreticisi ve 500 bin adete yakın ihracatıyla dev bir rekorun sahibiydi. İstanbul Ümraniye ve Bilecik'te üretim yapan şirketin yıllık cirosu ise iyi dönemlerinde 90 milyon TL'ye kadar ulaşmıştı.

Öztay Tekstil, 1995'ten 2005 yılına kadar kesintisiz olarak İSO 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde yer almayı başarmıştı. Ancak şirket için çöküş süreci özellikle 2007 sonrası belirmeye başladı.

Geçen yıl bankalar ve alacaklı şirketler tarafından alınan haciz kararları ile boğuşan Abbate iflas masasında, tasfiye edilmeyi bekleyerek kalktı. Şirket için bundan sonraki süreç tasfiye…. Bilecik'teki fabrika binasının satışı da bu sürecin bir parçası olarak işliyor.


EKSPRES, ABBATE'YE GÖMLEK SATTIRDI

İflas kararı verilen Abbate'nin üreticisi Öztay Tekstil ile ilgili önemli bir gelişme  de Nisan sonunda yaşandı. Abbate ile uzun zamandır çalışan ve kendisi de iflas eden Eksperss Kargo, alacaklarına karşı 29 Nisan'da  Abbate markalı gömlekleri sattırmıştı. Haciz yolu ile yapılan satışa ilişkin bilgiyi Ekotrent'e Ekspres Kargo  yöneticisi Atilla Tunçkale vermişti. Tunçkale'nin yöneticisi olduğu Ekspress'de sıkıntılı günler yaşayan bir şirketti. Zira  50 yıllık şirketind e iflasına karar verildi.

ABBATE SON BİR YILDIR HACİZLERLE UĞRAŞIYOR

Necmettin Erbakan ile kardeşi Kemalettin Erbakan’ın yollarının ayrılmasıyla sonuçlanan Abbate'nin de çatısı altında olduğu Mercek Holding şirketlerine birbiri ardına hacizler geldi. Erbakan’ın ölen kız kardeşinin oğlu Mahmut Rauf Çataklı’nın başında olduğu Mercek Holding şirketlerine bankalar ve alacaklı şirketler peşi sıra haciz yağdı.

Abbate’ye ilk haciz kararını Simpaş’ın “Üç Öğün Yemek“ firması aldırdı. Bilecik’teki Abbate fabrikasına verdiği yemeklerin parasını alamayan Simpaş, şirketin arsasını satın almak için pazarlığa oturdu.

2000 yılında Öztay Tekstil’e geçen Abbate’nin personelini yıllarca hiçbir servis bedeli almadan taşıyan Albayrak, haciz getiren şirketler sıralamasında ikinci sırada yerini aldı. Üçüncü haciz kararı Abbate’ye kumaş veren Bossa’dan geldi. Grup, İtalyan kumaş firmaları üzerindeki kredilerini tüketince Bossa’ya dönmüştü.

Albaraka ve Asya Bank gibi, Halkbank da haciz kuyruğuna girdi. SSK, haciz listesinin en başındaki yerini hep korudu. Halkbank o arada “Abbate“ markasına haciz koydurdu. Alacaklı bankalar arasında 'elini çabuk' Asya Bank Abbate gömleklerinin üretici şirketi Öztay Tekstil, Mercek Holding, Abbate Giyim ve Milli Gazete kuruluşu Milsan Basın aleyhine 2008'de 3.2 milyon YTL'lik ihtiyati haciz kararı aldırmıştı.


BANK ASYA ERKEN DAVRANDI

Mahkemeye 3 ayrı başvuru yapan Asya Bank, Mercek Holding ile kuruluşları Öztay Tekstil, Abbate Giyim ile yine Erbakan'ın liderliğini yaptığı partilere yakın gazete olan Milli Gazete'nin basım şirketi Milsan Basın'dan 18 Temmuz 2008 vadeli 4 ayrı bonodan dolayı toplam 4.3 milyon YTL alacaklı olduğunu belirtti.

Borçlu şirketlerin bonoları verdikleri 2007 yılından bu yana sadece 1 milyon 74 bin YTL ödeme yaptıklarını belirten Asya Bank, kalan 3 milyon 226 bin YTL'nin tahsili için borçlu şirketlerin malvarlığına ihtiyati haciz konulmasını istedi. Bu takipten borçluların haberdar olmaması gerektiğine dikkat çeken Asya Bank, dilekçesinde şu görüşlere yer vermişti:

'Borçlular hakkında icra takiplerine başlayacağımızdan ve takipten haberdar olmaları durumunda mallarını kaçıracaklarından endişe ettiğimizden, buna mani olmak için mahkemenizden borçluların menkul, gayrimenkul mallarıyla üçüncü kişilerdeki hak ve alacakları üzerine ihtiyati haciz konulmasını talep etme zarureti hasıl olmuştur'.

Hacizler, alacaklılar, düşen satışlar derken, Türkiye tekstil tarihinin önemli bir devi daha böylece yok olup gitti. Abbate'nin sahibi konumundaki Öztay Tekstil için bundan böyle süreç, şirketin tasfiyesi şeklinde sürecek. Bu arada şirketin resmi sitesine girildiğinde de aktif olmadığı ve 'Geliyoruz' ibaresinin konulduğu görülüyor.

Türkiye'de hacizlerle boğuşan Abbate markasının sahibi Öztay Tekstil, yurtdışına açılmayı da ihmal etmedi. Öztay, Türkiye'deki makinelerin bir kısmının söküp Mısır'a götürdü.

Ekotrent
 

 



Bu haber 1,089 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,826 µs