süpriz öneri | " /> süpriz öneri | "/>

En Sıcak Konular

Japonya'dan süpriz öneri

7 Ağustos 2009 14:10 tsi
Japonya'dan süpriz öneri Japonya'da muhalefet lideri ve Başbakanlık için en güçlü aday Yukio Hatoyama, Asya için tek para birimi yaratılmasını istediğini bildirdi.

Japon dergisi Voice'un pazartesi günü çıkacak sayısında yayımlanacak mülakatında Hatoyama, Asya'daki bütün para birimlerini birleştirerek ortak bir Asya para birimi oluşturulmasını önerdi.

Japon demokrat partisinin (PDJ) lideri Hatoyama, ABD para birimi doların saltanatının güçsüzleştiğini ve sona ereceğini, bu yüzden de Asya ülkelerini milliyetçi tavırlarını aşıp bölgede ekonomik güvenliği sağlamaya yönelik işbirliği kuralları oluşturmaya çağırdı.

"Ortak Asya para birimi en az 10 yılda yaratılır" diyen Hatoyama "Bu tür bir para birimi bölgedeki politik gerilimleri azaltmaya katkıda bulunur" diye konuştu.

Japonya'da 30 Ağustos'ta düzenlenecek genel seçimlerin gözde adayı Hatoyama, dünyanın yaşadığı ekonomik krizin, doların hakimiyetindeki ekonomik sistemin sağlamlığını ve sürekliliğini tartışmalı hale getirdiğini belirtti.

Asya'da ortak para birimi fikri, 1990'lı yılların başlarında ortaya atılmış ve 1997 ekonomik kriz döneminde bütün Asya kıtasında güncel hale gelmişti. Ekonomi uzmanları, Asya ülkeleri arasındaki politik ve ekonomik sistemlerin arasındaki büyük farklılıklar ve diplomatik anlaşmazsızlıklar nedeniyle böyle bir projenin imkansız olduğunun altını çizseler bile, ortak Asya para birimi fikrinin güncelliğini hala koruduğu ifade ediliyor.

Genel seçimler sonucu Başbakan olması halinde Hatoyama, Japon halkına, ABD'den bağımsız politikalar takip edeceği konusunda söz verdi. Japonya, doğu Asya Pasifik bölgesinde ABD'nin en yakın müttefiklerinden biri.

A.A.



Bu haber 995 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,815 µs