En Sıcak Konular

Doğan, PO'daki hisselerini satıyor

6 Ağustos 2009 11:37 tsi
Doğan, PO'daki hisselerini ortağı OMV'ye satış için masaya oturuyor

Doğan Holding, Petrol Ofisi'ndeki yüzde 54,71 hissesini kısmen veya tamamen şirket ortağı Avusturyalı OMV'ye satabileceğini açıkladı. Holding'ten yapılan açıklamada, 'Görüşmeler sonucunda mevcut yapıda ortaklığa devam edilmesine yönelik de karar verilebilir' denildi

İSTANBUL/VİYANA - Doğan Holding Petrol Ofisi’nde (PO) sahip olduğu yüzde 54,17’lik hissesini kısmen veya tamamen Petrol Ofisi’nda yönetim ortağı olduğu Avusturyalı OMV Aktiengesellschaft’a satılmasına yönelik görüşmelere başlama kararı aldı.

Doğan Holding’ten dün Kamuoyunu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan yazılı açıklamada, “OMV ile PO’daki ortaklığımız uyum içerisinde yürütülmekte olup, taraflar üzerlerinde herhangi bir zaman baskısı olmadan portföylerini optimize etmek niyetiyle görüşmelere başlama kararı almış olup, görüşmeler sonunda mevcut yapıda ortaklığa devam edilmesine yönelik de karar verilebilir” denildi.

OMV: Görüşme başladı
Avusturya’nın en büyük enerji şirketi olan OMV de dün yaptığı açıklamada Doğan Holding ile görüşmelere başlandığını teyit etti. Söz konusu açıklamada OMV’nin Türkiye’deki varlığını güçlendirmesinin, Orta ve Doğu  Avrupa gibi büyüyen pazarlarda pozisyonunu optimize etme stratejisiyle uyumlu olduğu da vurgulandı.  Petrol Ofisi’nin internet sitesinde şirketin ortalık yapısı ile ilgili şu bilgiler bulunuyor: “İMKB’den yaptıkları alımlar sonrası Doğan Şirketler Grubu Holding’in Petrol Ofisi’ndeki payı yüzde 54.17’ye, OMV’nin doğrudan ortaklık payı ise yüzde 41.58’e yükselmiştir. Kalan yüzde 4.25 hissesi ise halka açık”. 

Doğan Holding, 2006 Mart ayında PO’nun Türkiye’deki varlığını güçlendirmenin yanı sıra Kafkaslar ve Ortadoğu’da petrol arama, üretim ve dağıtım faaliyetlerinde işbirliği yapması için yüzde 34 hissesini Avusturyalı OMV’ye satma konusunda anlaşmıştı. OMV PO’daki ortaklık için Doğan Grubu’na 1 milyar 54 milyon dolar nakit ödeme yapmıştı. Ortaklar arasında hisse alımlarının devamı sonrasında OMV’nin PO’daki payı yüzde 41.58’e ulaşmıştı.

Hisse değeri 2 milyar TL
Ödenmiş sermayesi 577.5 milyon lira olan PO’ya ait olan pay nominal olarak yaklaşık 312 milyon liraya karşılık gelirken bu kısmın piyasa değeri önceki günkü İMKB kapanış değeri olan 6.3 liraya göre yaklaşık 1.97 milyar liraya karşılık geliyor.

Ancak dün sabah saatlerinde yapılan görüşmelere ilişkin ortak açıklamanın etkisiyle PO  hisseleri günü yüzde 8.73 primle 6.85 TL’den kapattı. Böylece PO’nun  piyasa değeri önceki günkü 3.63  milyar liradan, dün hissedeki artışa bağlı olarak 3.95 milyar liraya yükseldi. Bu durumda  Doğan Holding’in PO’daki payının değeri 2.1 milyar liraya ulaştı.

Doğan hisseleri uçtu

Hisse satış açıklamasının ardından Petrol Ofisi hisselerinde olduğu gibi Doğan Holding ve bünyesinde yer alan halka açık şirketlerin hisse senetleri de hızla değer kazandı. Gün içinde 1,46 TL’ye kadar yükselen Doğan Holding hisseleri günü yüzde 8.87 oranında yükselişle kapatırken, diğer grup şirketlerinden Hürriyet yüzde 6.4, Doğan Yayın Holding hisseleri yüzde 2.0, Doğan Gazetecilik yüzde 0.91, Milpa yüzde 2.15 primle günü tamamladı. 

İlk çeyrek zarar etmişti

Petrol Ofisi, önceki gün açıkladığı ilk yarı bilançosuna göre, geçen yıl aynı döneme göre yüzde 14 artışla 145 milyon lira net kâr elde etti. İkinci çeyrekte 177 milyon lira net kâr eden şirket, ilk çeyrekte ise 32 milyon lira zarar açıklamıştı.

OMV, Avusturya’nın en büyüğü

Merkezi Viyana’da bulunan OVM Aktiengesellschaft, Avusturya’nın en büyük endüstriyel şirketlerinden bir olarak biliniyor. Şirket 1956 yılında  kuruldu ve şu anda 17 ülkede rafineri ve pazarlama faaliyetinde bulunuyor. Toplam 41 bin 282 çalışana sahip olan OVM’nin 2008 yılı geliri 25 milyar 543 milyon Avro olarak gerçekleşti. Şirketin sözkonusu dönemdeki net kârı ise 1 milyar 529 milyon avro oldu. Uluslararası bir enerji grubu olan OMV’nin, dünya çapında 2528 dolum istasyonu ve 5 rafinerisi de bulunuyor.  OMV’nin faaliyet alanları ise rafineri, pazarlama, sondaj, üretim ve doğal gaz olarak sıralanıyor.

PO’ya rafineri kurma kapısı aralandı

Petrol Ofisi (PO), rafineri başvurusu konusunda Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliği’nde yapılan değişikliğe ilişkin açılan davada yürütmenin durdurulmasına karar verildiğini duyurdu. PO’nun, Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yayımlanan açıklamasında şunlar kaydedildi:
“Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliği’nde yapılan değişiklik ile ’Aynı yer için lisans almak üzere başvuruda bulunulması ve bu başvuruların farklı piyasalarda faaliyet gösteren kişilerce yapılması durumunda, elektrik piyasasında faaliyette bulunmak üzere yapılan başvuruya öncelik verilir’ şeklinde getirilmiş bulunan hükmün iptali için, şirketimiz iştiraki Petrol Ofisi Akdeniz Rafinerisi A.Ş. tarafından Danıştay 13. Dairesi nezdinde açılan davada, Danıştay 13. Dairesi söz konusu yönetmelik değişikliğinin yürütmesinin durdurulmasına karar vermiş olup, karar tarafımıza tebliğ edilmiştir.”

EPDK 2008 yılında PO’nun başvurusu ile Diler Elektrik’in üretim santralı başvurusu çakıştığı için bir yönetmelik değişikliğine giderek lisans başvurusunda bulunulan yerde yerli doğal kaynağın mevcut olması halinde, kaynağı lisansı kapsamında kullanacak olan lisans başvurusu sahibine öncelik verme, aksi durumda ise elektrik piyasasına ilişkin lisans başvurusuna öncelik tanımayı kararlaştırmıştı. Rafineri kurmak isteyen PO’nun  bölgede doğal kaynağı söz konusu olmadığından, elektrik alanında başvuran Diler’e öncelik verilmişti.

Radikal



Bu haber 580 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,184 µs