En Sıcak Konular

'Özel sektörün önünü açarız'

8 Ağustos 2009 11:50 tsi
'Özel sektörün önünü açarız' Enerji Bakanı Yıldız, Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattı'nın devreye girmesiyle Boğazlar'da tankerlerin yarattığı riskin de azalacağını bildirdi. Nükleer santral ihalesi kararının ise bu ay sonuna kadar şekilleneceğini belirten Yıldız, "Yüzde 25'e kadar

Eneji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Rusya'nın, Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattı'na petrol vereceğini yineleyerek, "Türk Boğazları'ndan yılda 175 milyon ton petrol geçiyor. Bu tabii, Boğazlar için büyük bir tehlike oluşturuyor. Samsun-Ceyhan Hattı'nın devreye girmesiyle Boğazlar'ın yükü ve tankerlerin yarattığı risk de azalacak" dedi. Yıldız, SABAH'a gündeme ilişkin açıklamalar yaptı :

 SAMSUN-CEYHAN BOĞAZLAR'IN YÜKÜNÜ AZALTACAK: Rusya, Samsun-Ceyhan'a, ekonomik yönden fizıbıl olmasıyla birlikte petrol verecek. Bu konu protokole bağlandı. Bu çok önemlidir. Türk Boğazları'ndan yılda 175 milyon ton petrol geçiyor. Bu tabii, Boğazlar için büyük bir tehlike oluşturuyor. Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattı'nın devreye girmesiyle Boğazlar'ın yükü de tankerlerin yarattığı risk de önemli ölçüde azalacak.

 AL YA DA ÖDE RİSKİ: Bu yıl doğalgazda, 2.5 milyar metreküplük 'al ya da öde' (Türkiye'nin kullanmadığı gaza para ödemesi) yaptırımı söz konusu olabilir. Bu konuda bazı tedbirler alınıyor. Bu tedbirlerin sonuçları bu yıla yetişmeyebilir. Ama, adımları atıyoruz.

 NÜKLEER AY SONUNDA ŞEKİLLENİR: Türkiye'nin nükleer teknolojiyi satın almasının maliyeti az değildir. Bizim, bu maliyeti ödememiz lazım. Nükleerde, 512 bin adet parça var. Bu bir teknoloji ve kültür. Nükleer santral ihalesiyle ilgili değerlendirmelerimiz sürüyor. Aysonuna kadar kararımız şekillenmiş olur.

 BATI GAZINDA FİYAT İNDİRİMİ İSTEDİK: BOTAŞ'ın, Rusya'dan Batı Hattı'ndan aldığı 6 milyar metreküplük gazın sözleşmesi, 2011 yılının sonunda dolacak. Türkiye, bu anlaşmanın süresinin uzatılması ve daha uygun bir fiyattan aynı hattan gaz alma talebini iletti. Rusya, uzatma talebini kabul etti. Ancak, şu aşamada fiyatla ilgili değerlendirme mümkün değil.

 GAZI ÖZEL SEKTÖR DE GETİREBİLİR: Batı Hattı'ndan alınan ve sözleşmesi yenilecek olan 6 milyar metreküplük gazı, BOTAŞ mı özel sektör mü getirecek? Bu konuda henüz bir karar vermedik.
 
AZERBAYCAN'A GİDECEĞİM: (BOTAŞ'ın, Şahdeniz'den aldığı doğalgazın fiyatı konusunda ve Şahdeniz 2'den alınan doğalgazla ilgili süren müzakereler çerçevesinde) Azerbaycan'a gideceğim. Bu konuda da gereken adımı atacağız. Sonuçlandıracağız.

 ÖZEL SEKTÖRÜN ÖNÜNÜ AÇACAĞIZ: Biz, kamu ya da özel sektör ayrımı yapmaksızın, Türkiye'nin yararına, çıkarına olan projelerle ilgili görüşmeler yapıyoruz. Bunları, kapalı kapılar ardından da yapmıyoruz. Açık, şeffaf ve ortada yapıyoruz. Firma ayrımı da söz konusu değildir. Özel sektörün önünü açacak her girişimin içinde yer alırız. Destekleriz. Bir firma gelir de 'Benim, şu ülkede, şöyle bir işim var' deyip, yardım isterse, sabahı beklemeden uçağa atlar, ilgililerle görüşür, sorunun çözmeye gayret ederim.
 TÜRKİYE ENERJİDE AB'YE GİRDİ: Türkiye, enerji alanında AB ile tam entegre olmuştur. Türkiye, Avrupa'nın enerji sorununu çözecek, önemli bir aktördür. Bu gazda ve petrolde olduğu kadar elektrikte de böyledir.

"Güney Akım'da ortak değiliz"
YETKİLİLER, Türkiye'nin Güney Akım Doğalgaz Projesi'ne ortak olmadığını, yalnızca boru hattının Türkiye'nin Karadeniz'deki münhasır ekonomik alanından geçebilmesi için Rusya'ya sismik çalışma izni verildiğini anımsattı. Yetkililer, Rusya ile yapılan anlaşmaların Nabucco'yu etkilemeyeceğini de belirtti. Bakan Yıldız, Nabucco ve Güney Akım projelerini "birbirinin rakibi olmadığını" belirterek, şöyle konuştu: "Avrupa'nın gaz ihtiyacı artıyor. Her iki proje de gerekli. Hatta iki tane daha yeni projeye ihtiyaç var."

Nükleerde % 25'e kadar kamu ortaklığı olabilir
RUSYA Başbakanı Vladimir Putin'in tarihi ziyaretinin ardından nükleer enerji konusundaki pazarlıklar da netleşmeye başladı. Rusya, birim fiyat ve yatırım maliyetleri konusunda teklifini revize etmeyi düşünürken, iki ülke arasında "nükleer çalışma grubu" kurulması kararlaştırıldı. Diplomatik kaynaklar, bu doğrultuda, Türk ve Rus şirketlerin, üçüncü ülkelere ortak yatırım yapabileceklerini açıkladı. Bakan Taner Yıldız da AA'ya yaptığı açıklamada, nükleer santral ihalesinde makul fiyat ve şartların yakalanmasıyla ilgili bütün argümanları zorlayacaklarını söyledi. Taner Yıldız, nükleerde fiyatın aşağıya çekilmesiyle alakalı yüzde 15, yüzde 25'lere kadar makul bir oranda kamu payının gerçekleşmesinin de söz konusu olabileceğini bildirdi.



Bu haber 607 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,680 µs