En Sıcak Konular

Moody's notları düşürmesini böyle savundu

7 Ağustos 2009 11:30 tsi
Moody's'in dünyada bankalar batarken Türk bankalarında değerlendirme notlarını indirmesi tepkilere neden olmuştu. Moody'a kendini böyle savundu.

Moody's Finansal Kuruluşlar Grubu Başkan Yardımcısı ve Kıdemli Analist George Chrysaphinis, bankaların kredi notlarını olası bir indirim için gözden geçirme kararlarının, Türk bankalarının performansları hakkındaki negatif görüşlerinden değil, ülke notu Aaa seviyesinden daha düşük olan dünyadaki bütün banka sistemleri için devlet desteği konusundaki yeni yaklaşımdan kaynaklandığını bildirdi.

Moody's'in Türk bankalarını izlemeye almasına ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan George Chrysaphinis, ''Türk bankacılık sisteminin oldukça sağlıklı olduğu görüşüne katılmıyor değiliz'' dedi.

Chrysaphinis, bazı Türk bankalarının yerel para mevduat notlarını olası not indirimi için gözden geçirme kararlarının bankaların finansal sağlıklarına dair kaygılardan kaynaklanmadığı belirterek, şöyle devam etti:

''Aslında, basın bildirimizde açıkça belirttiğimiz gibi ekonominin resesyonda olmasına ve önümüzdeki aylarda varlık kalitesinde bozulma beklentilerimize rağmen, bankaların güçlü sermaye yapısı ve karlılığı finansal sağlıklarını sürdürmekte yardımcı olacaktır. 15 banka finansal güçlülük notlarımızdan 14'ünün durağan görünümde (birinin de pozitif görünümde) olması bu görüşümüzün açık bir göstergesidir.

Kredi notlarını gözden geçirme kararımız yerel para mevduat notları ile ilgili olup, bu notlar devletin ve hissedarların destek sağlama isteklerini ve kabiliyetlerini içermektedir - ki şayet ve ne zaman böyle bir destek gerekirse - Kredi notlarını gözden geçirme kararımız Moody's'in bankaların yerel para notları içinde öngördüğümüz devlet desteğinin yeniden değerlendirilmesinden kaynaklanmaktadır.''

''BANKACILIK SİSTEMİNİN NASIL ETKİLENECEĞİNİ SÖYLEMEK ZOR''

Ülke notu Aaa seviyesinden daha düşük olan dünyadaki bütün banka sistemleri için bu devlet desteğinin yeniden değerlendirilmesinin uygulandığını ifade eden Chrysaphinis, sonuç olarak Moody's'in çeşitli ülkelerdeki bankaların yerel para mevduat notlarının olası indirilmesi için gözden geçirme kararını açıkladığını vurguladı.

Chrysaphinis, Moody's'in devletlerin bankacılık sistemlerini destekleme isteklerini ve kabiliyetlerini yeniden değerlendirmesinin nedenini iki ay önce bankalara gönderdikleri raporlarında açıkladıklarını, yeniden değerlendirmelerinin, Moody's'in küresel finansal kriz boyunca devletlerin bütün bankacılık sistemlerini uzun dönem zarfında nasıl ve önemli bir şekilde desteklemek zorunda kaldıkları gözlemlerine dayandığını kaydetti.

George Chrysaphinis, şunları kaydetti:

''Kredi notlarımızın devlet desteğini içermesindeki yeni yaklaşımı yansıtmak amacıyla gözden geçirme kararımız gerçekten de bazı yerel para mevduat notlarının düşürülebileceğini önermektedir. Bankacılık sisteminin nasıl etkileneceğini söylemek zor. Vurgulanması gereken nokta ise kredi notlarını olası bir indirim için gözden geçirme kararımız bankaların performansları hakkındaki negatif görüşümüzden değil, ülke notu Aaa seviyesinden daha düşük olan dünyadaki bütün banka sistemleri için devlet desteği konusundaki yeni yaklaşımdan kaynaklanmaktadır.''

aa



Bu haber 494 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,694 µs