Dünya tehdit altında! | " /> Dünya tehdit altında! | "/>

En Sıcak Konular

Cansuyu: Dünya tehdit altında!

10 Ağustos 2009 15:10 tsi
Cansuyu: Dünya tehdit altında! Dünya’nın dört bir yanında yaşanan sıcak gelişmeler endişe veriyor.

Cansuyu Derneği Dünya Raporu:


Dünya tehdit altında

Dünya’nın dört bir yanında yaşanan sıcak gelişmeler endişe veriyor. Her gün savaş, çatışma, işkence, afet ve felaket haberlerinin geldiği coğrafyalarda neler oluyor? Dünyanın birçok ülkesinde savaş ve çatışma tehdidi hakimken en az savaş kadar tehlikeli bir olgu olan açlık da etki alanını genişletiyor. Son dönemde etki alanını genişletmekte olan küresel kriz ve beraberinde gelen işsizlik dünyayı tehdit eden bir başka unsur olarak karşımızda duruyor. Cansuyu Derneği’nin yayın organı Cansuyu Dergisi’nin Ağustos sayısı çıktı. Cansuyu Dergisi’nde yine dikkat çekici dosyalar göze çarpıyor. Dernek faaliyetlerinin yanı sıra dünya gündemindeki gelişmelere yönelik çarpıcı analizlerin yapıldığı dosyaların da yer aldığı dergide dünyanın sürüklenmekte olduğu felakete dikkat çekiliyor. Cansuyu dergisinde ‘Cansuyu dünya raporu’ başlığıyla yayınlanan haberde dünyanın çeşitli bölgelerinde yaşanan çatışma, felaket, işkence, yoksulluk, açlık, afet, felaket, ekonomik kriz gibi tehlikeler analiz ediliyor. İşte dünyanın karşı karşıya kaldığı tehlikeyi ortaya koyan ülkelerden bazılarında yaşanan son gelişmeler:

Doğu Türkistan

Çin, 60 yıldır işgal altında tuttuğu Doğu Türkistan’da Uygur Türklerine karşı yeni bir saldırı başlattı. Urumçi’de başlayan ve daha sonra diğer şehirlere de yayılan olayları ‘etnik çatışma’ olarak göstermeye çalışan Çinli yetkililer, ölü sayısını 184 olarak verdi. Ancak, internetin kesik olduğu ve uluslar arası medyanın girişine izin verilmeyen bölgede hayatını kaybeden Uygurluların sayısının 2 binin üzerinde olduğu belirtiliyor. Vahşet ve soykırım olarak nitelendirilen olayların ardından Çin yönetiminin toplu idamlar başlatması ve 60 yıldır süren sürgün, tutuklama ve işkence gibi yöntemlerin dozunu daha da arttırmasından endişe ediliyor.

42 milyon mülteci

20 Haziran Dünya Mülteciler Günü’nde, halen dünyada, çatışmalardan ve zulümden kaçarak mülteci ya da ülkesinde yerinden edilmiş kişi konumuna düşmüş ve çoğunluğu bu acıyı uzun yıllardır yaşamakta olan yaklaşık 42 milyon kişi bulunduğunu açıkladı. Bunların yaklaşık 6 milyonu, 5 yıl veya daha fazla süredir sürgün edilmiş, çoğunluğu kamplarda yaşayan mülteciler.

Irak
ABD, Mart 2003’ten beri işgal altında tuttuğu Irak’ta bir milyondan fazla insan hayatını kaybetti. Bir o kadar kadının dul, beş milyon çocuğun yetim bırakıldığı ülkede beş milyon insan da mülteci durumuna düştü. Bu süre zarfında sayısız katliamlara imza atan ABD ordusu, 30 Haziran’da Salı bazı şehir ve kentlerden çekildi. Ancak fiilen üçe bölünen ülkede şiddet durmuyor. Yılın en kanlı olarak açıklanan Haziran’da 437 kişinin saldırılarda öldüğü belirtildi. Açıklamada, saldırılarda ölenlerden 372´sinin sivil, 45´inin polis, 20´sinin asker olduğu kaydedildi. Bakanlıkların verilerine göre 960 sivil, 101 polis, 34 asker yaralandı.

Etiyopya

Dünya Gıda Fonu, Etiyopya'da 9 milyon kişiye dağıtılacak gıda stokunun hızla tükendiğini duyurdu. Örgütün sözcüsü, Cibuti limanında büyük tıkanıklık yaşandığını, önümüzdeki beş ila altı ay içinde yeni yardım malzemesi gönderilmesinin çok güç olduğunu belirtti.
Dünya Gıda Fonu, bu ay ellerindeki son gıdayı da dağıtacaklarını, ardından Eylül, hatta Ekim'e kadar bir daha yardım iletilmesinin çok zor olduğunu söylüyor.

İklim değişikliği 315 bin can alıyor
İklim değişikliğinin, yılda 315 bin kişinin, açlık, hastalık ya da doğal afetler yüzünden ölümüne yol açtığı bildirildi. Merkezi Cenevre'de bulunan Global Humanitarian Forum'un hazırlattığı rapor, iklim değişikliğinin her yıl 325 milyon kişiyi ciddi biçimde etkilediğini ve bu sayının gelecek 20 yılda ikiye katlanarak, şu anda 6 milyar 700 milyon olan dünya nüfusunun yüzde 10'una tekabül edeceğini gösterdi.

Türkiye
Asgari ücretin 546 TL olduğu Türkiye'de Haziran ayında dört kişilik ailenin açlık sınırının 733, yoksulluk sınırının 2 bin 389 TL olduğu hesaplandı. TÜRK-İŞ, 22 yıldır sürdürdüğü Açlık ve Yoksulluk Sınırı çalışmasının Haziran sonuçlarını açıkladı. Buna göre; dört kişilik bir ailenin dengeli, sağlıklı ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 733 TL olarak hesaplandı.
Afrika

Bilim adamları, Afrika'da Ebola gibi kanamalı ve öldürücü yeni bir virüs keşfetti. Domuz gribinden daha öldürücü olduğu belirtilen virüse hastalığın ilk ortaya çıktığı Lusaka ve Johannesburg kentlerinin adlarının baş harflerinden türeterek "Lujo" adı verildi. Afrika’nın yeni kabusu Lujo’nun ilk kez kemirgenlerden insana bulaştığı, virüsün vücut sıvılarıyla temas sonucu kişiden kişiye geçtiği belirtiliyor. Dünya Sağlık Örgütü ise 30 yılda 40 yeni hastalık tanımladığını ve bunların yüzde 70'inin hayvanlardan insanlara bulaştığını bildirdi.

Kafkaslar
Uluslararası Af Örgütü Amnesty'nin son Kuzey Kafkasya raporunda, suçsuz oldukları halde hapse atılan, ağır işkence altında alınan ifadelerle mahkum edilen, zorla evlerinden, yurtlarından edilen bir halkın bitmeyen acıları belgelendi. 2008'in ilk dört ayında 58 Çeçen'in gözaltında "kaybolduğunu" kaydeden rapor, İnguşetya, Dağıstan ve Kabardey Balkar'da Rus askerlerin ve Rusçu yönetimlerin bölge halkına yaşattığı cehennemi ortaya koyuyor. 54 sayfalık rapor, Çeçenistan'daki Rus askerlerinin ve Çeçen yönetimine bağlı güçlerin, direnişe katılmakla suçlananların evlerini yaktığını ve ailelerini toplu olarak cezalandırdığını belgeliyor.

Pakistan

ABD ve Pakistan askeri güçlerinin Taliban’la mücadele adı altında başlattıkları operasyonlar ülkeyi savaş alanına çevirdi. Özellikle Swat vadisindeki operasyonlar nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan insanların sayısı 4 milyona ulaştı. Kamplardaki sağlıksız şartlar sebebiyle ölümler başladı. Kendi ülkelerinde mülteci durumuna düşen insanlar, çaresizlik içerisinde kendilerine uzanacak yardımları bekliyorlar.

Ortadoğu
Uluslararası Af Örgütü (UAÖ) "İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'ne saldırıda yüzlerce Filistinli sivili öldürdüğünü, binlerce evi yıktığını, bunların savaş suçu olduğunu" belirtti. İsrail'in Gazze saldırısıyla ilgili ilk detaylı raporunu açıklayan Uluslararası Af Örgütü, İsrail'e çağrıda bulunarak, nüfus yoğunluğu olan bölgelerde ağır silah, beyaz fosfor ve diğer belirsiz silahları kullanmama yönünde kamuoyuna açık bir teminat vermesini de talep etti.

timetürk



Bu haber 1,744 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,610 µs