risk alıyoruz | " /> risk alıyoruz | "/>

En Sıcak Konular

Arınç: Seçimler öncesi risk alıyoruz

6 Ağustos 2009 14:53 tsi
Arınç: Seçimler öncesi risk alıyoruz Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, ''Aslında biz iktidar olarak çok büyük bir risk alıyoruz. İki sene sonra seçimler var." dedi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, ''Aslında biz iktidar olarak çok büyük bir risk alıyoruz. İki sene sonra seçimler var. Bu seçimlerin sonucunu etkileyebilecek en önemli iş bu demokratik açılım projemizdir'' dedi.

Arınç, NTV'de katıldığı canlı yayında Murat Akgün'ün sorularını yanıtladı. ''CHP Genel Başkanı Deniz Baykal DTP ile görüşmenin İmralı ya da PKK ile görüşmek sayılacağını söyledi. Bu konudaki değerlendirmeniz ne olacak?'' sorusu üzerine Arınç, ''Tabii böyle bir yakıştırmayı, böyle bir ağır konuşmayı Sayın Baykal'dan beklemezdim. Tamamen yanlış buluyorum'' yanıtını verdi.

''Sayın Başbakan'ın DTP temsilcileri ile görüşmesini olumlu buluyorum'' diyen Arınç, daha önce de yaptığı bazı konuşmalarda DTP temsilcileriyle görüşülmesi gerektiğini ifade ettiğini hatırlattı. Anayasa'da siyasi partilerin demokratik yaşamın vazgeçilmez unsurları olduğu hükmünün yer aldığını, partinin isminin ne olduğunun önem taşımadığını belirten  Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Çünkü siyasi partiler, halkımızı temsil ediyorlar. Farklı görüş ve düşünceler olabilir, bunların bir partisi olur, bunlar halktan oy alırlar ve aldıkları oy kadar da parlamentoda temsil edilirler. Bugün DTP'nin hakkında kapatma davası açılmış olsa bile, hatta kapatılacağına büyük ihtimalle karar veriliyor olsa bile, bu parti diğer partiler kadar meşru ve yasaldır.

Dolayısıyla onlarla görüşmek, demokrasinin, Anayasamızın da gereğidir. Düşüncelerini yanlış bulabilirsiniz, hatta şok edici bulabilirsiniz, konuşmalarından hiç hoşlanmıyor olabilirsiniz, ama bir siyasi partidir ve saygıya layıktır. Dolayısıyla, o siyasi partiyi hasım gibi görerek onun bulunduğu yerde bulunmamanın bile tepki göstermenin bile yanlış olduğunu düşünenlerdenim.''

''BAZI DELİLER YAPABİLİR, AMA...''

TBMM Başkanlığı döneminde de yaptığı yurt gezilerinde belediye başkanlarını kim olursa olsun ziyaret ettiğini belirten Arınç, ''Halkın seçtiği insanlara saygı göstermek zorundayız. Onlar bir parti de olabilir, bir kişi de olabilir. Sayın Başbakan'ın uzun bir aradan sonra -ki gerekçelerini kendisi anlatıyordu- DTP Genel Başkanı ve temsilcileriyle görüşmesini olumlu buluyorum ve buna yönelik itirazları Anayasa kapsamında yanlış buluyorum'' dedi.

''DTP ile görüşmeyi 'eşit olarak Kandil ile görüşmek, eşit olarak PKK ile görüşmek' olarak vasıflandırmak bence o kadar yanlıştır ki bunu tarif etmekte zorlanıyorum'' diyen Arınç, şunları kaydetti:

''Hatta, böyle birşey vaki olsa bile bunu bir siyasetçinin ifade etmesini çok yanlış buluyorum. İki açıdan meseleye bakabiliriz, söylemleri, davranışları, konuşmaları, birliktelikleri, aynı tabana hitap ediyor oluşları, bununla ilgili bugüne kadarki söylemleri, DTP hakkındaki zaten bizim de itirazlarımızdır.

Ama bunu bir terör örgütüyle özdeş hale getirmek bir siyasetçiye yakışmaz. Sayın Baykal, fevkalade büyük bir yanlışlık yapmıştır. Çünkü biz o bölgede yaşayan ve kendilerini 'Kürt kimliğiyle' tanımlayan insanlarımızı masum insanlar olarak görüyoruz. Böyle de görmeye de mecburuz. Terörist ile bölge halkı arasında bir ayrım yapmadıktan sonra 'Kürt eşittir PKK'lıdır' söylemini Türkiye'de bazı deliler yapabilir, ama bunu bir siyasetçinin yapması fevkalade yanlıştır.

Baykal ile ilgili olarak, dünkü beyanına atfen söylemeliyim ki, DTP ile görüşmeyi Kandil, PKK, İmralı ile görüşmek anlamında eşit tutmasını bir siyasetçi olarak da yanlış buluyorum. Türkiye'nin geleceği, toplumsal barışımızı kurma yönündeki çabalarımız bakımından da büyük bir yanlış olarak görüyorum.''

MHP Genel Başkanı Bahçeli'nin sözlerini de değerlendiren Arınç, ''Sayın Bahçeli'ye gelince, öncelikle bu yöndeki çabaları ihanet olarak vasıflandırdı, bu yanlıştır. İkincisi, bu yönde düşüncelerini ifade eden birtakım yazarları, bilim adamlarını, köşe yazarlarını, '12 kötü adam' olarak vasıflandırdı, bu da yanlıştır'' dedi.

Bahçeli'nin bu yönde girişimde bulunanları ''İmralı'nın veya Öcalan'ın güdümünde, onların taşeronu olarak'' suçlamasını da doğru bulmadığını belirten Arınç, siyasetçilerin belli amaçlarla bu açıklamaları yapabileceğini, ancak bu açıklamaların iyi niyetli çabaların önünü kesmemesi gerektiğini kaydetti. Arınç, yıllardır çekilen sıkıntıların giderilmesine yönelik iyi niyetli çabaları peşin hükümlerle yaftalamanın Türkiye'ye hizmet etmeyeceğini söyledi.

''RİSK ALIYORUZ''

Baykal'ın açıklamalarını dikkatle izlediğini ve ''peşin hükümlerle suçlama yaptığını'' gözlemlediğini ifade eden Arınç, Baykal'ın bu konuda ne yapılması gerektiği yönünde de açık ve net bir açıklamada bulunmadığını söyledi.

CHP ve SHP döneminde konuya ilişkin raporlar hazırlandığını belirten Arınç, ''(Şöyle çözülmelidir) dediklerine de bugün sahip çıkmıyorlar. Çünkü iktidarda AK Parti var ve AK Parti'nin yapacağı tüm hizmetlere peşinen karşı olmak gibi bir stratejileri var. Bu çözümsüzlüğe Türkiye'yi kilitlemektir ve AK Parti'nin başarılı olmasını engellemektir'' dedi.

''Sayın Baykal, hayatı boyunca sadece kısa süreli birkaç bakanlığı dışında, özellikle icranın başında, başbakanlık görevi olarak Türkiye'nin birikmiş, kronikleşmiş sorunlarına hiçbir zaman çözüm aramadığı için muhalefetin dayanılmaz kolaylığıyla meşgul olmaya devam ediyor'' diyen Arınç, bu konuda ana muhalefet partisi olarak CHP'ye de sorunun çözümü konusunda önemli görev ve sorumluluklar düştüğünü kaydetti. Arınç, bazı CHP milletvekillerinin açıklamalarına da değinerek, şöyle devam etti:

''Bir milletvekili Roj TV'ye konuşuyor, bunu bir ihtiyaç olarak görüyor. Mesut Değer Diyarbakır'da konuşuyor, bunu bir ihtiyaç olarak görüyor. Eminim sayıları az da olsa, bazı kişiler, eski milletvekili Esat Canan ve diğerleri gibi, 'bu sorun vardır ve bunun çözülmesi gerekir, CHP bundan uzak duramaz' diye sık sık konuşuyor. Sen de bunu biliyorsun. Ama bir genel başkan olarak yarın ileride iktidar sorumluluğunu alabilecek bir insan olarak Türkiye'nin bu çözülmesi mutlak gerekli konusunda ne düşünüyorsun biz bunu bilemiyoruz.''

İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın konunun çözümüne ilişkin usul ve yöntem konusunda açıklamalarda bulunduğuna işaret eden Arınç, ''Bundan sonraki adımlar toplumsal barıştır, siyasidir, askeridir, yönetseldir ve diğerleridir. Dolayısıyla, biz buna bir Kürt açılımı ya da Kürt sorununun çözülmesi konusu olarak bakmıyoruz, demokratik açılım olarak bakıyoruz'' diye konuştu. Arınç, bunun halkın mutlu olduğu, terörden ve korkudan azade olduğu bütünleşmiş bir Türkiye projesi olduğunu söyledi.

Bu projenin sorumluluğunun AK Parti'de olduğunu, ancak çözümü için siyasi mutabakata ihtiyaç bulunduğunu dile getiren Arınç, ''CHP ana muhalefet partisidir ve Türkiye'de çok önemli bir siyasi kuruluştur. Bugünkü özgül ağırlığının dışında CHP'nin ayrıca bir ağırlığı vardır'' dedi.

CHP'nin de kendisini tarif ederken ''Cumhuriyet'i kuran parti'' ve ''Atatürk'ün partisi'' olduğu yönünde açıklamalarda bulunulduğunu dile getiren Arınç, ''Yani, laiklik, rejim, asker-siyaset ilişkileri konusunda CHP'nin kendi özgül ağırlığı dışında bir katma değeri de vardır'' diye konuştu. Arınç, bu konuların çözümü konusunda adım atılması gerektiğini, ancak CHP'nin, adım atmadığı gibi düşüncelerini ifade eden partililere de ''sıcak bakmadığını'' söyledi.

''BAHÇELİ'Yİ BAYKAL'DAN DAHA ÖNDE GÖRÜYORUM''

''Ben Sayın Bahçeli'yi Sayın Baykal'dan bir adım daha önde görüyorum şahsen...''diyen  Arınç, Bahçeli'nin, devleti tanıyan, bilen, ona saygı duyan, toplumsal barışı özleyen, terör sorununun bitmesini isteyen bir siyasetçi olduğunu belirtti.

MHP'nin de içinde bulunduğu üçlü koalisyon döneminde en çok anayasa değişikliğinin gerçekleştirildiğini, 3.5 senede 36 maddenin değiştirildiğini anlatan Arınç, ''Ama bağrına taş basmıştır Sayın Bahçeli, Öcalan'ın yakalanması ve idama mahkum edilmesinden sonra dahi AB sürecine katkı sağlamak adına ölüm cezasının kaldırılmasına oy kullanmıştır'' dedi. Arınç, şunları söyledi:

''Aynı katkıyı şimdi böyle bir proje için de yapmamasını düşünemiyorum. Ama hassasiyetleri vardır. Belki de kendi siyasal düşüncesi, partisiyle ilgili gelecek kongre düşüncesi, parti bütünlüğünün sağlanması veya yanlış adımları şimdiden önlemek adına söylenmiş sözler olarak kabul ediyorum. Ben onun davranışlarını iyi niyetli olarak düşünmek durumunda ve mecburiyetindeyim. Sayın Bahçeli'ye proje aynen nakledildiği zaman lütfen o da kapısını kapatmasın. Yani, böyle bir projeye karşı 'bizimle kimse konuşmaz, bizi kimse ikna edemez', bu söylemler yanlış olabilir, bizim tarafımızdan da, onun tarafından, ama Türkiye'de 71.5 milyon insanı doğrudan ilgilendiren, geleceğimizi karartan bir konudur. Bu sorun çözüldüğünde Türkiye uçar diye sevinen insanların ümitlerini kırmamamız lazım. Onunla da konuşacağız, DTP ile, elbette diğer partilerle de konuşacağız.''

Konunun MGK, asker, sivil toplum örgütleri, medya ile de ilgisinin bulunduğunu ifade eden Arınç, gazeteci, yazar ve bilim adamı, katkı sağlayacak herkesle toplantılar yaptıklarını, kendisinin görev alanındaki TRT, AA, RTÜK gibi kuruluşların da bunun içerisinde mutlaka katkılarının olacağını, herkesine kendine düşeni yapacağını söyledi.

''BAŞARILI OLMAK MECBURİYETİNDEYİZ''

Konuyla ilgili iktidar olarak büyük bir sorumluluk üstlendiklerini belirten Bülent Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Aslında biz iktidar olarak çok büyük bir risk alıyoruz. İki sene sonra seçimler var. Bu seçimlerin sonucunu etkileyebilecek en önemli iş bu demokratik açılım projemizdir. Siyasal kavgalara, çatışmalara bakarsanız CHP ve MHP'nin de tek amacı -siyasal anlamda, yoksa Türkiye'yi düşündükleri noktada elbette katkı vereceklerdir- iktidarı bu projeyle başarısız kılmak ve 2011 seçimlerinde kendi partilerine daha çok yol açmak istiyor olabilirler. Biz bu riski göze alıyoruz. Yani, bu riskin bir tarafında, 2011 seçimlerinde AK Parti'nin başarısız olması varsa, biz Türkiye adına bu projenin altına elimizi koyacağız. Ama başarılı olmak mecburiyetindeyiz ve başarılı olursak biz de CHP de MHP de bütün siyasi partiler de kazanacak. Çünkü Türkiye'nin kazandığı yerde onlar da kazanır. Ama MHP'nin de CHP'nin de bir sorumluluğu yok bu noktada. Onlar katkı verecekse verecek. Ama bizim sorumluluğumuz yüzde 100. Biz bu riski aldık.''

Konuyla ilgili somut adımların zamanlamasına ilişkin olarak da Arınç, ''Son 3 ay içerisinde inşallah net bir şekle gelecek ve bundan sonra biz böyle bir projeyle ortaya çıkıyoruz ve adımı atıyoruz diyeceğiz'' dedi.

Yapacakları çalışmaların bir bölümü anayasal ve yasal değişiklikleri de kapsadığını dile getiren Arınç, yasama yılının başından itibaren yıl sonuna kadar bir sonuca ulaşabileceklerini bildirdi.

Projenin sahibinin iktidar olarak kendileri olduğunu, ancak bunun bir devlet, millet projesi haline getirilmesi gerektiğini ifade eden Arınç, ''Sadece Kürt kelimesiyle sınırlamak, çerçeve içerisine almak ve ona odaklanmak da doğru değil'' diye konuştu.

Arınç, ''Kürt açılımının unsurlarıyla'' ilgili soru üzerine, bölünmüş yolların Türkiye'nin her yerinde olduğunu belirterek, projenin temelinin sadece bir bölgeye, şehre değil, topluma yönelik olduğunu söyledi.

GAP'ı hayata geçirmek için iki yıl önce yapılan 12 katrilyonluk yatırımla, hükümetin Doğu ve Güneydoğuyu ihya etmede çok büyük bİr başarı sağladığını ifade eden Arınç, ''Bugün 'ekonomik tedbirler açıklıyoruz' demeyeceğiz artık, sosyal, siyasi ve toplumsal projeleri ortaya koyacağız. Bu bölgede yaşayan insanlarımızın günlük hayatını kolaşlaştırabilecek, kültürel kimliklerinin tadına, zevkine doyabilecekleri bir barış projesiyle yola çıkıyoruz'' diye konuştu.

''Terörle mücadeledeki kararlılığımız devam edecek'' diyen Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Ancak biz insanımıza yönelik yeni projelerle yola çıkmak istiyoruz. Şüphesiz Silahlı Kuvvetler de bu projenin içerisinde önemli unsurlardan birisidir. Onların düşünceleri, yol göstermeleri, onların bu proje içerisindeki davranışları ve tavsiyeleri bizim için önemlidir. Onlarla da mutabakatımızı veya görüşlerimizi birleştirmek mecburiyetindeyiz.

En sonunda da şüphesiz bir Milli Güvenlik Kurumu (MGK) toplantısında bu projenin artık devlet, millet adına uygulanması gerekli bir proje olduğunu kabul edip, hepimiz elimizi taşın altına koymak zorundayız.''

Arınç, ''Bunun Aralık ayındaki MGK toplantısında mı olacağına'' yönelik soru üzerine, şunları kaydetti:

''Belli bir takvim söylemiyorum ama hızlı bir süreç işleyecek. Önümüze başka konular gelir mi gelmez mi bilmiyorum ama öncelikli konumuz budur. Bu konuda da birileri 15 Ağustosu diline dolamış durumda. Bizim 15 Ağustos, 15 Eylül, 28 Ağustos böyle bir tarihle ilgimiz yok. Biz kendi işimize bakıyoruz. Öcalan'ın zaten bugüne kadar pek çok açıklamaları oldu, pek çok şeyler söyledi, yazdı, çizdi, avukatları marifetiyle bir şeyler... Biz bunlarla ilgili değiliz. O yine söyler, yazar, çizer, biz o tarihlere bağlı değiliz. Ama 'bugün değilse ne zaman?' noktasındayız. Bir an evvel bu işe başlamalıyız. Halkımız bunu bekliyor, büyük bir memnuniyet meydana geldi.''

Medyaya da şükran borçları olduklarını, çünkü gazetelerin en az yüzde 70'inin konunun ''böyle bir üslup ve yöntemle ortaya konması konusunda destekleyici yayın yaptığını'' belirten Arınç, projeye ilişkin görsel ve yazılı medyanın lojistik desteğine ihtiyaçları olduğunu kaydetti.

''İNŞALLAH BERAAT EDERLER''

Arınç, ''Ergenekon davasının 3. iddianamesini nasıl buluyorsunuz?'' üzerine, şunları söyledi:

''Bu isimleri tanıyoruz, bu isimlerle ilgili iddiaları da iddianamede, daha önce basında yayınlanan şekliyle biliyoruz. Önemli olan yargılama sürecinin mükemmel bir yargılama olarak devam etmesi ve sonuçlanmasıdır. Benim gönlümden geçen bu isimlerle ilgili iddialar inşallah sübuta ermez ve inşallah beraat ederler. Ama bu, Türkiye için çok önemli bir yargılama ve çok önemli bir iddia, dolayısıyla bunun sonunda suçları sabit görülenler olur da mahkum edilirlerse geçmiş yılların kalan sıkıntı, şikayetlerinden, korkularından, karmaşasından kurtulmuş olarak daha parlak biçimde Türkiye'nin yolunu açar.''

Eski Genelkurmay Başkanı, emekli Orgeneral Hilmi Özkök'ün ''darbe planlarını bildiği ama elinde kanıt olmadığı''na yönelik ifadelerinin sorulması üzerine Arınç, bu ifadelerin yargılama sürecinde önemli olduğunu söyledi. Özkök'ün konuyla ilgili ''ne teyit ederim de tekzip ederim'' sözlerini de hatırlatan Arınç, ''olayların içinde yaşayan çok önemli bir şahsiyet olarak Özkök'ün bilgi ve düşüncelerinin iddianame içinde önemli yer tutacağını'' belirtti. Arınç, ''Öyle bir şahsiyetin de mutlaka doğruları konuştuğuna peşinen inanmak zorundayım'' dedi.

Özkök'ün Genelkurmay Başkanı olduğu dönemde kendisinin de TBMM Başkanı olduğunu anımsatan Arınç, ''Bugün içeride bulunan ve iddianamede ismi geçen pek çok komutanla da o dönemde birlikte olduk, yani görev itibarıyla birlikte olduk, yoksa her gün birlikte olmadık. Bugün konuşulan pek çok hususu o dönemde görev yapan insanların ucundan kenarından bildiklerine ben de inanıyorum'' diye konuştu.

''DIŞARI SÖYLEMEDİK...''

Bülent Arınç, ''O zaman TBMM Başkanı olarak sizim haberiniz olmuş muydu?'' sorusuna ise şu yanıtı verdi:

''Sayın Özkök'le biz bunları hiç konuşmadık, yani resmi görevimizin dışında hiç bir şey konuşmadık ama daha evvelden söylemiştim, bu toplantıların, niyetlerin, düşüncelerin varlığından benim de şahsen haberim vardı ama biz o zaman bunları hiçbir şekilde dışarı söylemedik.

Bir tarafta Türk Silahlı Kuvvetleri, bir tarafta Başbakanlık, bir tarafta Meclis var ve Silahlı Kuvvetler Başbakana bağlı. Bunların dışarıda konuşulması bu ilişkileri zedeleyebilirdi, Türkiye karışabilirdi, Türkiye'de çok tartışmalara yol açabilirdi. Biz duyduğumuz konuları Sayın Başbakanla zaman zaman konuşuruz. Şüphesiz TSK'nin başında da Sayın Genelkurmay Başkanı vardı, o da bildiklerini, gördüklerini demokrasi ve kendi kurumlarının disiplin anlayışı içerisinde çözmeye çalışmıştır.''

Arınç, ''Duyduğunuzda ne yaptınız?'' soruna ''Sadece üzüldüm'' yanıtını verdi. Arınç, ''Hükümet olarak en azından bir plan var mıydı (eğer bunlar gerçekleşme yoluna girerse şöyle yapılacak) anlamında'' denilmesi üzerine, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Hiç onları düşünmedik. Biz Türkiye'nin son 50-60 yılını çok iyi biliyoruz, yani muhtıralar, darbeler, bunların canlı tanıklarıyız. Biz Mars'tan, Satürn'den gelmedik, 28 Şubat'ı bizzat yaşamış bir insanız. Bunların ne yaptığını, nasıl yapmak istediklerini, durumdan nasıl vazife çıkardıklarını, hangi anlayış ve kalıplar içinde olduklarını, hangi yanlışlara doğrularmış gibi sarıldıklarını biliyoruz. Ama bunlar zaman içinde çözülecek dedik ve Türkiye'nin karışmasına, güçsüzleşmesine hiçbir zaman izin vermedik. Kendimiz bedel ödemeyi göze aldık ama Türkiye'nin huzurunun bozulmasına hiçbir zaman fırsat vermedik. Hiç, ne A, B, C, D, hiçbir planımız yok. Kendi içerisinde bu sorunların çözülebileceğini o zamandan beri sabırla düşündük.''

''İŞİN İÇİNDEKİLERİN DUYMAMASI MÜMKÜN DEĞİL''

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Arınç, Özkök'ün ifadesinin yeni soru işaretlerine yol açacağı belirtilerek, ''Yeniden ifadesi alınması gerekir mi?''  diye sorulması üzerine, mahkeme gerekli görürse Özkök ile başka yeni şahitlerin de dinlenebileceğini ama buna mahkemenin karar vereceğini bildirdi.

Yargılamayı yapan mercinin delillere kavuşmak ve çelişkileri gidermek amacıyla yüzleştirme bile yapabileceğini belirten Arınç, ancak davanın içeriğine girmek istemediğini kaydetti.

Arınç, şunları söyledi: ''Bizimkiler sadece duyumlardan ibaretti. Yani bizim duyduklarımızı başkalarının duymaması, özellikle işin içinde olanların duymaması mümkün değil. Ama herkes TSK gibi önemli, şerefli, ciddi bir kurumu korumak amacıyla hareket etmiştir. Her kurumun içinde yanlış yapanlar olabilir, bu hükümetin içinde de olabilir, silahlı kuvvetlerin, yargının, medyanın içinde de olabilir, bütün kurumu suçlamak, kurumu alaya almak, küçültmek, yıpratmak hiçbir zaman doğru değil. Türk Silahlı Kuvvetleri, Türkiye için çok önemli bir kurumdur. Yanlış yapanları çıkarırsınız, varsa cezaları verirsiniz ama kurumun bütünlüğüne yönelik bir linç kampanyasını ben hiçbir zaman doğru bulmadım.''


aa



Bu haber 472 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,601 µs