En Sıcak Konular

Rus tekeline Türkiye'den büyük darbe

0 0 0000 00:00 tsi
Rus tekeline Türkiye'den büyük darbe Rus Nezavisimaya gazetesi, Rusya'nın, Hazar bölgesindeki petrol ihracatındaki tekel pozisyonunu kaybetmeye başladığını belirterek, Kazak petrolünün Türkiye'den geçeceğini bildirdi.

Gazetede, “Tengiz Petrolü Türkiye'den geçecek” başlığıyla yayımlanan haberde, Kazakistan'ın Tengiz petrol yataklarını işleten “KazMunayGAz” şirtketinin Moskova ile anlaşamayınca, AGİP ve “TengizŞevroil” şirketleriyle ”Kazakistan Hazar Ulaştırma Sistemi (KHUS)” kurulması konusunda anlaşmaya vardığı kaydedildi.

Anlaşmaya göre Kazakistan artık, Rusya'yı transit ülke olarak kullanmadan dünya pazarlarına yılda 38 milyon ton petrolü Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattından ihraç edecek.

Haberde, Kazakistan'ın Rusya'yı transit ülke olarak artık kullanmayacak olmasının Hazar Petrol Boru Hattı Konsorsiyumunu zor durumda bırakacağı belirtilerek, şu görüşlere yer verildi:  “Şu anda Tengiz petrolleri, Hazar Petrol Boru Hattı Konsorsiyumu kullanılarak Novorosiysk limanına ulaştırılıyor, oradan da dünya pazarlarına gönderiliyor. Rusya, petrol boru hattından ihracat hacminin yükseltilmesini beklerken, bu boru hattından Kazak petrollerinin ihracatının tamamen durdurulması ile karşılaşabilir.”

KHUS petrol boru hattının, mevcut Bakü-Tiflis boru hattını kullanarak Kazak petrollerini dünya pazarlarına ihraç edeceği belirtilen haberde, “Daha önce, Kazakistan'ın artan petrol ihracatı için Rusya'nın Novorosiysk limanının kullanılması öngörülüyordu. Ancak Rus yetkilileriyle transit geçiş fiyatlarının yükseltilmesi ve kredi yüzdelerinin düşürülmesi konusunda ortaya çıkan anlaşmazlıkları göz önünde bulunduran Kazakistan, mevcut Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattını kullanarak kendi petrollerini Türkiye üzerinden ihraç etme kararı aldı” denildi.
Rus uzmanlar, Kazakistan'ın bu yeni boru hattını gündemine almasının Rusya'nın transit ülke önemini giderek azaltacağına dikkat çektiler.

Hürriyet



Bu haber 277 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,135 µs