Tarihi imza dünya basınında | " /> Tarihi imza dünya basınında | "/>

En Sıcak Konular

Tarihi imza dünya basınında

7 Ağustos 2009 11:45 tsi
Tarihi imza dünya basınında
Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in Ankara ziyaretinde atılan tarihi imza dünya basınında da geniş yankı buldu.

Batı medyası, Türkiye ile Rusya arasında enerji alanında varılan anlaşmalar sayesinde Moskova'nın enerji hakimiyetini pekiştirdiğini yazarken, bazı gazeteler uluslararası ilişkilerde dostluğun değil, çıkarın önemli olduğunun bir kez daha görüldüğünü vurguladı.

New York Times: “Türkiye, Moskova'nın enerji hakimiyetini pekiştirdi"
"Türkiye, Rusya'nın Karadeniz'den geçecek boru hattı için karasularını kullanmasına izin vererek, Moskova'nın Avrupa'nın enerjisi üzerindeki hakimiyetinin pekişmesine yardımcı oldu. Rusya'dan Bulgaristan aracılığıyla Avrupa'ya uzanan boru hattı, enerji arzı üzerindeki Rus hakimiyetinin artmasına ilişkin Avrupa ülkelerinin endişelerini yoğunlaştırmıştı."

Financial Times: “Anlaşma, dost değil, ortak olduğunu gösterdi"
"Vladimir Putin, beyaz sularda rafting yapmaktan daha fazla ustalık gerektiren bir görev için Türkiye'deydi. Sibirya'daki fotojenik tatille tazelenen Rusya Başbakanı, ev sahibini Güney Akım konusunda ikna etmek için Ankara'daydı. Putin'in elde ettiği başarı, boru hattı reel politiğinin mükemmel bir örneği oldu. Putin ile mevkidaşı Erdoğan arasında varılan anlaşma, hayati çıkarların tehlikeye girmesi halinde ortada dost değil, sadece çıkar ortaklıklarının bulunduğunun açık bir kanıtı oldu."

El Cezire: “Putin, Güney Akımı'nın Nabucco'ya rakip olmadığını söyledi"
"Putin, Türkiye ile varılan anlaşmanın ardından yaptığı açıklamada, Güney Akımı projesinin, Avrupa'nın desteklediği Nabucco projesine alternatif olduğunu, ama ona karşı rakip olarak görülmemesi gerektiğini söyledi. Rusya, Güney Akımı projesinin Avrupa Birliği ülkelerindeki Rus enerji hakimiyetini pekiştireceğini umuyor."

Moscow Times: “Putin'e göre Güney Akım, Nabucco'nun önünü kesmeyecek"
"Türkiye, karasularının Gazprom ve Eni tarafından Güney Akımı boru hattı için kullanılmasını kabul etti. Erdoğan, Nabucco ile Güney Akımı'nın rakip olmadığını, birlikte enerji yollarını çeşitlendireceğini söyledi. Putin ise, Güney Akımı'nın Nabucco'nun önünü kesmeyeceğini belirtti."
 
Ria Novosti: “Güney Akımı, Nabucco'ya rakip değil"
"Moskova ile Ankara, Güney akımının Türk sularında geçmesi konusunda anlaştı. Putin, Güney Akımı'nın 11 milyar dolarlık Nabucco projesine rakip olmadığının altını çizdi."
 
Agenzia Giornaliskica İtalia: “Anlaşma, İtalya'nın yürüttüğü ticari diplomasinin zaferi"
"Başbakan Silvio Berlusconi, “Büyük başarı. Yürüttüğümüz ticari diplomasi sayesinde, Türkiye Eni ile Gazprom'un birlikte inşa edeceği büyük bir boru hattının, Karadeniz'de kendi karasularından geçmesini kabul etti" dedi. Berlusconi, Samsun-Ceyhan petrol boru hattı ile Güney Akım'ın, İtalya'nın arabuluculuk girişimlerinin bir sonucu olduğunu ve Avrupa'nın enerji arzı güvenliği ve istikrarını sağlamak açısından büyük önem taşıdığını söyledi."

Radia France International: “Putin ve Erdoğan arasında özel bir kimya var"
"Rusya ile Türkiye arasında varılan anlaşma, Rusya'nın Nabucco boru hattına karşı yürüttüğü mücadelede yeni bir zafer oldu. Türkiye Güney Akımı projesini reddetseydi, Rusya Ukrayna'nın karasularını kullanmak zorunda kalacaktı. Gözlemciler, Putin ve Erdoğan'ın, aralarında en zor sorunların bile üstesinden gelebilecek kişisel bir kimya geliştirdiklerini belirtiyor."

ÇOK HASSAS İMZA DÜN ATILDI

Ankara'da, 6 Ağustos'ta, Türkiye ve Rusya arasında enerji konulu 12'si hükümetlerarası 20 ayrı belge imzalandı; Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Federasyonu Başbakanı Vladimir Putin kritik "Gaz alanında işbirliği" ve "Petrol alanında işbirliği" protokollerine imza koydu. Törene İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi de katıldı.

cnnturk



Bu haber 583 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,503 µs