En Sıcak Konular

Din kursu tartışması

7 Ağustos 2009 17:39 tsi
KKTC Din İşleri Başkanı Yusuf Suiçmez, "yaz dönemi dini bilgiler kursu" konusundaki sıkıntı ve sorunların, demokratik ve çağdaş toplumlarda olduğu gibi karşılıklı saygı içinde diyalogla çözülebileceğini söyledi.

Suiçmez, düzenlediği basın toplantısında, son zamanlarda KKTC gündemini meşgul eden kurs konusunda bilgi verdi. Kursların "Kıbrıs Türk kültürüyle bağdaşmadığı" iddialarına, "dinin Müslüman Kıbrıs Türk toplumunun hayatında 1571'den beri bulunduğu" karşılığını veren Suiçmez, din kursları için "Kıbrıs Türk kültürüne aykırıdır" denmesinin, "bilim dışı bir yargı, Kıbrıs Türk kültürünün gerçeğini görmemek ve kültürünü farklı bir yöne çekmek olduğunu" ifade etti.

Kursların, KKTC Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile yapılan protokolün ardından açıldığını anlatan Suiçmez, bu kurslara katılımın gönüllü olduğunu kaydetti.

Kurslara KKTC vatandaşı olan ve ilkokul 4. sınıfa giden çocukların katılabileceğini belirten Suiçmez, kurslara vatandaş olmayan çocukların da Din İşleri Başkanlığının izniyle katılabildiğini ifade etti.

Bakanlıkla yapılan protokole göre kursları bazı şartları yerine getirerek açtıklarını söyleyen Suiçmez, bu şartların; kursun verileceği mekanın uygun olması, yaş sınırı, kursları ehil insanların vermesi ve müfredat olduğunu kaydetti.

Bu şartları yerine getirdiklerini ve diğer kurslarda olduğu gibi dini bilgiler kursunu da açtıklarını belirten Suiçmez, öğretmen sendikalarının bu konuya karşı çıktığını ve kursların verilmemesini istediğini anımsattı.

Suiçmez, yapıcı her türlü eleştiriye açık olduklarını, kursların denetiminin kolay olduğunu, isteyen herkesin de bu kursları izleyebileceğini ifade ederek, sendikaların tutumunu eleştirdi.

Din İşleri Başkanlığının kurslar konusunda anayasaya uygun bir şekilde görevini yerine getirdiğini kaydeden Suiçmez, sendikaların, Akova ve Değirmenlik köyündeki okullarındaki kurslarda dersleri engellediğini savundu. Suiçmez, bu konuda bakanlıkta sendikalarla toplantı yaptıklarını ve tansiyonun yükseltilmemesi için Akova ve Değirmenlik kurslarının yerlerinin değiştirilmesi kararını aldıklarını söyledi.

Öğrencileri kurslar çerçevesinde kültür gezilerine çıkardıklarını ve Kıbrıs Türk kültürü yanında diğer kültürleri de tanıttıklarını anlatan Suiçmez, başkanlık olarak yasadışı bir şey yapmadıklarını, sadece anayasayla kendilerine verilen görevi yerine getirdiklerini belirtti.

"KIBRIS TÜRK HALKI MÜSLÜMANDIR"

Suiçmez, Kıbrıs Türk halkının Müslüman bir halk olduğunu, dinin ve müftülüğün de 1571'den beri burada bulunduğunu ifade ederek, bunun Rum kesiminde kalan 125 cami ve KKTC'de bulunan 1974 öncesi camilerden görülebileceğini söyledi.

"Kıbrıs Türk halkının bu gerçeğini görmemenin kültürü farklı yöne çekmek olduğunu" kaydeden Suiçmez, bir soruya karşılık, "Alevi-Sünni ayrımının dini değil, siyasi bir ayrım olduğunu, burada sadece yorum ayrılığı bulunduğunu, ancak herkesin Allah'a inandığını" ifade etti.

Suiçmez, kurslardaki ders kitaplarının Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlandığını ve Türkçe olduğunu, ancak her dinde olduğu gibi bazı duaların orijinal dilinde öğrenilmesi gerektiği için bazen Arapçanın da kullanıldığını belirtti.

A.A.



Bu haber 557 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,276 µs