Silah tüccarlarıyla Afrika'ya çıkarma yapıyor | " /> Silah tüccarlarıyla Afrika'ya çıkarma yapıyor | "/>

En Sıcak Konular

Silah tüccarlarıyla Afrika'ya çıkarma yapıyor

8 Ağustos 2009 09:45 tsi
Silah tüccarlarıyla Afrika'ya çıkarma yapıyor İsrail'in ırkçı Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, gelecek ay Afrika'ya gitmeye hazırlanıyor. Lieberman, silah tüccarları ve askerî sanayi temsilcilerinin ağırlıkta olduğu kalabalık bir işadamı heyetiyle Kara Kıta'yı ziyaret ederek, 23 yıl aradan sonr

İsrailli bakan, ziyaretiyle ilgili yaptığı açıklamada "Üzüntüm şu ki, İsrail yıllarca Amerika ve Afrika'da olmadı, oralarda yeterince varlığını hissettiremedi." ifadelerini kullandı. İlk gezisini Avrupa'ya gerçekleştiren Lieberman daha sonra da bir Güney Amerika turu yapmıştı.

İsrailli bakan, Tel Aviv'le ilişkileri en iyi olan Etiyopya, Kenya ve Uganda gibi ülkelerin yanı sıra Angola ve Nijerya'da da temaslarda bulunacak. Bu ülkelerin de çoğu ya iç çatışmalara sahne oluyor ya da komşularıyla problemler yaşıyor. İsrail'in Afrika'yla ilişkilerinin mimarı olarak bilinen eski başbakanlardan Golda Meir 1950 ve 60'larda Kara Kıta ülkeleriyle tarımsal ve teknik yardım adı altında sıkı ilişkiler geliştirmiş, İsrailli silah tüccarları da iyi bir pazara ulaşmıştı.

Haaretz gazetesindeki habere göre CIA de Afrika'daki pek çok eylemini İsrailli ünlü işçi sendikası Histadrut üzerinden gerçekleştirmiş ve İsrailli pek çok genç Mossad ajanı Afrika'da çalışarak tecrübe kazanmıştı.

İsrail özellikle Etiyopya, Kenya ve Sudan gibi ülkelerde yaptığı casusluk faaliyetleriyle biliniyor. Bu ülkeler hem Mısır, Yemen ve S. Arabistan gibi İsrail için tehdit oluşturabilecek ülkelere yakın ve hem de İsrail'in Eilat Limanı'na giden su yollarının üzerinde bulunuyor. Siyahi Yahudilerin (Falaşa) ülkesi olarak da bilinen Etiyopya, İsrail için Afrika'daki en hayati ülkeler arasında yer alıyor. İsrail Etiyopya'yı, hem Nil sularının kaynağında yer alması ve hem de Nijerya'dan sonra Afrika'nın en kalabalık ülkesi olmasından dolayı ileride tehdit unsuru olabilecek Mısır'ı dengeleyebilecek tek ülke olarak görüyor. Uganda ve Zanzibar'daki darbelere adı karışan İsrail ajanları ve askerî güçlerinin Ekvator Ginesi ve Kongo Cumhuriyeti'nde diktatörlüklere yardım ettiği; Angola, Liberya, Sierre Leone ve Fildişi Kıyısı'ndaki iç savaşlarda rol oynadığı belirtiliyor.

İsrail'in Nijerya ile askerî ve siyasî ilişkilerini geliştirme çabası dikkat çekiyor. İki ülke askerî ilişkilerinin geliştirilmesinde ise Nijerya'da büyük bir alışveriş merkezi işleten Amit Sadeh adlı Yahudi işadamı rol oynuyor. Sadeh, geçtiğimiz günlerde İsrail'in Nijerya'ya iki devriye botu ile deniz ve hava gözetleme uçakları satmasında rol almıştı. Lieberman, ziyaret edeceği ülkeleri İran'a karşı uyaracağını da söylüyor. Lieberman'ın heyetinde elmas ve değerli taş ticaretiyle uğraşan işadamları da var.

Zaman



Bu haber 648 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,564 µs