önce Ergenekon | " /> önce Ergenekon | "/>

En Sıcak Konular

Kürt sorunu için önce Ergenekon

8 Ağustos 2009 09:32 tsi
Kürt sorunu için önce Ergenekon 'Türkiye’nin seçilmiş başbakanını ortadan kaldırmak için PKK ile işbirliği yapmayı düşünebilecek insanların varlığı bizi şaşırtmıyor. Ne acı'

İbrahim Kiras / Star

Kürt sorunu Ergenekon’la çözülecek

Sessiz sedasız çok önemli gelişmeler oluyor. Ama nedense yeterince heyecanlandırmıyor bizi. İçinde yaşadıkları suyun farkında olmayan balıklar gibi bazen şahitlik ettiğimiz hadiselerin önemini ilk anda kavrayamıyoruz. Mesela dün Rusya ile imzalanan enerji nakil hatları anlaşması jeopolitik anlamıyla Türkiye’yi “önemli ülkeler” liginden “devler” ligine taşıyacak bir adım.

Ne var ki bugünlerde iki konu üzerinde o kadar odaklanmış durumdayız ki başka bir şeyi görecek halimiz yok. Ergenekon ve Kürt meselesine odaklanmış olmamız yersiz de değil. Çünkü her iki mesele de Türkiye’nin bir devlet olarak varlığını sürdürmesiyle ilgili.

Biri Türkiye’nin demokratik düzenini tehdit ediyor, diğeri milli birliğini.

Türkiye etnik ayrışma tehlikesi

nin üstesinden gelemediği takdirde demokratik bir düzeni sürdürmesi zor. Aynı şekilde demokratik düzeni ayakta tutamadığı takdirde milli birliğini devam ettirmesi tehlikeli hale gelecek.
Demek ki ilk bakışta birbirinden çok farklı gibi görünen bu iki meselenin aslında birbiriyle de ilgisi var.

Buradan bakıldığında, her iki belayı da Türkiye’nin başına saranların belirli bir merkezde buluşuyor olmaları insana fazla ütopik bir senaryo gibi görünmüyor.

***

Bugünlerde Ergenekon diye tabir edilen yapılanma içinde yer alan zevatın aynı zamanda devlete karşı savaş açmış olan illegal örgütlenmelerle ve özellikle PKK yönetimiyle irtibatlı olduğuna ilişkin iddia ve kuşkular ilk olarak 28 Şubat sürecinde dile getirilmeye başlanmıştı.

PKK’nın ortaya çıkıp hızla gelişmesi hep bir kuşku odağıydı zaten. Ergenekon dolayısıyla ortaya çıkan tablo bu konuda da aydınlatıcı oldu. Artık PKK’nın devletin kimi birimleri tarafından özel bir amaçla kurdurulduğuna ve Öcalan’ın süreç boyunca kullanılmış olduğuna dair kesin bir kanaat oluşmuş durumda. Şimdi, PKK’nın varlığına ve yaptığı eylemlere neden dolayı ihtiyaç duyulduğu ve ilişkilerin kurumsal mı yoksa kişisel mi yürütüldüğü soruları tartışılıyor.

28 Şubat demişken... bu lağımın 28 Şubat sürecinde patlamış olması tesadüf değil. O dönemde en az bugünkü Ergenekoncular kadar gözünü hırs bürümüş adamlar çıkmıştı siyaset sahnesine. Dolayısıyla Öcalan’a o günlerde “Biz Çiller’i öldürelim, sen üstlen” diye bir teklifte bulunmuş olmaları bana hiç şaşırtıcı gelmedi. Zaten

Öcalan bunu bugün söylüyor, yani siyasi dengelere etkisinin düşünülemeyeceği bir günde.
***

Türkiye’nin seçilmiş başbakanını ortadan kaldırmak için PKK ile işbirliği yapmayı düşünebilecek insanların varlığı bizi şaşırtmıyor. Ne acı.

***

Bu tablo Kürt meselesinde en azından çözümün bir boyutunun Ergenekon davasının akıbetine endeksli olduğunu gösteriyor. Çözümün sürekli ertelenmesine ve Kürt meselesinin kangren hale getirilmesine yol açan mekanizmanın tesirsiz hale getirilmesi gerekiyor çünkü. Bu mekanizma aynı zamanda sivil siyasetin iktidar alanını sınırlamak amacıyla da işlev görüyor. Dolayısıyla hem Ergenekon için hem de Kürt sorunu için ortak bir çözüm yolu var, diyebiliriz. Bu da demektir ki iki mesele beraberce çözülecek.



Bu haber 547 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,956 µs