Putin ve Berlusconi Ankara'da | " /> Putin ve Berlusconi Ankara'da | "/>

En Sıcak Konular

Putin ve Berlusconi Ankara'da

6 Ağustos 2009 14:35 tsi
Putin ve Berlusconi Ankara'da 
Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın davetlisi olarak günübirlik çalışma ziyareti için Ankara'ya geldi. İki ülke arasında bugün imzalanacak enerji anlaşmasının imza törenine katılacak olan İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi d

Rus Başbakan Putin, Başbakan Erdoğan ile bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşmek üzere Çankaya Köşkü'ne de çıkacak.

Putin, Esenboğa Havalimanı'nda Ankara Vali Yardımcısı Fevzi Güneş, Rusya Başbakan Yardımcı Igor Seçin ve Dışişleri Bakanlığı yetkilileri tarafından karşılandı. Putin'i karşılayan en üst düzey yetkilinin Vali Yardımcısı olması, böyle önemli bir ziyaret için "düşük" bulundu.

Cnn Türk'e konuşan  Uluslararası İlişkiler ve Stratejik Analizler Merkezi (TÜRKSAM) Başkanı Sinan Oğan, bu kadar önemli projelerin imzalanacağı bir ziyaret için, söz konusu karşılama heyetinin "düşük" kaldığını söyledi. (Oğan'ın Beklentiler ve Gerçekler başlıklı yazısı için tıklayın)

Geniş güvenlik

Putin'in Ankara ziyareti dolayısıyla başkent polisi yoğun güvenlik önlemleri aldı, yaklaşık 2 bin polis görevlendirildi.

Sabah erken saatlerden itibaren Putin'in bulunduğu konvoyun geçişi için iki ayrı güzergah belirlendi. Güzergahta sabah saatlerinden itibaren bomba imha ekiplerince sık sık arama yapıldı. Güzergah üzerindeki yüksek binaların balkon ve çatılarına da keskin nişancılar yerleştirildi ve yolda neredeyse her 50 metrede bir polis memuru görevlendirildi.

Putin'in bulunduğu konvoyun Esenboğa Havalimanı'ndan şehir merkezine gelişi sırasında çevre yolu güzergahını kullandı. Yol boyunca çok sayıda polis aracının eşlik ettiği konvoyda sinyal bozucu araçlar da yer aldı. Konvoyun geçişi öncesinde yollar araç trafiğine kapatıldı ve geçiş sırasında yayalarda mümkün olduğu kadar uzakta bekletildi.

Geçiş yolu üzerinde yapılan kontrollerde, Doğukent Caddesi üzerindeki bir ağaçta içi dolu bir çuvalın asılı olduğunu gören bomba imha ekipleri, çevre güvenliğini alarak müdahale etti. Özel kıyafetli ekiplerce kontrol edilen çuval daha sonra fünye ile patlatıldı. Çuvaldan kağıt ve plastik şişelerin çıktığı görüldü.

Uygulamanın ardından güzergah tekrar kontrol edilerek konuk başbakanın bulunduğu konvoyun geçişine açıldı. Yaklaşık 10 dakika sonra Putin'in aracının da içinde bulunduğu konvoy güzergahtan geçti.

Erdoğan ile görüşme

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Putin'in Başbakanlık Resmi Konutu'ndaki görüşmesi saat 11.45'de başladı. Bu görüşme sürerken, Putin'in Gül ile olan randevusu bir saat ileri atıldı.

Putin, daha sonra Erdoğan tarafından onuruna verilecek öğle yemeğine katılacak. İki Başbakan, Başbakanlık Yeni Bina'da protokol imza töreninin ardından basın toplantısı düzenleyecekler. İmza törenine İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi'nin de katılması bekleniyor.

Gül ile görüşme

Putin ve beraberindeki heyet bugün ayrıca 17.00'de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Çankaya Köşkü'nde kabul edilecek.

Türkiye'yi 2004 yılında, 500 yıllık diplomatik ilişki tarihinde resmen ziyaret eden ilk Rus lideri olan Putin, son 5 yıl içinde Başbakan Erdoğan ile yapacağı 9'uncu görüşmede, ikili işbirliği, bölgesel ve uluslararası konuları ayrıntılarıyla ele alacak.

Putin'in Ankara temaslarındaki en önemli gündem maddesini enerji konularının oluşturması öngörülüyor. Görüşmelerde Mavi Akım-2 doğal gaz boru hattının İsrail'e uzatılması, Samsun-Ceyhan petrol boru hattı, Güney Akım doğal gaz boru hattı, nükleer enerji santrali ve Tuz Gölü altında doğal gaz deposu inşasının Rus şirketi tarafından yapılması, Türk tırlarına yönelik Rus gümrüklerinde uygulanan sıkı denetim gibi konuların konuşulması bekleniyor.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Burak Özügergin de dün yaptığı açıklamada, Putin'in ziyareti sırasında başta ekonomi ve enerji konuları olmak üzere "çok boyutlu güçlendirilmiş ortaklık şemsiyesi altına giren konuların" ele alınacağını, nükleer enerji alanında bazı anlaşmaların imzalanmasının öngörüldüğünü bildirmişti.

Ziyaret çerçevesinde nükleer enerji dahil çeşitli alanlarda bazı belgelerin de imzalanması öngörülüyor.

Özügergin, ziyaret çerçevesinde imzalanması söz konusu olan bazı belgeleri "Nükleer Enerjinin Barışçıl Amaçlarla Kullanılmasına İlişkin İşbirliği Anlaşması", "Nükleer Kazaların Erken Bildirimi ve Nükleer Tesisler Hakkında Bilgi Değişimi Anlaşması" olarak saymış, bunlara ek olarak "Kültürel Değişim Programı" metni üzerinde çalışıldığını belirtmişti.

Ziyaret çerçevesinde ayrıca kurumsal düzeyde de bazı belgeler bulunduğunu söyleyen Özügergin, imzalanacak toplam metin sayısının bir düzineye ulaşabileceğini kaydetmişti. Enerji işbirliği kapsamında birçok önemli konunun ele alınacağı ziyarette, Güney Akım Projesi kapsamında Türkiye'nin münhasır alanında sismik araştırma yapılması için bir protokolün de imzalanması bekleniyor.

ZİYARET RUS BASININDA

Öte yandan Rus basını, Putin'in Türkiye ziyaretine geniş yer ayırıyor. Bu çerçevede Trud gazetesi, ziyareti, "Putin Türkiye'yi yanımıza çekmeye çalışacak" başlığıyla duyurdu.

Ziyaretin en önemli gündem maddesini Karadeniz'de yeni doğal gaz boru hattının inşasının oluşturduğu belirtilen haberde, uzmanlara göre Rusya'nın Güney Akım projesinden Mavi Akım-2 lehine çekilebileceği kaydedildi. Bakan İgro Seçin'in Türkiye'yi Güney Akım'a katılmaya davet ettiği belirtilen haberde, ancak bu projenin güzergahının hala belli olmadığı ifade edildi.

Haberde, uzmanlara göre, eğer Ukrayna boru hattının topraklarından geçmesine izin vermezse Rusya'nın Mavi Akım-2'ye yönelebileceği belirtildi.

Bir başka uzman da Rusya için Türkiye ile anlaşmanın Ukrayna ile anlaşmaktan daha kolay olacağını söyledi. Haberde, "Rusya'nın Türkiye'den ne istediği" başlığı altında da şu maddeler sıralandı:

"Güney Akım'a Türkiye'yi dahil etmek, o olmazsa en azından projenin gerçekleşmesi için yardımını almak. Ukrayna'nın izin verme ihtimali düşük olduğu için bu projeyi Türkiye'nin karasularından geçirmek. Türkiye'nin Nabucco projesinde fazla aktif olmamasını sağlamak. Bunun yerine Mavi Akım-2'ye Türkiye'nin katılımını sağlamak."

RBK Daily gazetesi de "Avrupa'nın şahı- Moskova ve Ankara yakınlaşıyor" başlığıyla yayımladığı haberde, Samsun-Ceyhan boru hattında işbirliği için anlaşma imzalanmasının planlandığı kaydedildi.

Gazete, Güney Akım'ın Türk karasularına döşenmesi konusunda müzakerelerin yapıldığını ve bunda başarı ihtimalinin yüksek olduğunu belirterek, "Çünkü Rusya'nın ağır topu Putin bunu sağlamak için Ankara'ya gidecek. Bazı uzmanlar, Samsun-Ceyhan boru hattından Rus petrol devi Rosneft'in yararlanabileceğini belirtiyor" ifadesine yer verdi.

Rusya'nın saygın ekonomi gazetelerinden Kommersant da "Türkiye Rusya'dan ucuz nükleer enerji istiyor ve projeden pay sahibi olmayı hedefliyor" başlığıyla yayımladığı haberde, fiyatın düşürülmesi talebinin mayısta Rus tarafına iletildiği, şimdi projeye Türk tarafının da sermaye koymasının tartışıldığı belirtti.

cnnturk



Bu haber 420 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,947 µs