devrimci yorum | " /> devrimci yorum | "/>

En Sıcak Konular

Açılıma devrimci yorum

9 Ağustos 2009 20:28 tsi
Açılıma devrimci yorum Türkiye üzerine çok sayıda prestijli kaynakta imzası bulunan tarihçi Andrew Mango, Kürt açılımı tartışmalarına değişik bir yaklaşım getirdi. Mango'ya göre açılım 'Atatürk devrimciliğinin' devamı. Mango'nun Ergenekon ve siyasi İslam'la ilgili görüşler

İstanbul'da okurlarıyla buluşan ünlü İngiliz yazar Andrew Mango, Kürt açılımından Ergenekon davasına kadar Türkiye gündemini de NTV'ye değerlendirdi.

1940'larda Ankara'daki İngiliz Büyükelçiliği’nde çalışan ve hayatı boyunca Türkiye üzerine çalışmalar yapan Mango, dünyada Atatürk ve Türkiye hakkında en önemli söz sahiplerinden biri.

'Türkiye' adlı kitabı 1968'te yayınlanan 84 yaşındaki yazarın, 2000 tarihli Atatürk biyografisi konuya dair en kapsamlı kaynaklardan biri.

"KÜRT AÇILIMI KARŞI DEVRİM DEĞİL"
NTV'ye konuşan Mango, Kürt açılımını Atatürk'ün devrimcilik ilkesinin bir devamı olarak tanımladı:

"Bu karşı devrim değildir. Bu artık folklorik bir gerçeği tanımak, bir zenginliği kabul etmektir. Atatürk ilkeleri arasında devrimcilik var. Devrimcilik ne demek; çağa ayak uydurmak. Türkiye'de bu çağa uyma sürecinin ister istemez adım adım olması lazım.

Türkiye'de günün birinde belki Diyarbakır Havaalanı’na indiğinizde Türkçe anonstan sonra Kürtçe anons da yapılabilir ama bunun yapılabilmesi için düzenin bozulmayacağını önceden bilmek gerekli. Zaten hükümetin de siyaseti budur. Devlet politikası, yavaş yavaş bütün kurumların elbirliğiyle çağa uymaktır. Ben buna devrimcilik diyorum."

"SONUNU GÖRMEYE ÖMRÜM VEFA ETMEZ"
Yazar, Ergenekon davasına ise ironiyle yaklaşıyor: İngiltere'deki duruma bakacak olursak, 2500 sayfalık iddianemeler pek alışılmış şeyler değildir. İnsanların tutuklanıp çok daha sonra, itham edildikleri suçları öğrenmeleri de alışılmış bir durum değildir. Siz nihayet bağımsız devletsiniz, bağımsız yargınız var. Bu süreç başlamıştır, sanırım sonunu görmeye ömrüm vefa etmez.”

LAİKLER VE DİNCİLER...
Türkiye'deki politik islamın bir tehdit oluşturmadığı görüşünde olan Mango, şu ifadeleri kullandı: "Laiklerle dinciler arasındaki kutuplaşma Avrupa'da çok görülmüş bir kutuplaşmadır. Bu sadece Türkiye'ye özgü bir kutuplaşma değil. Ben Türkiye'de çok gezdim ve bana göre bu kutuplaşma vatandaşlar düzeyinde pek hissedilmiyor. Bence, tahrik edilmezse herkes zevkine ve inancına göre hayatını sürer."

ntv



Bu haber 716 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,751 µs