En Sıcak Konular

İsrail'den pişmanlık açıklamaları

10 Ağustos 2009 16:43 tsi
İsrail'den pişmanlık açıklamaları İsrail Devlet Başkanı'ndan ilginç açıklamalar... Gazze'den çekilmenin büyük hata olduğunu belirten Netanyahu, bunu bir daha asla tekrarlamayacaklarını söyledi...

İki devletli çözüm çerçevesinde Filistin'in başkenti olacak olan Doğu Kudüs'teki Yahudi yerleşim çalışmalarını İslam ülkelerinin Obama'ya baskısı nedeniyle durdurmak zorunda kalan İsrail'den “pişmanlık” açıklamaları geldi. İsrail Devlet Başkanı Benjamin Netanyahu, 4 yıl önce Gazze'den çekilmenin büyük bir hata olduğunu söyleyerek, “Bunu bir daha asla tekrarlamayacaklarını” kaydetti.


İsrail'in tek taraflı geri çekilerek yerleşim çalışmalarını ilk kez durdurduğu 2005'te Filistin zaman kazanmış, İsrail ise kaybettiği zamanı son 3 yılda kazanmaya çalışmıştı. 2,5 milyon Filistinlinin yaşadığı bölgede, sadece Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimcilerin sayısı 300 bini aşmış durumda. İsrail'in pişmanlık açıklamasının “bugüne kadar çoktan yerleşim planının tamamlanacağı” anlamına geliyor. Ürkütücü olan ise, Netanyahu'nun bir daha bunu tekrarlamayacaklarına vurgu yapması.

BU HATAYI TEKRARLAMAYACAĞIZ

Geçtiğimiz Pazar günü Batı Şeria'da Yahudi yerleşim yerlerinin tahliyesinin durdurulmasına ilişkin konuşan İsrail devlet başkanı Benjamin Netanyahu, 4 yıl önce Gazze'de kurulan Yahudi yerleşim yerlerinden çekilme tecrübesini kastederek, “Geri çekilmek zaten bu bir hata idi bir daha tekrarlamayacağız.” dedi.

Haftalık gerçekleştirilen Meclis Bakanlığı toplantısında Netanyahu, “Hamas hareketi sahasını genişlettikten sonra bizim için ne güvenlik ne de barış kalır. İran'ın Gazze'deki valiliğini yapan Hamas örgütünün kaideleriyle kuşattığı Gazze'den çekilmemiz büyük bir hata idi. Bu tip hataları bir daha işlemeyeceğiz. Yerleşimcilerin ayrılması için hiçbir destekte bulunmayacağız.” şeklinde konuştu.

NETANYAHU'DAN YAHUDİLERE “SÖZ”

Gazze yerleşim yerlerinden ayrılanları kastederek, “Biz kardeşlerimizin asıllarına döneceklerine söz veriyoruz.” diyen Netanyahu, gelecekte herhangi tasfiye ihtimaline karşı şartlarını dile getirdi. Netanyahu, silahlı direnişin sona erdirilmesi gerektiğine de vurgu yaptı ve ekledi: “Halkımıza bunu izah edeceğimiz zaman şunu söyleyebilmeliyiz: Öncelikle Filistinlilerle güvenlik alanında mutabakata vardık.”

Avrupa basını ise İsrail'in uluslararası çağrılara kulak verip Dıffa'dan çekilmesi durumunda uzun müddet Filistinlilerle barışın mümkün olabileceğini yazdı.

DOĞU KUDÜS'TE İNŞAATLARDA SESSİZLİK

İsrail, Filistinlilerin yaşadığı Doğu Kudüs'teki 900 dairelik inşaat projesini Temmuz ayı sonunda durdurmuştu. İsrail'in “inşaatları durdurma” kararının, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun ABD Başkanı Barack Obama'nın Ortadoğu Temsilcisi George Mitchell ile görüşmesinden hemen sonra gelmesi dikkat çekti.

Bir hafta içinde Suriye, Mısır, Filistin ve İsrail'de temaslarda bulunan Mitchell, Netanyahu ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada yerleşim birimlerinin dondurulması konusunda bir anlaşmaya varamadıklarını belirtmiş ancak önemli gelişmeler olacağını duyurmuştu. Obama yönetime geldikten itibaren Ortadoğu barış sürecinin önündeki en önemli engel olarak gösterilen yerleşim birimleri inşaatının durdurulması gerektiğini ısrarla belirtmiş, İsrail ise bu yöndeki baskılara boyun eğmeyeceğini duyurmuştu.

ABD, İNŞAATLARI “İRAN” TAAHHÜDÜ İLE DURDURTTU

Temmuz ayının son haftasında Mitchell ile birlikte ABD Savunma Bakanı Bill Gates de İsrail'de temaslarda bulunmuş, İran'ın nükleer programı konusunda bir politika belirlemesi konusunda eylül ayına kadar süre verdiklerini açıklamıştı. İki üst düzey Amerikalı yetkiliden sonra Obama'nın ulusal güvenlik danışmanı James Jones da İsrail'de temaslarda bulunmuştu. Aynı şekilde Obama'nın İran ve Körfez ülkeleri temsilcisi Dennis Ross da görüşmelerde bulunmak için İsrail'deydi.

İktidara geldikten sonra yaptığı sert açıklamalarla dünyada büyük bir endişe meydana getiren Netanyahu, bölünmemiş bir Kudüs'ün İsrail'in ebedi başkenti olduğunu belirtmiş, yerleşim birimleri inşaatlarını da durdurmalarının söz konusu olmadığını öne sürmüştü.

Ancak İslam dünyasının Obama, Obama yönetiminin de İsrail üzerindeki baskıları sonucu Netanyahu yerleşim birimleri inşaatlarını durdurabileceklerini ancak mevcutlarının doğal büyümelerine engel olmayacaklarını açıklamıştı.



Bu haber 635 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,702 µs