En Sıcak Konular

Çin borsaları kapılarını yabancılara açıyor

7 Ağustos 2009 16:13 tsi
Çin'deki menkul kıymetler borsalarının kapılarının yurt dışında kayıtlı işletmelere açılmasıyla ilgili olarak bir Çin yetkilisi tarafından ilk kez takvim açıklandı.

Şanghay Belediye Başkan Yardımcısı Tu Guangşao Çin Uluslararası Radyosu;nun internet sayfasında yer alan demecinde, yabancı işletmelere ait hisse senetlerinin Şanghay Menkul Kıymetler Borsası'nda işlem görmesine önümüzdeki yıl izin verileceğini belirterek, bunun şehrin uluslararası finans merkezi haline gelmesi için belirlenen uzun vadeli planın bir parçası olduğunu söyledi. Tu, yabancı işletmelere ait hisse senetlerinin Şanghay Menkul Kıymetler Borsası'nda Çin parası Renminbi bazında işlem göreceğini de sözlerine ekledi.

Bu yeni uygulamanın Çinli yatırımcılara daha fazla seçenek sunacağı gibi, daha fazla yüksek nitelikli yabancı işletmenin Şanghay;da faaliyet göstermesini de sağlayacağı görüşü savunuluyor.

Başta HSBC Holding, Hang Seng Bankası, Reuters Ajansı ve Volkswagen Grubu olmak üzere çok sayıda yabancı işletmenin Çin borsalarına girmek için hazırlıklara başladıkları bildirildi.

“ÇİN EKONOMİSİ YENİDEN YÜKSELİŞE GEÇTİ"

Asya Kalkınma Bankası Çin Temsilciliği'nde görevli üst düzey ekonomist Zhuang Jian, devletin uyguladığı ekonomiyi canlandırma paketi sayesinde Çin ekonomisinin gerilemeden kurtularak yeniden canlanmaya başladığı görüşünü ifade etti.

Zhuang, Çin'deki ekonomik büyümeye sürdürülebilirlik kazandırmak için sektörlerin yapısal düzenlemelere ve enerji tasarrufu ile kirlilik boşaltımını azaltma çalışmalarına devam edilmesi gerektiğine de işaret etti. Zhuang, Çin hükümetinin sağlık ve konut gibi vatandaşların yaşamını ilgilendiren alanlar ile enerji tasarrufu, kirlilik boşaltımının azaltılması ve çevre koruma çalışmalarına yapılan harcamaları geçen yılın dördüncü çeyreğinden bu yana büyük ölçüde artırmasının büyüme hızının korunması, iç talebin artırılması, yapısal düzenlemelerin hızlandırılması ve vatandaşların yaşam koşullarının düzeltilmesi açısından önemli rol oynadığını ileri sürdü.

Çin hükümetinin iç talebin ekonomik büyümedeki rolünü artırmak için yeni önlemler alması gerektiğini kaydeden Asya Kalkınma Bankası ekonomisti, hükümetin yatırımlarına aşırı derecede bağımlı kalınması durumunda sektörlerin yapısal dengesizlik sorununun çözümünün çok zor olacağını savundu.

A.A.



Bu haber 577 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,320 µs