En Sıcak Konular

Paranın patronu haciz kıskacında

10 Ağustos 2009 15:56 tsi
Merkez Bankası Vakfı'na geçen yıl 2 milyar lira vergi cezası kesen Maliye, şimdi de 3 milyar ceza yazdı. Vakıf, borcu ödemezse icralık olacak.

Son yıllarda denetim faaliyetlerine hız veren Maliye, Merkez Bankası Vakfı'nı ikinci kez üzdü. Gelirler kontrolörleri, 2002–2003 yıllarına ait 1 milyar 881 milyon liralık vergi kaçağı tespit ettiği vakfın 2004–2007 yıllarına ait hesaplarıyla ilgili incelemesini tamamladı.

Maliye Bakanlığı’ndan, Merkez Bankası’na ikinci vergi şoku geldi. Geçtiğimiz yıl Maliye Bakanlığı Gelirler Kontrolörleri tarafından yaklaşık 2 milyar liralık vergi cezası kesilen Merkez Bankası Personel Vakfı’na, birinci raporla ilgili tartışmalar sürerken, ikinci kez 3 milyar liralık vergi cezası geldi.

Merkez Bankası’ndan emekli olan üst düzey yöneticilerine 30-40 bin lira emekli aylığı vermesi ile gündeme gelen Merkez Bankası Personel Vakfı’nın başı, vergi cezaları nedeniyle sıkıştı.

UZLAŞMA TALEP EDECEK
Vergi Dairesi Başkanlığı'ndan edinilen bilgilere göre kontrolörlerin kestiği ceza Kızılbey Vergi Dairesi tarafından vakfa tebliğ edildi. Merkez Bankası personeline sağlık hizmetleri sunmak ve ikinci bir emekli aylığı bağlamak üzere 1988 yılında kurulan vakfın geliri milyar dolarlarla ifade ediliyor. Maliye Bakanlığı tarafından ticarî kazanç elde eden bir fon işletmesi haline dönüştüğü tespit edilen vakfın, yıllardır Kurumlar Vergisi'nden muaf olduğu iddiasıyla gelir beyan etmediği ortaya çıkmıştı. Vakfın, 2002 ile 2007 arasındaki dönemlere ait toplamda 5 milyar liraya yaklaşan cezaların tümü için uzlaşma talep edeceği belirtiliyor.

Gelirler kontrolörlerinin incelemesinde söz konusu vakfın ticari kazanç elde eden bir fon işletmesi haline dönüştüğü ve vergi ödemesi gerektiği tespiti yapıldı. Vakfın sigorta şirketi gibi bireysel emeklilik sistemi hizmeti verdiği sonucuna ulaşıldı. Denetim programı kapsamında vakıf ve dernekleri büyüteç altında tuttuklarını aktaran üst düzey bir yetkili, vakıfların ticari faaliyette bulunmaları halinde ticari işletme olarak değerlendirildiklerini kaydetti.

Merkez Bankası (MB) Mensupları Sosyal Güvenlik ve Yardımlaşma Sandığı Vakfı, elde ettiği gelir ile Türkiye'nin en büyük finansal kuruluşlarından biri konumunda. Merkez Bankası'ndan emekli olanlara Emekli Sandığı'ndan aldıkları emekli maaşı haricinde vakıftan da emekli maaşı ödeniyor. Merkez Bankası'nın yüzde 54,7 hissesi Hazine'ye ait bulunurken vakfın sermaye büyüklüğü 6 milyar TL civarında. Vakfın üyelerinin ortalama olarak 400-500 bin TL'lik birikimi bulunuyor. Bazı isimlerde bu rakam 1,5 milyon TL'ye kadar çıkıyor. Vakıf üzerinden alınan en düşük emekli maaşı bin 600 lira. Bu rakam üst düzey isimlerde 30 bin Türk Lirası'nı aşabiliyor.

EMEKLİ MAAŞI ALANLAR 4 BİNİ GEÇTİ
T.C. Merkez Bankası Mensupları Sosyal Güvenlik ve Yardımlaşma Sandığı Vakfı, Merkez Bankası mensupları tarafından 27 Kasım 1987 tarihinde kuruldu. Merkez Bankası mensupları adına o zamanki Başkan Dr. Rüşdü Saracoğlu kurucular arasında yer aldı. Bankadan emekli olanlara Emekli Sandığı'ndan aldıkları emekli maaşı haricinde Merkez Bankası Vakfı'ndan emekli maaşı ödeniyor. Emekli maaşından faydalanan eski personelin sayısı yaklaşık 4 binin üzerinde. Bankanın eski personeline vakıftan ödenen aylık maaşlar, 31 bin 500 TL'ye kadar çıkabiliyor. 70'in üzerindeki emeklinin maaşı ise 10 bin ile 31 bin yeni lira arasında. Hazine kontrolörlerinin, geçmiş yıllarda da sıkça gündeme gelen Merkez Bankası Personel Vakfı'na ilişkin denetimlerini tamamlayan raporunda "Vakfın kasasında bulunan 5 milyar dolarlık para ve geçmiş yıllarda buradan alınan emekli aylıkları sisteme yanlış aktarılmış. Bu paranın geri verilmesi gerekiyor." tespiti yapılıyor.

GELİR GİZLENMİŞ
Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesinde faaliyet gösteren gelirler kontrolörleri, 2008 yılı içerisinde 2 bin 351 vergi incelemesi gerçekleştirdi. Bu incelemelerde 6 milyar 906 milyon 461 bin 687 liralık beyana karşılık, 190 milyar 481 milyon 501 bin 203 lira tutarında gelirin devletten kaçırıldığı ortaya çıkarıldı. Kontrolörler, söz konusu gelir için mükelleflere 1 milyar 725 milyon 714 bin 378 lira vergi tahakkuk ettirdi, 1 milyar 894 milyon 844 bin 768 lira da ceza kesti. Gelirler kontrolörlerinin vergi incelemelerinin sektörel dağılımı da ilginç sonuçlar verdi. İncelemeler sırasında banka ve sigorta muameleleri vergisine konu banka işlemlerinde beyan edilen her 1 liraya karşı 109 liranın, mükelleflerin banka hareketlerinde ise beyan edilen her 1 liraya karşı 2 liranın gizlendiği anlaşıldı. Bu denetimlerde sigorta acentelerinde 1'e karşı 7, hazine bonosu incelemelerinde 1'e karşı 24, madencilik sektöründe 1'e karşı 7, akaryakıt firmalarında da 1'e karşı 2 gelir kaçağı tespit edildi.

Bu haber 628 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,930 µs