kimin adına yapıldı? | " /> kimin adına yapıldı? | "/>

En Sıcak Konular

O eylemler kimin adına yapıldı?

11 Ağustos 2009 13:29 tsi
O eylemler kimin adına yapıldı? Gazeteci Alper Görmüş'den gene gündemi sarsacak bir çalışma geldi.

Alper Görmüş / Taraf

Hizb'üt Tahrir ve Ali Bulaç'la 2005'te yaptığım söyleşi...

İyi başlıktan, bir gelişmenin en önemli kısmını en özlü biçimde ifade eden şeyi anlıyorsak eğer, bence son Hizb'üt Tahrir operasyonunda en iyi başlığı Hürriyet gazetesi attı: "Hizb'üt Tahrir'in silahları..."

Aslında, "Hizb'üt Tahrir'de ilk silahlar" gibi bir başlık daha doğru olurdu. Haberin flaşını aktardığımda neden önerdiğim başlığın daha doğru olacağını hemen anlayacaksınız:

"Atatürk aleyhinde yaptığı gösterilerle gündeme gelen, Fatih Camii'nde 2005'te hilafet isteyen ve silahlı bir yapılanma içinde olmadığı gerekçesiyle terör örgütü kapsamına sokulmayan Hizb'üt Tahrir örgütünde ilk kez silah ele geçirildi..."

Hizb'üt Tahrir'de silah yakalandığını ve Ergenekon davasında yargılanan bazı kişilerce yönlendirildikleri iddialarını öğrendiğimde örgütün 2005'te sokak gösterisi yapmasında yaşadığım şaşkınlığa benzer bir şaşkınlık yaşadım.

Nedenini anlatmaya eylül 2005'ten başlayayım...Uluslararası bir teşkilatlanma olan Hizb'üt Tahrir'in, 50 yıllık tarihinde varlığını sürdürdüğü hiçbir ülkede tek bir sokak eylemi bile gerçekleştirmemiş, kesinlikle silah kullanmayan, yüzyüze propagandadan bile kaçınan çok ilginç bir örgüt olduğunu biliyordum ve o nedenle Fatih Camii'nin önündeki objektiflere açık "Hilafet isteriz" eylemi bana çok tuhaf gelmişti.

O zamanlar Aktüel'e haftalık söyleşiler yapıyordum ve kafamda uyanan soruları sormak için soluğu Ali Bulaç'ın yanında almıştım. Ali Bulaç, o söyleşide çok ilginç şeyler anlattı bana:

"Bu tür gösteriler yapmak Hizb'üt Tahrir'in stili değil. O gizli bir örgüttür, şiddet ve terörden kesinlikle kaçınır. İnsanları bilinçlendirmeyi ve  surecin sonunda kendiliğinden Hilafet'e geçişi savunur.(...) Hizb'üt Tahrir posta kutularına bildiri koyar, buna benzer şeyler yapar. Şimdi de interneti kullanıyor tabii.".

Fakat hiç kuşkusuz söyleşideki en çarpıcı taraf, benim bir soruma karşı Ali Bulaç'ın yaptığı açıklamada idi. Onu da okuyun:

Soru: "Hizb'üt Tahrir hakkında" başlıklı yazınızda Günümüz Din ve Fikir Hareketleri Ansiklopedisi'nin parti ile igili bölümünden bir alıntı yapıyorsunuz. Ansiklopedide partinin 13 fıkhi görüşünden biri (h fıkrası) şöyleymiş. "Kafirlere karşı savaşta, kafir bir devletin planı gereğince ajan bir kumandanın emri altında savaşmakta sakınca yoktur." Sözcülerinin bunu reddettiğini de eklemişsiniz. Ne demek bu?

Cevap: Diyelim ki "A" isminde bir Müslüman ülke, "B" isminde gayrı İslami bir entegrasyon içinde yer almak istemektedir. (Bulaç burada Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğini kast ediyor - Alper Görmüş) Ve bu "c" isminde bir kafir ülkenin çıkarına uygun düşmemektedir. İşte böyle bir durumda Hizb'üt Tahrir o "C" ülkesiyle işbirliği yapabilir. Müslüman ülkenin o entegrasyona girmemesine hizmet edecekse, bu caizdir. Tekrar edeyim, bunu reddediylar ama o ansiklopedi de güvenilir bir kaynaktır."

Sizce de ilginç değil mi?



Bu haber 1,307 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,381 µs