En Sıcak Konular

Cebimizin içindeki görünmez savaş

8 Ağustos 2009 10:09 tsi
Cebimizin içindeki görünmez savaş Çukurova Grubu, Teliasonera ve Rus Alfa arasında tam bir Turkcell meydan muharebesi yaşanıyor. Uluslararası Tahkim Mahkemesi, Çukurova Grubu'nun elindeki Turkcell Holding hisselerini Teliasonera'ya 3.1 milyar dolar nakit karşılığında devretmesine karar

Turkcell Holding'te kontrolü ele geçiren, Turkcell İletişim'e de hakim olacak. Yani Alfa ya da Teliasonera'dan herhangi birinin mahkemeleri kazanması durumunda, Turkcell gibi dev bir Türk şirketi göz göre göre yabancıların hakimiyeti altına girecek

Uluslararası Tahkim Mahkemesi, Çukurova'nın elinde kalan tüm B grubu Turkcell Holding hisselerini TeilaSonera'ya 3.1 milyar dolar nakit karşılığında devretmesine karar verdi. Bu devir kararının ardından Turkcell'deki hakimiyet savaşı bir kez daha piyasa gündeminin baş sıralarına oturdu.

Bu savaşta kilit noktanın, Turkcell İletişim'in yüzde 51'lik hissesine sahip olan Turkcell Holding olduğu belirtilirken, Alfa, Sonera ve Çukurova Grubu arasındaki kapışmanın Turkcell Holding'i ele geçirme üzerine planlandığı biliniyor. Turkcell'deki karışık hisse yapısı uzmanların bile işin içinde bir hayli kafa yormalarına yol açıyor.

KARIŞIK BİR YAPI VAR...

Halka açık Turkcell İletişim'in yüzde 51'i Turkcell Holding'in elinde bulunuyor. Turkcell Holding'in yüzde 52.91'i Çukurova Telecom Holding'te yüzde 47.09'u da bir TeliaSonera iştiraki olan Sonera Holding BV'ye ait. Çukurova Telecom Holding'in de yüzde 51'ine Çukurova Holding, yüzde 49'una da Alfa Telecom Turkey sahip durumda.

Buna göre, Turkcell Holding'in dolaylı olarak yüzde 47.09'u TeliaSonera'ya, yüzde 25.93'ü Alfa Telecom Turkey Ltd'e ve yüzde 26.98'i Çukurova şirketlerine ait bulunuyor.

Bu karmaşık dolaylı yapının Turkcell İletişim'deki paylara dolaylı etkisi ise Alfa Telecom'un yüzde 13.22, TeliaSonera'nın yüzde 24.02 ve Çukurova'nın yüzde 13.76 olarak yansıyor. Böylece yüzde 33.48'i halka açık olan Turkcell İletişim'in yüzde 37.09'u TeliaSonera'ya, yüzde 13.81'i Çukurova Holding'e, yüzde 13.22'si Alfa grubuna, yüzde 2.32'si MV Holding'e, yüzde 0.07'si Mapfre Genel Sigorta'ya ve yüzde 0.01'i ise diğer hissedarlara ait bulunuyor.

UZUN BİR SÜREÇ

Bu durumda Çukurova, elindeki Turkcell Holding hisselerini TeliaSonera'ya verirse TeliaSonera'nın Turkcell İletişim'deki doğrudan ve dolaylı hisselerinin toplamı yüzde 50.8'e çıkacak ve şirket Turkcell'i kontrol etmeye başlayacak. Gedik Yatırım Araştırma Uzmanı Yunus Kaya'nın analizine göre mevcut durumda karmaşık hisse yapısından dolayı Turkcell'in fiili kontrolü Çukurova'nın elinde bulunuyor. Sonera, kendisi ile yapılan anlaşmadan vazgeçen Çukurova grubuna karşı Cenevre ve Viyana'da Tahkim Kurulu'na başvurdu. Son durum itibariyle Cenevre'deki karar, Turkcell Holding'deki hisseleri satın almak için Çukurova'yla geçerli bir anlaşmaya sahip olduğunu teyit ederken Viyana'daki karar da, hisselerin Çukurova'nın Alfa ile ortak girişimine transferinin hissedar anlaşmasını ihlal ettiğini teyit etti. Ancak Henüz nihai son karar verilmemişti. Son durumda, Cenevre'deki hakem heyeti ikinci bir karar vererek 2005 Mart'ında yapılan anlaşmadaki gibi Çukurova'nın Turkcell Holding'in yüzde 52.9'unu 3.1 milyar dolara Soneraya devretmesini kararlaştırdı. Ancak süreç halen devam ediyor. Kısa vadede bu mahkemelerin bir sonuca ulaşması beklenmiyor.

ALFA DA İŞİN İÇİNDE

Bilindiği gibi Alfa Group, Çukurova'nın borcu ödeme konusunda çeşitli kereler temerrüde düştüğünü açıklayarak teminattaki hisselere el koymuş ve hisselerin kendisine verilmesi için mahkemeye başvurdu. Dava Virgin Adaları'ndaki bir mahkemede sürüyor. Mahkeme 16 Kasım 2007 tarihli ara kararı ile Alfa'nın iddiasını haksız buldu ve söz konusu hisselerin ve dolayısıyla o hisselerin Turkcell'de temsil ettiği dolaylı hissedarlığın Çukurova Grubu'nun mülkiyetinde olduğunu teyit etti. Alfa, ara kararı Eastern Caribbean Yüksek Mahkemesi nezdinde temyiz etti ve mahkeme Alfa'nın temyiz talebini 22 Nisan 2008 tarihinde kabul ettti. Çukurova Gurubu bu karara karşı Londra'da bulunan üst kurul nezdinde otomatik temyiz hakkını kullandı. Birleşik Krallık'ın Privy Council Yüksek Mahkemesi, 5 Mayıs 2009 tarihinde temyiz başvurusunu kabul etmedi. Dava esastan görüşülecek olup dava sonucunda Alfa kazandığı takdirde Turkcell'de kontrolü sağlayan Çukurova Telecom Holding'in sahibi olacak.

Çukurova Grubu 1.8 milyar dolarlık tazminat ödeyebilir

Turkcell İletişim'in doğrudan ve dolaylı ana ortaklarından TeliaSonera, diğer ana ortak Çukurova'nın, Turkcell İletişim'in yüzde 51 ile kontrolünü elinde bulunduran Turkcell Holding'deki hisseleriyle ilgili açılan davada Uluslararası Ticaret Odası (ICC) tahkim mahkemesinin Çukurova'nın kalan tüm Turkcell Holding hisselerini Teliasonera'ya vermesi gerektiğine karar verdiğini açıkladı. TeliaSonera açıklamasına göre, Cenevre'de bulunan mahkeme, Çukurova'nın söz konusu hisseleri 3.1 milyar dolarlık nakdi konu eden anlaşma karşılığında Teliasonera'ya vermesi gerektiğine, ancak Çukurova söz konusu hisseleri vermezse Teliasonera'nın Çukurova'dan yaklaşık 1.8 milyar dolarlık tazminat talep edebileceğine karar verdi. Açıklamada "TeliaSonera, Çukurova'nın hisseleri verip vermeyeceğini veya verebilecek durumda olup olmadığını bilmiyor, ancak sahiplik sorununun kısa zamanda çözülmesini beklemiyor" denildi.

Ortaklık mücadelesi sürerken Turkcell'deki son ortaklık yapısı (doğrudan+dolaylı) şu şekilde ortaya çıkıyor:

Pay Ortak

Çukurova 13.81

Sonera 37.09

Alfa Telecom 4.99

NADASH 6.61

HSL 1.62

Müflis Bilka 0.01

Murat Vargı 2.32

Halka Açık 33.48

TOPLAM 100

Turkcell İletişim'in yüzde 51'i Turkcell Holding'e, Turkcell Holding'in %52,91'inin Çukurova Telekom Holdings Limited'e (ÇTH), ÇTH'nin %51'inin Çukurova Finance International Limited'e (CFIL) bu şirketin tamamının da Çukurova Holding A.Ş.'ye ait olduğu görülüyor.



Bu haber 513 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,536 µs