En Sıcak Konular

Sağlık harcamalarına büyük neşter

7 Ağustos 2009 13:30 tsi
Hükümet, bütçenin en büyük kara deliklerinden olan sosyal güvenlik açıklarını kapatmak için hummalı bir çalışma başlattı.

Ekonomi yönetimi, kamuya çıkardıkları faturalar hızla artan özel ve üniversite hastanelerine; ‘dar bir elbise’ dikerek, bu elbiseye sığın; diyecek. 4 yıldır ele alınmadığı belirtilen Sağlık Uygulama Tebliği yeniden düzenlenecek. 

Ekonomi yönetiminin sağlık harcamalarına neşter vurulmasının en önemli gerekçesini ise 2002 yılında 7.2 milyar lira olan faturanın 2009 yılı itibariyle 5 kat artarak, 36 milyar liraya yükselmesi oluşturuyor. Bu giderlerin zapturapt altına alınması için öncelikle özel ve üniversite hastanelerinin kamuya çıkardıkları faturalar ele alınacak. Devlet hastanelerinde uygulanan ‘global bütçeleme’ sistemi özel ve üniversite hastanelerini de kapsayacak şekilde genişletilecek.
 
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) yeni Başkanı Emin Zararsız, basın mensuplarıyla düzenlediği tanışma toplantısında, sosyal güvenlik sistemine ilişkin çalışmalar konusunda bilgi verdi. Kamu sağlık harcamalarının bütçe üzerinde yük oluşturmaya başladığına dikkat çeken Zararsız, bu harcamaların finansmanı, sürdürülebilirliği konusunda sıkıntı ortaya çıktığını söyledi.

Harcamalar 5 kat arttı

Sağlık harcamalarının, 2009 yılı itibariyle 36 milyara yükseldiğini belirten Zararsız, bu harcamaların sürdürülebilir kılınması için ilgili bakan ve kurumların katılımıyla 3 haftadır yoğun bir çalışma yaptıklarını açıkladı.

4 yıldır üzerinde çalışılmayan Sağlık Uygulama Tebliği’nde de değişiklik yapılmasına dair çalışmaların sürdüğünü belirten Zararsız, Tebliğ’in daha rasyonel hale getirileceğini söylemekle yetindi.

Sağlık Uygulama Tebliği, sağlık yardımları SGK tarafından karşılanan kişilerin kurumca finansmanı sağlanan sağlık hizmetlerinden, yol, gündelik ve refakatçi giderlerinden yararlanma esas ve usullerini düzenliyor.

Vatandaş değil, özel hastaneler hedefte

Çalışmaların devam etmesi nedeniyle detaylı bilgi veremeyeceğini belirten Zararsız, hizmet sunucuları açısından alınması gereken tedbirlere dikkat çekti. Zararsız, kriz döneminde ve kriz sonrasında kamunun alması gereken önlemler olduğu gibi özel kesimin de özellikle verimlilik artışları yoluyla maliyetleri düşürmesi gerektiğine vurgu yaptı.
 
Alınacak tedbirlerle vatandaşın sağlık hizmetlerine erişiminin azaltılmayacağını belirten Zararsız, hizmet sunucuları açısından alınması gereken önlemler olduğunu söyledi. Bu çerçevede kamu hastanelerinde uygulanan bütçeleme sisteminin özel hastaneler, üniversite hastaneleri ve ilaç firmalarına da uygulanacağını söyledi.

Yüzde 30 fark

SGK’nin bir geri ödeme kuruluşu olduğunu belirten Zararsız, bazı kuruluşların faturalarında yüzde 1 ila 3 oranında hata olurken; bazılarında bu oranın yüzde 30’lara kadar çıktığını ifade etti. Zararsız, “Demek ki bazı kuruluşlara karşı önlem almanız gerekiyor” dedi.

Hürriyet



Bu haber 696 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,179 µs