En Sıcak Konular

Antalya'da 'denizanası' uyarısı

7 Ağustos 2009 18:13 tsi
AKDENİZ Üniversitesi, Antalya sahillerinde son günlerde çok fazla görülmeye başlayan Kızıldeniz'den giren ‘Rhopilema Nomadica’ türü denizanası ile ilgili uyarılarda bulundu. Açıklamada, bu tür denizanalarıyla temastan kaçınılması istendi.

Son günlerde Antalya kıyılarında fazla sayıda denizanasına rastlanılması nedeniyle tatilciler ve deniz tutkunları, dikkatli olmaları konusunda uyarıldı. Kıyılarda görülen denizanasının Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi tarafından incelemeye alındığı ve bu deniz anasının Rhopilema Nomadica türü olduğunun ortaya çıktığı belirtildi. Süveyş Kanalı aracılığı ile Kızıldeniz’den Akdeniz’e girdiği düşünülen bu deniz anasının kütlesel olarak büyük bir denizanası türü olduğu belirtilen açıklamada, şöyle denildi:
“Eşeyli ve eşeysiz olarak çoğalma özelliğine sahip olan bu tür, çok hızlı bir şekilde çoğalma yeteneğine sahiptir ve turizmin yoğun olduğu Haziran, Eylül ayları arasında en yoğun olarak görülmektedir. Akdeniz’e evsel atıkların girişi, akarsularla besleyici elementlerin taşınması ve akıntıların, İsrail, Lübnan, Suriye ve Türkiye kıyılarını takip ederek batıya doğru olması, yine bu güzergâh üzerinde Seyhan, Ceyhan ve Göksu gibi akarsuların besleyici element taşımaları, türün üremesi ve gelişmesi için Doğu Akdeniz’de uygun hidrolojik koşulları oluşturmaktadır.”

TEMASTAN KAÇININ

Yakıcı kapsüllerinin olması nedeniyle bu türle temas edildiğinde insanlarda yangı, kaşıntı, deride kızarıklık ve su toplama gibi klinik etkilere neden olduğu belirtilen açıklama şöyle devam etti:
“Bu olumsuzlukların yaşanmaması için yüzücülerin, dalgıçların ve balıkçıların dikkatli olmaları ve denizanasıyla temastan kaçınmaları gerekir. Ayrıca zehirlenmelere karşı alerjisi bulunanlarda, daha ciddi klinik vakalar görülebilir. Özellikle küçük çocukların kıyılara vurmuş denizanalarına elle temas etmemeleri, temas etmişlerse, ellerini vücutlarına ve gözlerine sürmemeleri gerekir. Denizanalarında bulunan yakıcı kapsül hücreleri, deriyle teması sonucunda patlar ve zehrini deriye zerk etmesiyle yanma ve kaşıntı başlatır. Kaşıntı daha sonra yerini acıya ve kızarıklığa bırakır. Denizanasının dokunduğu bölgeyi amonyaklı su veya sirke ile silmek, kazazedeyi rahatlatır. Ciddi yaralanmalarda doktora başvurmak gerekir.”

PLAJLARA KORUMA BANTI

Konuyla ilgili incelemeleri yapan Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. M.Cengiz Deval, plajlarda geniş gözlü ağlarla koruma bantları oluşturularak ve bu bantlara takılan denizanalarının toplanarak uzaklaştırılabileceğini söyledi. Çoğu denizanasının ya kıyıya vurmuş halde ya da dalgada bulunduğunu söyleyen Doç. Dr. Deval, plajlarda bunların gözlenerek toplanması ve uzaklaştırılması gerektiğini belirtti.



Bu haber 1,391 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,791 µs