En Sıcak Konular

Taksiler başkente çıkartma yapacak

6 Ağustos 2009 08:04 tsi
Korsan taksiler, hızla yaygınlaşıyor. El ilanı, ücret tarifesi dağıtıp evlere kod numarasıyla servis yapacak kadar işi ilerleten korsanlarla baş edemeyen taksiciler eyleme hazırlanıyor.

Özellikle İstanbul'daki ticarî-korsan taksi savaşı büyük. Esnaf odaları, giderek derinleşen bu sorunu Ankara'ya taşıma kararı aldı. İçişleri Bakanlığı tarafından kabul edilmeyi bekleyen oda başkanları, 'artık bu kriz çözülsün' mesajı verecek.

İstanbul'da 18 bin 500 ticarî taksi ve 572 taksi dolmuş bulunuyor. Bu sayının yaklaşık 2 katı kadar korsan taksi olduğu ileri sürülüyor. Türkiye genelinde ise bu sayı 100 binlerle ifade ediliyor. Ortalama 2-3 ailenin geçim kaynağı olan ve yüz binlerce kişinin ekmeğini çıkardığı ticarî taksiler, yıllardır kanunsuz çalışan meslektaşlarından şikâyetçi. Sık sık protesto gösterileri düzenleyerek sıkıntıya dikkat çeken taksici esnafı, umduğunu bulamıyor. Yapılan yazılı şikâyetler ve denetimler sonucu İstanbul genelinde 20 bine yakın korsan taksi trafikten men edildi. Ancak esnaf odaları yaptırımların yeterli olmadığı görüşünde. Bu yüzden konuyu Ankara'ya taşımak için harekete geçtiler. İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın kendilerini kabul etmesini beklediklerini belirten oda başkanları, son noktanın Ankara olduğuna dikkat çekiyor. "Artık dayanacak gücümüz kalmadı." diyen Bahçelievler Şoförler Odası Başkanı Halit Yılmaz, İstanbul'da görev yapan 30'un üzerinde motorize odasının Ankara'ya gitme konusunda mutabakat halinde olduğunu dile getirdi.

Ekonomik kriz ve korsan taksiler sebebiyle ticarilerin müşteri bulmakta zorlandığını belirten Yılmaz, bir zamanlar üç-dört ailenin geçimini sağlayan taksilerin artık bir aileyi bile zor doyurduğunu savundu. Korsan taksilerin organize ve profesyonel yöntemlerle çalıştığını söyleyen Oda Başkanı, "Vergi vermeyen, taksi plakası ücreti vermeyen korsanlar, birden fazla kişi bir araya gelerek kendilerine yazıhane görünümlü sabit bir veya birden fazla telefon bağlatıyor." diyor.

İstanbul'un bütün semtlerinde, özellikle Avrupa yakasında hemen her mahallede korsan taşımacılığın yapıldığını anlatan Yılmaz, "Taksici esnafımızın kazancını gasp ederken devletimizden de vergi kaçırıyorlar. Taksici esnafı gerçekten çok zor durumda, öyle ki araçlarında çalıştırabilecek şoför bulamaz hale geldi." şeklinde konuşuyor.

"Kapı çalınmadan açılmıyor." diyen Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Semih Kaçanoğlu ise her türlü yola başvurduklarını, son çarelerinin seslerini bakanlığa duyurmak olduğunu söylüyor. Valilik başta olmak üzere korsan taksi çalıştırılan 'rent a car' bürolarının adreslerini üst yazı ile emniyet müdürlüğüne, büyükşehir belediyesine, defterdarlığa ve Meclis'teki siyasi partilerin il başkanlıklarına gönderdiklerini belirtiyor. Kaçanoğlu, "Artık taksici esnafı parasını kimseyle bölüşmek istemiyor. Esnaf kredi kartı ve Bağ-Kur mağduru. Vergisini de ödeyemiyor. 30 bine yakın insan rent a car adı altında vergi kaçırıyor." ifadelerini kullanıyor.

zaman



Bu haber 464 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,777 µs