En Sıcak Konular

117 sene sonra ortaya çıkan gerçek

6 Ağustos 2009 12:29 tsi
Ağrı’nın Doğubeyazıt İlçesi’nde bulunan ve dünyanın en büyük ikinci meteor çukuru olarak bilinen çukurun, aslında obruk olduğu ortaya çıktı.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Orhan Deniz tarafından yapılan, ‘Bulakbaşı-Yalınkaya çevresinin jeomorfolojik analizi’ konulu araştırma sonucunda, 1892 yılından bu yana ‘meteor çukuru’ olarak bilinen çukurun, obruk olduğu belirlendi.

Yıllardır yerli ve yabancı turistler tarafından meteor çukuru diye ziyaret edilen obruktan aynı bölge içinde 2 tane daha olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Deniz, “Bölgede zemine sızan sular kalkeri eriterek yer altında bir boşluk oluşturmaktadır. Oluşan boşluğun tavanının çökmesiyle düzgün dairesel karstik çukurlar meydana gelir. Buradaki çukurluk da karstik erime sonucu oluşmuş bir obruktur” dedi. Meteor çukuru olarak bilinen ve Ağrı’nın turizmine önemli sağlayan bölgeyi yılda yaklaşık 8 bin kişi ziyaret ediyor.

Türkiye-İran sınırında ‘Bulakbaşı- Yalınkaya çevresinin jeomorfolojik analizi’ konulu araştırma yapan YYÜ Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Orhan Deniz, çukurun meteor çukuru özelliği göstermediğini ve dünyadaki örneklerine benzemediğini söyledi. ‘BÖLGEDE 2 OBRUK DAHA VAR’ Yrd. Doç. Dr. Deniz, aynı bölgede 2 obruğun daha bulunduğunu belirterek şöyle konuştu: “Türkiye-İran sınırı üzerinde Gürbulak sınır kapısı civarındaki çukur bazı çevreler tarafından meteor çukuru olarak adlandırıldı. Yaptığımız araştırmalar sonrası buranın meteor çukuru olmadığı yönünde tespitler edindik. Göktaşlarının yeryüzüne çarpması sonrası oluşan krater çevresinde deformasyonlar oluşur. Oysa Doğubeyazıt’taki meteor çukuru olarak adlandırılan yerde böyle bir özellik yok.

Çukurun iç kısmındaki eğim 90 dereceye varan bir diklik oluşturmaktadır. Dünyadaki örneklerine baktığımızda hiçbir meteor çukurunda böylesine bir oluşumu göremiyoruz. Buradaki çukurluk, meteor çarpmasıyla oluşan çukurluktan çok karstik kayaçların erimesiyle oluşmuş bir obruktur. Meteor çukuru olarak bilinen çukurun yanında aslında iki tane daha obruk var. Bunlar daha büyük obruklardır. Bu iki obruk Türkiye-İran sınırındaki tampon bölgede olduğu için yıllarca araştırılmamıştı. Oradaki obruklar meteor çukuru olarak bilinen obruğun daha aşağısında kaldığı için hem gözükmüyor hem de içerisi belli bir seviyeye kadar suyla dolmuş. Meteor çukuru olarak bilinen çukurun aslında meteor çukuru değil bir obruk olduğunun bilinmesinde yarar var.”

Hürriyet



Bu haber 546 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,190 µs