En Sıcak Konular

Putin ziyaretine Berlusconi de eklendi

6 Ağustos 2009 12:37 tsi
Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in yapacağı bir günlük ziyaretin sürpriz katılımcısı İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi oldu. Berlusconi imzalanacak enerji anlaşmaları için düzenlenecek törene katılacak

 Rusya Federasyonu Başbakanı Vladimir Putin’in enerji konusunun ön plana çıkması beklenen Ankara ziyaretinin sürprizi, daha önce yatak hediye ettiği İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi oldu. Berlusconi, Türkiye ile Rusya arasında imzalanacak enerji anlaşmaları için Vladimir Putin’e eşlik edecek. Rusya’nın petrol vermeyi taahhüt ettiği Samsun-Ceyhan Petrol Boru hattında ve Ceyhan’da yapılacak rafineride Çalık Holding’e İtalyan şirketi Eni eşlik edecek.

Muhteşem üçlü
Başbakan Erdoğan bugün Putin’i Ankara’da ağırlamaya hazırlanıyordu. Dışişleri, Enerji ve Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanlığı’nda günlerdir Putin ziyaretinde imzalanacak anlaşmalar üzerinde çalışmalar yürütülüyordu. Dün ortaya çıkan bir gelişme, Putin ile birlikte İtalya Başbakanı Berlusconi’nin de Ankara’ya geleceğini gösterdi. Türkiye ile Rusya arasında imzalanacak anlaşmanın imza törenine Berlusconi de katılacak. Avrupa’da Erdoğan, Putin ve Berlusconi, birbirine en yakın liderler olarak biliniyor.

Erdoğan’ın oğluna nikâh şahidi olan Berlusconi hakkında çıkan aşk dedikodularının baş aktörlerinden biri Putin olmuştu. Eskort kız Patrizia D’Addario’nun Berlusconi’nin Roma’daki villasında gizlice kaydettiği konuşma kayıtlarında; “Ben de duşa girmek istiyorum. İşin benimkinden önce biterse beni büyük yatakta bekle” dediği duyulan Berlusconi’ye, Patrizia D’Addario’nun yanıtı “Hangi büyük yatak? Putin’in yatağı mı?” şeklinde oluyor. Berlusconi, “Evet Putin’in yatağı (Yatak Berlusconi’ye Putin’in hediyesi)” derken, D’Addario “Çok güzel bir yatak, etrafında tülü bile var” diye karşılık veriyordu.

Ukrayna’yı baypas
Türkiye ile Rusya arasında Rusya’nın Ukrayna’yı bay pas ederek Avrupa’ya doğalgaz satmak için tasarladığı Güney Akım doğalgaz boru hattı konusunda da önemli bir anlaşma imzalanacak. Türkiye, bugün Ankara’da imzalanacak anlaşmayla Rusya’nın Karadeniz altından geçirmek istediği boru hattının Türk karasularından geçmesine izin verecek.

Nükleer santral Ruslara mı?
Putin’in ziyaretinde iki ülke arasında ‘Nükleer Enerjinin Barışçıl Amaçlarla Kullanılmasına İlişkin İşbirliği Anlaşması’ ve ‘Nükleer Kazaların Erken Bildirimi ve Nükleer Tesisler Hakkında Bilgi Değişimi Anlaşması’ imzalanacak. Diplomatik kaynaklar, Türkiye’de herhangi bir nükleer tesis olmamasına karşın, bu tesislerle ilgili iki işbirliği anlaşması imzalanacak olmasını, Türkiye’nin ihtiyacı olan nükleer santralı Rusya’nın katkısı ve desteğiyle yapacağının göstergesi olduğunu savundular. Nitekim, Türkiye’nin eylülde yaptığı nükleer santral ihalesine sadece bir Rus şirketinin önderliğindeki Ciner grubunun da bulunduğu konsorsiyum teklif vermişti. 4 bin 500 megavatlık santral ihalesiyle ilgili tüm ayrıntıların Putin’in ziyaretinde tamamlanması bekleniyor.

Fiyat düşüşü istiyoruz
Rusya Federasyonu Başbakanı Vladimir Putin Ankara’ya gelmeden önce dün yapılan ve Rusya Başbakan Yardımcısı İgor Seçin’in de katıldığı Türk-Rus Hükümetler arası KEK 9.Dönem Toplantısı’nda konuşan Enerji Bakanı Taner Yıldız, nükleer santral ihalesinin sonuçlanması ile oluşabilecek muhtemel gelişmelerin değerlendirileceğini belirterek, “Tekrar ediyorum, sonuçlanması halinde... O yüzden bizim imzalayacağımız anlaşmalar arasında nükleer kazaların önlenmesinden, nükleer enerjinin barışçı amaçlarla kullanımına kadar birçok işbirliği konuları bulunuyor. Oluşan model çerçevesinde nükleer santral ihalesinde fiyat düşürülmesi ile ilgili beklentilerimizin olduğunu da söylemem gerekir” dedi.

‘Ortak lojistik merkezi’ önerisi
Rus yetkili ile bir araya gelen Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan da “Yeni açılımların yapılacağı bir dizi çalışmaların Türkiye’nin gündemine geleceği bir gün olacak. Gümrüklerdeki sorunların çözümüyle ilgili de başbakanlardan açıklama gelecek” dedi. Çağlayan, Rusya’ya ‘Güney Rusya Lojistik Merkezi’ oluşturulması teklifi götürdüklerini de açıklayarak, “İki ülke bir araya gelerek, ortak bir komite oluşturulacak. Heyetler bir araya gelerek, ulaştırma, lojistik, gümrük başta olmak üzere birçok alanda iki ülkenin birlikte lojistik merkezi oluşturması ve karşılıklı ticaretin daha fazla geliştirilmesi konusunda son derece önemli bir adım atacak. Bu konulardaki niyetlerimizi karşılıklı olarak beyan ettik. Önümüzdeki günlerde gelecek olan grupla ortak bir komite oluşturulacak” dedi.

100 milyar dolar hedefi
Türkiye ile Rusya arasındaki dış ticaret hacmi 2000’de 4.5 milyar dolardı. Dış ticaret, sekiz yılda sekiz kattan fazla artışla 38 milyar dolara ulaştı. Enerji Bakanı Yıldız, hedeflerinin de dört yılda bu rakamı 100 milyar dolara çıkarmak olduğunu vurguladı. Bunun önemli bölümü Türkiye’nin doğalgaz ithalatından kaynaklanırken, Rusya, “İşadamlarınız inşaat yapıyor, Rus turistler para bırakıyor” diyerek doğalgaz anlaşmaları imzalanırken söz verdikleri off set anlaşmalarına uymuyor.

Samsun-Ceyhan’a petrol
Enerji Bakanı Taner Yıldız, Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattı Projesi’ne Rusya’nın ne kadar petrol vermeyi öngördüğüne ilişkin bir soru üzerine, “Rusya’nın hat için vereceği petrol miktarı görüşülmedi. Bunu önümüzdeki çalışmalar belirleyecek” dedi.

İnceleme yaptılar
Rusya Başbakan Yardımcısı İgor Seçin aynı soruya, “Boru hattından geçecek petrol miktarı projenin fizibl olmasını sağlamalı. Parasını geri getirecek proje olması önemli. Dün, Ceyhan’da Rus şirketlerinin ve kurumlarının yetkilileri, Çalık Holding ve Enerji Bakanlığı yetkilileri ile birlikte inceleme yaptılar. Rusya’dan tankerle petrol taşıyan firmanın, BOTAŞ’ın yetkilileri de vardı. Bize yerinde inceleme fırsatı sağlamaları çok yararlı oldu” yanıtını verdi.

Radikal



Bu haber 471 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,161 µs