En Sıcak Konular

Rusya Türkiye'de araştırmalara başlıyor

7 Ağustos 2009 13:24 tsi
Rusya Türkiye'de araştırmalara başlıyor Rusya ile gidilen "stratejik ortaklığın" detayları belli olmaya başladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, nükleer santral ihalesine dönük fiyatın makul bir seviyede olması gerektiğini vurgularken, “makul fiyat ve şartların yakalanmasıyla alakalı hangi argümanların kullanılması gerekiyorsa, bunların her birini zorlayacağız” dedi.

Yıldız, nükleerde fiyatın aşağıya çekilmesiyle alakalı yüzde 15, yüzde 25'lere kadar makul bir oranda kamu payının gerçekleşmesinin de söz konusu olabileceğini bildirdi.

Bakan Yıldız, dün Rusya ile Türkiye arasında enerji alanında imzalanan protokollere ilişkin sorularını yanıtladı.

Nükleer santral ihalesine dönük Rusya Federasyonun verdiği fiyat teklifine ilişkin bir soru üzerine Yıldız, bu konuda sürecin ve görüşmelerin devam ettiğini, önemli olanın makul fiyatlara ulaşmak olduğunu söyledi.

Yıldız, dün yapılan protokolle Türkiye'nin nükleer santral kurumuyla ilgili kararının siyasi irade olarak arkasında olunduğunun beyan edildiğini bildirdi.

Yapılan görüşmelerde kendilerinin nükleer santrali kurmak istediklerini, Rus tarafının da bu ihaleyi almak istediğini bir kez daha ifade ettiğini anlatan Bakan Yıldız, “tabii bu makul şartlar oluşması halinde gerçekleşebilecek durumlardır. Sonucu evet ya da hayır... Bu konuda biz gerekli şartların oluşması halinde ancak bu yapı (evet) diye sonuçlanabilir” diye konuştu.

Nükleerde fiyatın aşağıya çekilmesiyle alakalı yüzde 15, yüzde 25'lere kadar makul bir oranda kamu payının gerçekleşmesinin de söz konusu olabileceğini belirten Yıldız, bunu şartların ve önümüzdeki sürecin göstereceğini söyledi.

Dünyadaki 440 tane santralde tamamen özel sektör payı olmadığına dikkat çeken Yıldız, fiyat konusunda ülke çıkarını etkileyebilecek her türlü faktörü masaya getirebileceklerini kaydetti.

Türkiye ile Rusya arasında nükleer santral ihalesine dönük karşılıklı müzakerelerin ve değerlendirmelerin sürdüğüne işaret eden Yıldız, “makul noktaların, makul fiyat ve şartların yakalanmasıyla alakalı hangi argümanlarımın kullanılması gerekiyorsa bunların bunların her birini zorlayacağız” diye konuştu.

GÜNEY AKIM VE SİSMİK ÇALIŞMALAR

Türkiye ile Rusya arasında “Türkiye Cumhuriyeti'nin Ekonomik Münhasır Sahasında Güney Akım Projesiyle İlgili Sismik Araştırmaların Yapılmasına İzin Veren” anlaşmanın imzalandığını hatırlatan Yıldız, Rusya'nın bu kapsamda, bir iki ay içinde araştırmalara başlayacağını tahmin ettiğini söyledi.

Yapılan sismik araştırmalara göre, sonuçların değerlendirileceğini ifade eden Yıldız, Güney Akım Projesi ile Türkiye'nin özellikle jeostratejik konumunun vurgulanacağını ifade etti.

Güney Akım projesinin Nabucco'nun alternatifi olmadığını belirten Yıldız, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin şu anda 522 milyar metreküp doğal gaz kullandığını, büyüme hızları dikkate alındığında 2030 yılında bu ihtiyacın 700 milyar metreküpe kadar çıkacağının öngörüldüğünü kaydetti.

Bakan Yıldız, “Türkiye, hem Nabbucco hem Güney Akım'da yürüttüğü sağlam ve kalıcı politikalarda jeopolitik konumunu son derece kuvvetlendirmektedir” dedi.

SAMSUN-CEYHAN BORU HATTINA RUS KATKISI

Rusya'nın, Samsun-Ceyhan hattına ne kadarlık petrol katkısı sağlayacağına ilişkin soru üzerine de Yıldız, şunları kaydetti:

“Samsun-Ceyhan hattına ilişkin taraflar katkı koyar diyoruz. Rusya'nın elinde bulunan petrolün Samsun-Ceyhan'a yetecek kadarını ayırmasını, through-put dediğimiz bir petrol garantisini buraya oluşturmasını karşılıklı konuştuk. Bu oran yine oradaki fizibilite çalışmalarının karşılıklı yapılmasıyla netleşecektir.”

2011 yılında bitecek Battı Hattının kontratının uzatılması konusunda da yapılan görüşmeler sonucu prensip kararı alındığını belirten Yıldız, bunun hangi şartlar, fiyatlar, hangi süreyle uzatılmasıyla alakalı görüşmelerin devam edeceğini ifade etti.



Bu haber 1,198 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,500 µs