En Sıcak Konular

Türk iş adamları umutlu

10 Ağustos 2009 13:36 tsi
Türk iş adamları umutlu Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in Ankara ziyareti sırasında iki ülke arasında enerji ve ticaret ağırlıklı 15 anlaşma ile 5 protokolün imzalanması Türk işadamlarını umutlandırdı.

İşadamları, Türkiye'nin Rusya'ya yıllık 6,5 milyar dolarlık ihracatı 2015 yılına kadar 15 milyar dolara çıkartmak için çalışmalara hemen başlayacaklarını ve ilk etapta Rusya'da dağıtım ağı kurmak için çaba harcayacaklarını söylediler.

Türk-Rus İş Konseyi Onursal Başkanı Turgut Gür, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Putin'in 2000 yılında Devlet Başkanı, ardından da Başbakan olmasının Türkiye ile Rusya arsında ilişkilere olumlu yönde katkı sağladığını belirterek, bu dönemde ilişkilerin boyutunun tarihin en üst seviyelere ulaştığını ifade etti.

İlişkilerin istenilen düzeyde olmasının ülkelerin bürokrasisi ile iş dünyasına pozitif etki yarattığını belirten Gür, ''Rusya Başbakanı Putin'in son Ankara ziyareti sırasında iki ülke arasında enerji ve ticaret ağırlıklı 15 anlaşma ile 5 protokolün imzalanması Türk işadamları arsında heyecan yarattı'' dedi.

Gür, özellikle enerji alanındaki projelerin Türkiye için çok önemli olduğunu ifade ederek, ''Yapılan bu anlaşmalarla Türkiye hem bulunduğu bölgede önemli bir bölgesel güç, hem de enerji açısından vazgeçilmez bir ülke konumuna gelecek'' şeklinde  konuştu.

İHRACAT ARTACAK
Rusya'nın geçen yıl 468 milyar dolar ihracat, 268 milyar dolar ithalat yaptığını anlatan Gür, şunları kaydetti:

''Rusya 200 milyar dolar dış ticaret fazlası veren bir ülke. Türkiye olarak bu ülkeye geçen yıl 6,5 milyar dolarlık ihracat yaparken, karşılığında 31,5 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirdik. İthalatımızın yüzde 70'den fazlasını enerjiden kaynaklanan hammadde alışı oluşturuyor. Rusya'ya yıllık 6,5 milyar dolarlık ihracatımızı 2015 yılına kadar 15 milyar dolara çıkartmayı hedefliyoruz.

Rusya'nın Türk ihraç ürünlerine gümrüklerde tam sayım uygulaması nedeniyle ihracatımız geçen yıl yüzde 40 daraldı. Putin'in ziyareti sırasındaki görüşmelerde bu durumun da altı çizildi. 17 Ağustostan itibaren ürünlerimizin Rus gümrüklerinde tam sayıma tutulmayacak olması ihracat rakamlarına büyük katkı sağlayacak. Ayrıca, iki ülke arasındaki gümrük kapılarının sayısı artırılacak. Kavkaz Limanı ile Samsun Limanı arsında ro-ro taşıması seferleri yapılacak.

Türkiye ile Rusya arasındaki işbirliği stratejik ortaklığa doğru gidiyor. İki tarafın birbirine güvenmesi de bu süreci hızlandırıyor.''

Gür, Rusya'da Türklerin en önemli faaliyet alanlarından biri olan inşaat sektöründe 200, ticari alanda da yaklaşık bin şirketin bulunduğunu sözlerine ekledi.

Bu haber 435 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,365 µs