O elçiyi açıklıyoruz | " /> O elçiyi açıklıyoruz | "/>

En Sıcak Konular

O elçiyi açıklıyoruz

6 Ağustos 2009 08:37 tsi
O elçiyi açıklıyoruz 

Ergenekon iddianamesinde en dikkat çeken detaylardan birisi şu: Eruygur, bir Türk elçiye ‘Özkök’e değil bana bilgi vereceksin’ diyor. Özkök’ten bilgi saklanıyor. Genelkurmay Başkanı bunu öğrenince elçiye ilginç bir uyarı gidiyor. İ

Dün kabul edilen Ergenekon’un üçüncü iddianamesinin ayrıntılarında dönemin Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur’un Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök’ü aşarak elçilerden özel bilgiler istediği, ayrıca bu bilgilerin Özkök’ten gizlenmesini istediği ortaya çıktı. Dün 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilerek kamuoyuna açıklanan iddianamede belki de en dikkat çeken konulardan birisi bir büyükelçinin dönemin Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur’a yaptığı bilgilendirmeler. Çünkü Ergenekon iddianamesine göre bu bilgilendirmeler Genel Kurmay Başkanı Hilmi Özkök’ün bilgisi dışında gelişiyor.

Eruygur “sadece bana bilgi ver” dedi

İddianameyi okurken elçinin gizli bilgilendirmeleriyle ilgili ilk bölüme Ergenekon savcılarının açıklamalarında rastlanıyor. Savcılar “Mehmet Şener Eruygur’un Kıbrıs büyükelçisini makamına çağırarak bundan sonraki süreçte her talimatı kendisinden alacağını, Genelkurmay Başkanı çağırdığında kendisine basit bilgiler vereceğini, önemli husustaki bilgileri bizzat kendisine vermesi gerektiği şeklinde talimat verdiğinin ses ve görüntü kayıtlarından anlaşıldığı”nı belirtiyor.

Özkök elçiyi uyarmış

Diğer yandan savcılar tarafından İzmir’de bilgisine başvurulan eski Genel Kurmay Başkanı Hilmi Özkök de sözkonusu bilgilendirmeleri doğruluyor. Özkök ifadesinde, Kıbrıs elçisinin kendisinden habersiz bazı bilgileri Jandarma Genel Komutanı’na ilettiğini duyması üzerine elçiyi “usulüne uygun bir şekilde” ve “bundan sonra bütün bilgileri kendisine getirmesi gerektiğini ilettiğini” belirtiyor.

Elçi hep kritik görevler aldı

Öte yandan Sarıkız ve Ayışığı darbe çalışmalarının ve Hilmi Özkök ile Şener Eruygur arasındaki gerilimlerin 2003-2004 yıllarında gerçekleştiği biliniyor. Sözkonusu bilgilendirme görüşmelerinin de aynı tarihlerde yapıldığı tahmin ediliyor. 2003-2004 yıllarında Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçiliğini Hayati Güven yapmaktaydı. Güven 2004 yılı Aralık ayında İstihbarat ve Araştırma Genel Müdürlüğüne atandı, ardından Dışişleri Bakanlığı Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğü gibi kritik bir görev üstlendi. 2008 yılında ise Türkiye’nin Norveç büyükelçiliğine atanan Güven halen bu görevini sürdürüyor.

Öte yandan Radikal yazarı Murat Yetkin sözkonusu elçinin Türkiye'nin Kıbrıs büyükelçisi değil, dönemin KKTC'nin Ankara elçisi olduğunu belirtti. Yetkin bugünkü yazısında "Özkök araştırınca anlamış ki, o dönem KKTC’nin Ankara Büyükelçisi (Ahmet Zeki Bulunç) hükümeti de, Genelkurmay’ı da atlayarak doğrudan Jandarma komutanı (Şener Eruygur) ile temas kuruyor" dedi.

İyibilgi.com



Bu haber 1,978 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,706 µs