En Sıcak Konular

Putin Ankara'da

6 Ağustos 2009 11:19 tsi
Rusya Federasyonu Başbakanı Vladimir Putin günübirlik bir çalışma ziyaretinde bulunmak üzere Ankara'ya geldi.

Putin'in ziyareti, Kafkaslar-Ortadoğu- Avrupa ekseninde enerji denklemlerinin yeniden kurulmasını sağlayacak, küresel enerji güvenliğine ve barışa hizmet edecek dev projelerin hayata geçirilmesine imkân tanıyacak.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya Başbakanı Vladimir Putin ile Başbakanlık Resmi Konutu'ndaki görüşmesi ve çalışma yemeğinin ardından Başbakanlık Yeni Bina'da Türkiye ile Rusya arasında anlaşma imzalanacak.İmza törenine İtalya Başbakanı Berlusconi'nin de katılacak.

Putin'in ziyareti, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, Mayıs ayında Soçi'ye yaptığı ziyarette temelleri atılan ve daha sonra bakanların karşılıklı ziyaretleriyle altyapısı kurulan mega enerji projelerinin hayata geçirilmesi açısından büyük önem taşıyor. Erdoğan-Putin görüşmesine enerji alanındaki işbirliği damgasını vuracak. İşte mega projeler:

GÜNEY AKIM DOĞALGAZ BORU HATTI: Rusya, zaman zaman transit ülke sorunları yaşadığı Ukrayna'ya alternatif Güney Akım Boru Hattı'nı hayata geçirmek istiyor. Hattın, Türkiye'nin, Karadeniz'deki ekonomik alanı olarak tanımlanan egemenlik sahasından geçmesi söz konusu. Türkiye, Karadeniz'de sismik araştırma yapmayı talep eden Rusya'ya sıcak bakıyor.

SAMSUN-CEYHAN: Rusya, Samsun-Ceyhan Boru Hattı'na, petrol vereceğine ilişkin ilk kez resmi açıklamada bulundu. Hat, Rusya'nın petrol sağlamasıyla birlikte stratejik rolünün yanı sıra ekonomik açıdan da önemli hale geldi. Türkiye, Samsun-Ceyhan hattıyla, bölgenin önemli petrol merkezi olacak.

MAVİ AKIM-2: Türkiye ile Rusya, Mavi Akım'ın ikizi, "Mavi Akım-2" Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nde mesafe kat etti. Taraflar, Karadeniz'e döşenecek boru hattı ile Rus gazının Samsun'a getirilmesini, Samsun'dan Ceyhan'a boru hattı ile inecek gazın Akdeniz havzasında pazarlanmasında ön mutabakat sağladı.

NÜKLEERDE FİYAT İNDİRİMİ: Rusya, Mersin Akkuyu'ya kurulacak 4500 megavat gücündeki nükleer santralde üretilecek elektriğin fiyatında da indirim yapacağının sinyalini verdi. Enerji Bakanlığı'nın ihaleyle ilgili süreci bu ay içinde tamamlayarak Başbakanlık'a göndermesi bekleniyor.

BATI HATTI İÇİN YENİ ANLAŞMA: BOTAŞ, Rusya'dan, Batı Hattı üzerinden 6 milyar metreküp doğalgaz alıyor. Doğalgaz alımına ilişkin anlaşma, 2011 yılının sonunda dolacak. Türkiye, anlaşmanın yenilenmesini istedi. Rusya, olumlu bakıyor. Türkiye, Rusya'dan fiyat konusunda da jest bekliyor.

ŞEHİRİÇİ DOĞALGAZ DAĞITIMI: Rusya, Türkiye'de şehir içi doğalgaz dağıtım işine girecek. Bu alanda kurulacak ortaklığın, Başkent Doğalgaz AŞ'nin ihalesine girebileceği belirtiliyor.



Bu haber 518 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,626 µs