En Sıcak Konular

Tüketici güveni geri geliyor

10 Ağustos 2009 13:16 tsi
Nielsen'in Global Tüketici Güven Endeksi, haziran ayında, mart ayındaki seviyesinden 5 puan yükselerek, 82'ye ulaştı.

The Nielsen Company'den yapılan yazılı açıklamada yer verilen ''2009 2. Çeyrek Global Tüketici Güven Araştırması''nın sonuçlarına göre, dünyada tüketiciler, global ekonomik krizin sonuna yaklaşıldığına dair ''umut taşımaya başladı''.

Haziran 2009'da 28 ülkede Nielsen Global Tüketici Güven Araştırmasında global endeks puanı, mart ayındaki 77 seviyesinden 5 puan daha yükselerek 82'ye ulaştı. Türkiye'nin puanı (67), ortalamanın altında olmasına rağmen 7 puan artış gösterdi.

Geçmişte tekrarlanan araştırmalarda sürekli olarak global ortalamanın altında seyreden Türkiye Tüketici Güven Endeksi, 2007 başından bu yana ilk kez yükseliş gösterdi.

Ekonomik gelişmeler karşısında önlem alan Türk tüketicilerin oranı, mart ayında yüzde 76 iken, haziran ayındaki araştırmada bu oran yüzde 61 oldu. Türk tüketicilerin yüzde 57'si, gelecek 6 ayda önlem almayı düşünüyor.

Harcamalardaki kısıtlamalarda, geçmiş dönemlere paralel olarak giyim, tatil/eğlence ve kişisel bakım kategorileri ilk sıralarda yer almaya devam etti. Gıda harcamalarındaki kısıtlamalar 3 ay öncesine göre arttı.

Türk tüketicilerin cep telefonu, tatil - eğlence ve gıda harcamaları konusunda önümüzdeki 6 ay için, 3 ay öncesine göre daha temkinli davranma eğiliminde oldukları gözlendi.

Tüketicilerin yüzde 90'ı geçtiğimiz 6 ayda herhangi bir yatırım yapmadığını belirtirken, yüzde 84'ü gelecek 6 ayda herhangi bir kanala yatırım yapmayı planlamıyor.

YÜKSELİŞE EN FAZLA DESTEK, BRIC VE ASYA ÜLKELERİNDEN
Global Tüketici Güven Endeksindeki yükselişi en fazla destekleyen sonuçlar Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin (BRIC ülkeleri) ve önemli Asya ülkelerinden geldi. Bu ülkelerdeki iyimser hava ve sermaye piyasalarındaki artışlar, tüketicilerin güveninin artmasında etkili oldu.

BRIC ülkeleri ve Asya pazarları Tüketici Güven Endeksinde geçtiğimiz 3 aya göre rekor çıkış oldu. Tüketici güveninde Hindistan 13 puan, Japonya, Güney Kore, Hong Kong ve Endonezya 9 puan, Tayvan ve Brezilya 8 puan, Türkiye, Rusya, Filipinler ve İngiltere 7 puanlık yükseliş kaydetti.
Sadece ABD ve Yeni Zelanda'da tüketici güveninin aynı puanda kalırken, Almanya'da 1 puan düşüş yaşandı. 28 ülkeden araştırmaya katılan internet kullanıcılarının yüzde 71'i ülkelerinin ekonomik durgunluk içerisinde olduğunu belirtirken, bu oran mart ayında yüzde 77 idi.

Medyada ekonomik krizle ilgili olumsuz haberlerin azalmasının, tüketicilerin bloglar üzerindeki konuşmalarını da doğrudan etkilediği gözlendi.

İnternet üzerindeki sohbet alanlarını takip eden Nielsen Buzzmetrics'in yaptığı araştırmalara göre mart ayından haziran ayına değin, İngiltere'de internet üzerinde ''durgunluk'' kelimesini içeren tartışmalarda yüzde 60 düşüş kaydedildi.

''TÜKETİCİ, İYİLEŞME KAVRAMINA YÖNELDİ''
The Nielsen Company İş Analizleri Direktörü Jonathan Banks, sonuçları ''Nielsen'ın mart ayında düzenlediği araştırmada iyimserliğin ilk sinyallerini görmeye başlamıştık; tüketiciler, ekonomik durgunluğun dibe vurduğunu düşündüklerini göstermişlerdi. Bu araştırmadan 3 ay sonra, 'iyileşme' kavramına yöneldiklerini görüyoruz'' şeklinde yorumladı.

Global fikir birliğinin, ''en kötü günlerin bittiğine'' ve ''tünelin ucunda ışık görüldüğüne'' işaret ettiğini kaydeden Bank, iyileşme dönemine, gelişen pazarların ve Asya ekonomilerinin yön verdiğinin de, bir diğer kesin gösterge olduğunu belirtti.

Bank, özellikle ekonomik kriz ve politik istikrarsızlığın geçtiğimiz birkaç çeyrekte yıprattığı ülkeler olan Asya pazarları ve Güney Kore, Tayvan ve Japonya gibi ülkelerde tüketici güveninin pozitife döndüğünü vurguladı.

Bu haber 524 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,846 µs